Verwarmen Hot tub

Pla

  • #1
Hallo allemaal!

Komend weekend ga ik van hout een hot tube bouwen.
Deze zou ik graag elektrisch willen verwarmen (over capaciteit zonnepanelen dit jaar)

Nou ben ik al deze tegen gekomen:
elektrisch-verwarmingselement-9kw-3-fase
We hebben een 3 fase aansluiting in de garage waar ik deze eenvoudig op aan kan sluiten.

Maar ik was benieuwd of iemand nog een beter idee heeft om het water op te warmen?

Mvg,

Pla
 

Kluskoppel

  • #2
Zwembadwarmtepomp. Stuk zuiniger dan een verwarmingselement. Op het forum van Tweakers wel eens wat over gelezen. Zoek op "Jacuzzi verwarmen met warmtepomp".
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
Mocht je een dak met vrije ruimte in de buurt hebben kun je ook nog kijken naar een zonnecollector.

Ik ben het eens met kluskoppel, verwarmingselement heeft een rendement van zo'n 100%, hiermee gaat het heel veel energie kosten om het water warm te krijgen. Warmtepomp doet dat al snel een factor 4-5 efficienter en kan dus zeker de hogere investering waard zijn.
 

Kluskoppel

  • #4
Als je de hottub nog gaat bouwen dan zou ik ook zeker kijken naar isolatie rondom de kuip. Wat je immers aan warmte niet kwijtraakt hoef je ook niet bij te stoken :)
 

Pla

  • #5
Dank voor de reacties! Ik wil de hot tub niet constant op temperatuur hebben gezien de verwachting is dat we er niet heel veel gebruik van gaan maken. In de zomer vooral om af te koelen, dus geen warm water, in de winter als het goed koud is buiten en misschien max 2 a 3 keer per maand. Warmtepomp gaan we er dus denk ik niet uithalen..
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
Een warmtepomp stook je er nog wel een x uit met een hottub
Er zijn heel wat kilowatjes benodigd om dat ding op te stoken van pakweg 10 graden naar een graad of 38 dan scheelt het nog wel of je dit met een cop van 1 doet of met een cop van 4 a5
Een elektrisch element heeft een cop van 1 dit houdt in 1 kw erin is ook 1kw eruit, met een warmtepomp is het 1kw erin en er 4 a 5 kw uit
 

Teun65

  • #7
Je zit wel in een hottub, verwarm het dan veilig....
 

Pla

  • #8
Er wordt over een maand bij ons thuis een warmtepomp geïnstalleerd voor het huis, zou je die ook kunnen gebruiken voor de hot tub?

Edit: net even gevraagd aan de installateur van onze warmtepomp. Ik had gelezen dat het nadeel van zwembad warmtepompen is dat deze niet werken bij lage temperaturen.
 
Laatst bewerkt:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #9
Je kunt met de warmtepomp in de woning ook een hottub verwarmen aleen heb je dan wel 2 leidingen nodig van de hottub naar de wp. Het water van de hottub scheiden met een platenwisselaar
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Zwembadwarmtepompen werken inderdaad vaak veel minder goed bij lage temperaturen. Daarom zijn ze ook goedkoper dan normale warmtepompen.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #11
Warmtepompen voor huizen werken tot een graad of 55 volgens mij, rendement is lager dan op 35 graden maar theoretisch zou je daar dus wel je hottub mee moeten kunnen opwarmen lijkt me.

Als je echter in je winter zowel je huis als hottub wil opwarmen zal je waarschijnlijk met je capaciteit in de knoop komen.

Wellicht dus wel de moeite je installateur hierin te betrekken. Al kan ik me voorstellen dat ze niet heel erg enthousiast van dit soort projecten worden.
 

ABCDE

  • #12
Job_04 schreef:
Als je echter in je winter zowel je huis als hottub wil opwarmen zal je waarschijnlijk met je capaciteit in de knoop komen.
Als het goed is zijn ze gedimensioneerd op het hele huis warm houden bij -10 buiten. Bij -10 ga je wellicht niet in dat ding zitten en daarboven heb je dus capaciteit over.

Maargoed, als het een L/W WP is, neemt het rendement ook af als het buiten kouder wordt..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu