Verwarming problemen met oude convectoren

Alexxo

  • #1
Misschien kun iemand advisieren om onze probleem met verwarming. Deze weken (buiten temperatuur -3..0 graden), gebruiken wij ongeveer 12 m3 aardgas per dag om 17.5 graden in de begane grond houden...

Wij hebben een huis uit '78 met:

begane grond met grote schuifpui (~4m); hele begane grond is voorzien van ondervloer convectoren. Twee convectoren bij schuifpui en een naast keuken.

Op eerste en tweede verdiepingen hebben wij normale radiatoren.

C.v. ketel zit op tweede verdieping en leidingen gaan als gevold:

rechte kant:

c.v. ketel -> radiator (~1500W) ->
radiator (~1500W) <-----> radiator (~1200W)
twee convectorputten langs schuifpui

linker kant:

c.v. ketel -> radiator (~1500W) ->
radiator (~2000W) <-----> radiator (~360W)
convector naast open keuken

ik heb geen idee wat de vermogen van onze convectoren zijn. Ik denk dat deze vorige eigenaar heb gemaakt (doe-het-zelf). Wisselaar elementen van metaal, 10x17 cm (bxh). Put is 30x75 cm (bxh).
Elke put is voorzien van twee schotten rond wisselaar. Convectoren bij schuifpui zijn 230 cm en 140 cm, en bij keuken 120 cm.

begane grond: 5 x 8 x 2.5 = ~ 100 m3

ik denk dat:

1. convectoren kunnen niet genoeg vermogen leveren voor deze kamer. Ik begrijp dat voor 100m3 ik heb 7 tot 9 kW nodig; ik denk dat onze drie convectoren rond 4-5 kW kan geven (correct?).
2. onze ketel (Nefit HR) met zijn modulerende thermostat niet goed is voor deze convectoren omdat het brandt rond 50-60 graden en deze oude convectoren niet efficiënt zijn.
effect is veel erger moet worden als radiatoren op eerste verdieping open zijn (aanvoer temperatuur voor convectoren zullen even lager komt)

Mogelijke oplossingen:

1. Nieuwe Low-H2O convectoren installeren
Voordelen:
- mooi
Nadelen:
- prijs
- stof
- kinderen will alles doe in de putten :-)
- snel koud worden (dat is goed voor wel isolerende huizen, maar niet voor onze duble glass 4m schuifpui)

2. Omwisselen van ondervloer convectoren voor lage vrijstaande convectoren (b.v. 15x20x240, bxhxl)
Voordelen:
- geen stof!
- beetje meer efficiënt dan (mini) convectorput
Nadelen:
- kan niet langs hele schuifpui gaan, (2.4 m versus 4m). Kan dit serioze probleem geven?
- niet zo mooi als ondervloer
- ben niet zeker als convector effectieve gaan werken tussen venster en gordijn (?)

3. Omwisselen van convectorputten voor lage vrijstande (plint) radiatoren
Voordelen:
- geen stof
- in betere balans met de rest van c.v. systeem
- prijs
Nadelen:
- kan niet langs hele schuifpui gaan, (2.4 m versus 4m)
- niet zo mooi als ondervloer
- meer warmte verliest over schuifput venster door straling (meer dan bij lage of ondervloer convectoren)

Dank u wel!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Wat is uw probleem? Wordt het niet warm, of vindt u dat u teveel gas verstookt?
 

Alexxo

  • #3
Teveel gas; ik denk dat onze c.v. system is helemaal niet optimaal en zuinig is als het neemt 400 m3 voor 17.5 graden te houden... ik ben bang mijn thermostaat naar 19 graden zetten :-)
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
U kunt echt geen honderden m3 gas besparen door de convectoren te vervangen. Het klopt dat een convector een wat hogere temperatuur nodig heeft om goed te werken. Maar deze vervangen om met lagere temperaturen te kunnen stoken is een forse investering, met een lange terugverdientijd.

U schrijft dat het huis uit 1978 is. Dat betekent waarschijnlijk dat de isolatie matig is. Een schuifpui van vier meter is ook niet bevorderlijk om de warmte binnen te houden, ook al zit er dubbel glas in.

Als u wilt besparen op de stookkosten kunt u beter investeren in betere isolatie van bijvoorbeeld de vloer en eventueel de spouwmuren, als deze nog niet geïsoleerd zijn. HR++ glas kan ook nog behoorlijk schelen, zeker met een grote glasoppervlakte als een schuifpui.

Als u de isolatie verbetert, nemen de warmteverliezen af, waardoor ook uw bestaande convectoren met een lagere watertemperatuur toe kunnen. Deze hoeven immers niet meer op maximale capaciteit te werken om het huis op temperatuur te houden.

Je haalt zo veel meer rendement uit je investering.

Staar je trouwens niet blind op het gasverbruik met dit koude weer. Je hebt al snel een paar honderd m3 met zo'n koude maand. Zeker als je bijvoorbeeld een vrijstaande woning hebt. Als je bijvoorbeeld een slecht geïsoleerde vrijstaande woning hebt, dan zit je zo op een verbruik van 3000m3 per jaar.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #5
Convectoren gaan pas echt warmte afgeven vanaf 70 graden,dus u HR ketel moet veel hoger ingesteld worden.

Helaas jammer voor u cv zijdig rendement dit zal alleen ww zijdig nog wat opleveren.
 

Xr8

  • #6
12m3 per dag is momenteel helemaal niet zo vreemd. Als je de thermostaat op 19 graden zet heb je kans dat de ketel langer door gaat stoken en een hogere temperatuur zal halen. Hoe hoog staat je cv stelling op de ketel? Wellicht staat deze te laag en begrensd deze eea.

Succes.
 

Chathanky

  • #7
Als het normaal 21 graden wordt zou 12 m3 wel normaal kunnen zijn ja maar bij 17,5 graden zet ik daar m`n vraagtekens bij. Bij elke graad extra komt er ongeveer 3% meer verbruik bij kijken.
Convectoren vervangen door radiatoren? Als het helpt zal het geen hele kubs gaan schelen, mischien 1 dan.

Met zo`n verbruik is een energie adviseur wel wat. Die goede man verdien je zeker wel terug op termijn. Het kost je zo`n 2 a 300 euro, oftewel 500m3 gas. :mrgreen:
Je kunt je zelf ook verdiepen in je huis natuurlijk, dan steek je de alvast in je zak.
Buiten dat moet je wel rekening houden met de kosten om je huis energiezuinig te maken.
Maar goed op een aantal jaren verdien je die ook wel weer terug.

Het probleem dat je huis te koud blijft zal niet het complete gevolg zijn van een slecht werkende installatie. Mocht het extreem veel zijn is er echt wel meer aan de hand. Of je woont in een 15de eeuws kasteel Of je hebt simpelweg een slecht geïsoleerd huis. Dat laatste zal meer de waarheid zijn. :wink:
 

Alexxo

  • #8
Dank u wel allemaal
ik denk dat inderdaad ben ik te veel geconcentreerd om c.v. en convectoren; die zijn zeker niet efficiënt, maar dat is allen een deel van het probleem. Wij hebben tussenwoning, zo ik dent dat meest vervarming verliest over schuifpui (bijna 8 m2 glas) en deur is. Dan komt de convectorputten.

daarom gaan wij:
1. alle ramen op begane grond verwisselen voor HR++ glas;
2. convectorputten verwisselen voor vrijstande convectoren of radiatoren langs schuifpui.

klinkt goed?
 

Alexxo

  • #9
Zaals
 

Chathanky

  • #10
Houd er wel rekening mee dat de convectoren niet te dicht bij het HR++ glas mogen staan. Je loopthet risico op thermische glasbreuk waar Carglas niets meer aan kan doen. :mrgreen:

Glasfabrikanten stellen hieraan eisen Om recht te hebben op garantie.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
Als de gordijnen kamerhoog zijn en de convectorputten erachter hangen, dan is het niet zo vreemd dat de kamer koud is. Je bent dan vooral de ruimte tussen het raam en de gordijnen lekker aan het opstoken. Je creert warmte op een plaats waar je er niets aan hebt.

Hoe zit het trouwens met de vloerisolatie? Dat is ook een grote besparingsmogelijkheid.

Ik zou zeggen: zorg voor goede vloerisolatie, beter glas in de schuifpui en zorg ervoor dat de convectorputten goed schoon zijn. Zorg er ook voor dat de convectorputten niet afgeschermd worden door de gordijnen. Als laatste is het ook belangrijk om verwarmingsbuizen in ongebruikte ruimtes, zoals de kruipruimte te isoleren.Waarschijnlijk heeft U dan de grootst mogelijke besparing, met de minste kosten.

Het vervangen van de convectorputten gaat uitdraaien op een teleurstelling, want de besparing zal klein zijn. Vergeet niet dat het wegslopen van die putten een dure hobby is, omdat je leidingwerk moet aanpassen, de vloer moet herstellen en je vloerbedekking ook vervangen moet worden.
 

Pigion

  • #12
Je kan ook eens denken aan vloerverwarming, infreezen in de zand-cement dekvloer. Voor de 40 M2 van de woonkamer moet u op ca. € 2000 rekenen incl. BTW. Daarbij komt nog nieuwe vloerafwerking, parket, tegels of linoleum.
Ik heb zelf zeer recent vloerverwarming laten aanbrengen en gelijmd parket erop... FANTASTISCH.
Had ook een schuifpui met convectorbak, zeer onevenwichtige verwarming, sterke luchtstromingen, kaarsen woeien schuin etc. Gasverbruik is van 30 M3 per dag gezakt naar 20 a 25 M3 voor een living/keuken/ open trap van 100 M2, vrijstaand huis.
Pigion
 

Alexxo

  • #13
Chathanky: ik wist over HR++ thermische breuk niet; nu wel. Bedankt. Dan moet ik gehard glas installeren.

Mn22: afbeelding was voor de gewenste situatie; als gordijnen bedoel ik 'vitrages'. Deze moet lucht doorstroom laten.

betreffende bestaande convectorputten: afstand van schuifpui is ~13 cm. Kan niet gordijnen tussen zetten...

Pigion: dank u, ik heb dat ook naar gekeken; convectorputten of radiatoren kan ik zelfs monteren, vloerverwarming is te veel for mij...


 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu