Verwarming in recreatiewoning zonder gas

Arievdberg

  • #1
Wij overwegen een nieuwe recreatiewoning te kopen. Er is geen gas aanwezig , huis is bijna 300m2 n zal gebouwd worden alsof het een “ gewone” woning is dus zeer goed geïsoleerd. Standaard is de verwarming ingetekend als losse elektrische gevelkachels.

Zijn er geen energiezuinige oplossingen mogelijk?
Bijv elektrische cv-ketel met vloerverwarming ( water) ?
of
pelletkachel al of niet met uitbreiding met luchtverwarming naar andere ruimte , zodat de bovenetage ook warmer wordt ?
of
toch maar een warmtepomp

uiteraard overwegen we ( op termijn) zonnepanelen te installeren

hoor graag jullimeiden
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Een elektrische cv ketel is niet zuiniger als elektrische gevelkachels. Bij vloerverwarming op gas geeft de lagere benodigde aanvoertemperatuur bij vloerverwarming een besparing. Bij elektrische weerstandsverwarming, zoals een elektrische ketel, heb je dat voordeel niet.

Besparing zou je moeten zoeken in het toepassen van een warmtepomp denk ik. Van belang is ook wat het parkreglement voorschrijft, zou maar zo kunnen dat je geen pellet kachel o.i.d. mag installeren.

De regels op parken kunnen heel ver gaan, ik heb zelf een keer bij de hand gehad dat de eigenaren van recreatiewoningen verplicht waren om te verwarmen d.m.v. propaangas. Af te nemen van de parkbeheerder natuurlijk. Houtstook of warmtepomp werd niet toegestaan en als men dat toch probeerde volgde een rechtszaak.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
In dit soort toepassingen kan gebruik gemaakt worden van infrarood elektrische vloerverwarming of infrarood panelen.
In beide gevallen moet u bij een goed geïsoleerde woning rekening houden met een vermogen van 60-80 Watt per te verwarmen M2.
De elektrische installatie moet wel berekend zijn op het vermogen om te verwarmen + elektriciteit voor ander gebruik (koken, verlichting etc.)
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Belangrijk om te weten is ook hoe intensief het gebruik gaat zijn in de maanden dat er verwarmd moet worden. Als de recreatiewoning hoofdzakelijk leeg staat in de koude maanden, heeft het ook niet zoveel zin om veel te investeren in een warmtepomp o.i.d. Die investering komt er dan niet uit.

Verder zal de ontwikkelaar van het geheel waarschijnlijk voor de goedkoopste oplossing gaan qua investering en dat is dus kennelijk elektrische wandkachels. Verbruik na oplevering zal de ontwikkelaar van minder belang vinden dan de marge die wordt gemaakt op de recreatiewoning.
 

Arievdberg

  • #5
Dank voor jullie reacties tot zover.
het huis wordt erg goed geïsoleerd ( huidige normen woningbouw)
ik bouw het in eigen beheer en kan dus besluiten de idd ingetekende elektrische kachels te laten vervallen
Wij verwachten het huis zeker ook wel een aantal weken in de koude maanden te gaan gebruiken .

Nu zit ik voor het dilemma hoe de eindplaat eruit zal gaan zien . Korte termijn is natuurlijk een aantal electrische kachels de goedkoopste oplossing .
maar waar moet ik op letten ( anders dan dat de elektrische installatie er wordt op aangepast)

maar leg ik wel alvast vloerverwarming op water aan ? of is infrarood ook goed en dat kan ik er later altijd later onderleggen en aansluiten op de dan “ loze” groepen van de elec kachels
of later toch een pelletkacheL,maar welke voorzieningen moet ik dan nu treffen ?
of toch een warmtepomp , lijkt erop dat dit wel is toegestaan

kortom ik weet het nog niet
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu