Verwarming systeem verbeteren

Maurice81

  • #1
Hallo allemaal

Na twee winters in ons jaren 70 huis met open trappenhuis ben ik helaas nog niet helemaal tevreden met de warmte in de woning.
Er is al het een en ander gedaan om dit te verbeteren maar nog niet afdoende.
Zodoende heb ik een paar dingen in mijn hoofd om dit te verbeteren.

Er zijn twee major issues waar ik mee zit.
Beneden heb ik tijdens de verbouwing vloerverwarming ingefreesd in de bestaande plavuizen vloer met 10cm tussenruimte verdeeld over 5 lussen op een verdeler met eigen pomp. De leidingen lopen vanaf de meterkast naast de voordeur door de hal en over de gehele beneden verdieping in een slakkenhuis motief.

Op de eerste verdieping en zolder zijn alle slaapkamers voorzien van radiatoren met thermostaat kranen, alleen in de badkamer zit een handdoek radiateur met normale kraan.

Wij hebben een nefit ketel welke eerst met een modulerende nefit thermostaat in de woonkamer aangestuurd werd, dit gaf alleen problemen met de verwarming boven die na de eerste keer opwarmen in de ochtend niet meer warm werden door het moduleren.
Hierop ben ik overgestapt op een Nest Thermostaat 2e generatie die dmv aan/uit verwarmt. Dit gaf een goede verbetering maar niet afdoende. De verwarming boven blijft te lang uit om een constante temperatuur aan te houden en dat werkt niet voor mij.
Inmiddels heb ik een 2e nest thermostaat gekocht en ben ik van plan de radiatoren en vloerverwarming te scheiden met twee kleppen en eigen thermostaat boven en beneden en ik verwacht dat dit het probleem oplost maar eventueel tips of feedback is altijd welkom.

2e punt is dat er vanuit het open trapgat koude lucht / tocht naar beneden komt. Je zou verwachten dat de warme lucht ook erg op steigt maar dit valt reuze mee, als het in de woonkamer 20,5 graden is en ik kom boven op de overloop voel je dat 't een heel stuk kouder is.
De slaapkamer deuren zitten eigenlijk altijd dicht om kou uit de slaapkamers niet ook nog de hal op te halen.

Ik zit er dus over te denken om op de zijmuur tussen de eerste en 2e verdieping een radiator te gaan plaatsen, net boven de trapleuning. Dit is ook de enige plek waar dit nog zou kunnen.
Mijn theorie is dat door 't trappenhuis te verwarmen de trek van koude lucht naar beneden te stoppen is.

In de slaapkamers heb ik alle mogelijke tocht bij de verbouwing gestopt door de plafonds te isoleren en alle gaten naar buiten te dichten.
Het pannendak ben ik momenteel aan het isoleren met 17cm glaswol. Dit heeft al een heleboel docht van boven opgelost door het luchtdicht maken van het dak.
Bovenin de nok van het trappenhuis zit wel een grote dubbelglas ruit waar natuurlijk kou vanaf komt.
Beneden op de begane grond zitten voor en achter wel roosters voor aanvoer van frisse lucht en de badkamer en toilet worden afgezogen door een mv box.

Ik heb er even wat foto's van de platte grond bij gedaan ter info.




Is mijn gedachte gang correct? Alle tips zijn welkom.

Gr Rolf
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De foto's worden bij Klusidee automatisch terugeschaald naar 600 pixels breedte. Doordat er zoveel witruimte omheen zit (screenshots) is er helemaal niets bruikbaars van de eigenlijke tekeningen overgebleven.

Het zou daarom handiger zijn de afbeeldingen eerst in een fotoprogramma (of gewoon in paint) te knippen, dwz alles wat niet nodig is weg te 'snijden'. Dan worden de eigenlijke tekeningen een stuk beter weergegeven.

Ik heb de laatste afbeelding even bewerkt om te laten zien wat ik bedoel. Doordat ik uit moest gaan van een erg klein origineel is het allemaal erg onscherp.



De eigenlijke vraag heb ik geen mening over, geen verstand van.
 

Maurice81

  • #3
Thx voor de tip, heb het aangepast
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
De oplossing is inderdaad het huis beter isoleren en luchtdicht maken. Een gordijn rond de trap kan ook helpen als je boven niet stookt.
 

Maurice81

  • #5
Een gordijn of deur is geen optie, simpelweg omdat het geen gezicht is in de woning. Ik zou dan de hele trap moeten omsluiten dat wordt niks.

In mijn ogen zit het grootste probleem in het feit dat de trap en overloop niet verwarmd worden, hierdoor blijft 't koud en daardoor ontstaat die koude stroom naar beneden. De vraag is los je dat op door te gaan verwarmen?
Of steigt die warmte alleen maar naar boven en heeft 't geen effect?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Waar is de thermostaat geplaatst?

Warme lucht stijgt op en koude lucht zakt. De luchtstromen zou je misschien moeten mengen.

Neem mee voor je beeld vorming dubbelglas isoleerd helemaal niet zo geweldig.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Hoe ventileer je de slaapkamers? Want alles dicht maken is niet de oplossing.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
Ik adviseer je maar één ding: google op "etageregeling", dan volgt al snel de oplossing.....
Eén thermostaat, die in een ruimte met vloerverwarming hangt (of dat nu een Nest of Nefit is) werkt nooit goed.
 

Maurice81

  • #9
Ik zal het iets proberen te verduidelijken.

Als eerst de thermostaat, die hangt op 1,5 mtr hoog op de wand tussen de entree en woonkamer gedeelte. Ca 25cm vanaf 't eind van die muur.

De slaapkamers worden iniedergeval overdag geventileerd door de ramen op de kier stand te zetten dmv de raamboompjes.
De kleine slaapkamer staat altijd op z'n kier stand omdat hier vaak was staat te drogen.
De thermostaat kranen op beide grote slaapkamers staan nu op stand 2 en op de kleine op stand 4.
Punt is dus alleen dat we de deuren dicht moeten laten in deze tijd van het jaar om tocht te beperken, of de ramen dicht doen. Dat doen we in de grote slaapkamers meestal savonds wel maar de kleine staat 't raam altijd open dus laten we die deur dicht.

Er wordt dus wel geventileerd hoor. Maar ik wil dus van die koude trek af.
Ik heb destijds een iets grotere radiator geplaatst in de kleine kamer zodat die de gang/overloop wat kon bij verwarmen als de deur open stond, alleen zit die dus in de praktijk altijd dicht omdat daar 't raam altijd open is ivm 't drogen van de achterbrug was.
Misschien dat dit ook wel verbeterd als ik de verwarming boven op een eigen thermostaat zet.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #10
Spoken......
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu