Isoleren vloer begane grond en zoldervloer

Gidionstals

  • #1
Hallo allen,

Na een eeuwigheid te hebben gezocht op dit forum, kom ik er niet meer uit.

Ik wil mijn zoldervloer gaan isoleren. De volgende feiten:
- Isoleren tussen de balken van de vloer
- Ik wil dekens van glaswol gebruiken (RD waarde 4) (met zo'n aluminium laagje)
- De bestaande vloerdelen zijn erg oud en komen er niet netjes uit.

De zolder wordt nu alleen gebruikt als opslagplaats van losse spullen. Geen zware dingen oid. Ik zat te denken om spaanplaat (12mm) op de balken te schroeven zodat daarop gelopen kan worden. De balken zitten ongeveer 60 cm uit elkaar. Kan dit? De zolder is niet vochtig oid.


De begane grond is ook van hout en is voorzien van laminaat met een dampremmende folie onder de ondervloer van het laminaat (Dus vloerdelen, dampremmende folie, groene platen als ondervloer, lamimaat). Ik kan niet onder het huis komen, er is wel een kruipruimte maar die is alleen voor de watermeter, de rest is niet bereikbaar.
Hoe kan ik de begane grond het beste isoleren? Spul in laten spuiten? Zo ja, welk spul? Of moet ik het (pas gelegde) laminaat weghalen en een kruipruimte luik maken zodat ik glaswol kan plaatsen?

Ik hoop dat jullie mij uit de brand kunnen helpen!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Glaswoldekens zijn niet handig om horizontaal tussen balken te klemmen. Isolatieplaten zijn een stuk beter, maar ook die moet je uiteraard ondersteunen. Of wil je het van boven op het plafond leggen?

Op de balken kan je het beste 18mm OSB of underlayment leggen.

De vraag over de kruipruimte isolatie laat ik aan anderen over.
 

Gidionstals

  • #3
Dank voor het antwoord.

Ik zie dat OSB en underlayment zeker dubbel zo duur is en ik moet toch wel op het budget letten. Kan spaanplaat van 12mm helemaal niet? Wat kan er gebeuren als dit een paar jaar ligt?

Edit: Typo
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
12 mm spaanplaat met balklaag hoh 60 cm: De kans bestaat dat je er doorheen zakt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Een beetje kast zakt er ook zo met de poten doorheen, 18 mm osb of underlayment is wel het minste dat hiervoor gebruikt moet worden
 

Gidionstals

  • #6
Hartelijk dank voor de verhelderende antwoorden. Ik ga de oude vloer weer terug leggen en de beschadigde vloerdelen vervangen voor nieuwe vloerdelen.

Nu blijft alleen nog wel de vraag over van de kruipruimte. De kruipruimte is volgens mij niet nat, dit kan ik zien bij de watermeter, maar hoe het exact zit onder de rest van het huis weet ik niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu