Vervuiling (schimmel) in spouw?

Rg1970klus

  • #1
We wonen in een hoekhuis uit het jaar 2000. Al geruime tijd last van een zurige en muffe geur in huis. Al diverse zaken onderzocht en geprobeerd zoals kruipruimte isolatie (drowa, EPS parels), kruipruimte onderzoek (2 extra kruipluiken laten maken voor gedeelten die niet toegankelijk waren). Dit heeft niks opgeleverd, de kruipruimtes zijn prima, geen schimmel of zwam te bekennen.

Zodoende is bij een erker achter een plint een kier ontdekt onder het kozijn. Deze is zo goed als mogelijk dichtgemaakt en de klachten zijn afgenomen maar helaas niet helemaal weg. We hebben het vermoeden dat de oorzaak (vervuiling, schimmel, etc) in de spouwmuur onder het kozijn zit. Door de winddruk op de zijgevel (hoekhuis) wordt lucht in de spouw geblazen die er 'ergens' uit moet. Er zijn geen zichtbare klachten (schimmel) of vochtproblemen, enkel de geur en dit slaat soms op de luchtwegen.

Wat zouden jullie adviseren om de spouwmuur te onderzoeken en/of reinigen. In de erker zit een grote (dubbelglas) ruit van 3 mtr breed en ca 2,7m hoog.
Kan je zonder meer stenen eruit halen om de spouw te inspecteren?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou beginnen met de temperatuur en de luchtvochtigheid te meten.
Water komt van buiten naar binnen en vocht gaat van binnen naar buiten.
Stank kan veroorzaakt worden door materialen die nat of vochtig zijn. Iets wat droog is stinkt niet.
Zorg dat de aansluitingen van de kozijnen aan de binnenkant van de woning dicht wordt gemaakt.
Lucht die in de spouw wordt gedrukt kan dan via de aansluiting kozijn buitenblad ontsnappen dus minder kans naar binnen.
 

Rg1970klus

  • #3
@Wgb Dank voor de reactie. Met temperatuur en luchtvochtigheid bedoel je in de spouwmuur zelf neem ik aan? Zijn er bepaalde zaken of minimum/maximum waarden die ik hierbij kan hanteren?
 

Doehetzelfalshetkan

  • #4
Kom je er niet uit en/of is er een aanleiding om meer onderzoek te doen overweeg dan een camera onderzoek. Dat biedt dan hopelijk meer aanknopingspunten om het probleem hopelijk op te lossen. dat kun je laten doen of zelf doen.

Veel spouwmuuronderzoek wordt met een geschikte (endoscoop)camera gedaan, waarbij het erg handig is om een type te nemen met 2 camera's: een camera voor rechtuit beelden en een zij-camera voor beelden die haaks op die andere camera staan. De "staaf" waar de camera's en LED-verlichting in gemonteerd zijn, zijn vaak 7-8 mm in diameter, dus in principe met een gat van ca 1 cm zou je met de camera in de spouw moeten kunnen komen. Er moet dan wel ruimte zijn dat de de camera in de spouw kan zakken door heel rustig de kabel te laten vieren waardoor de camera dat kan doen. Soms kun je van bovenaf in de spouw komen, maar onder een erker gaat dat uiteraard niet lukken.
Heb je van 1 gat wat beelden, die opgenomen zijn, maar toch nog niet tevreden, boor dan op de 3 meter breedte nog 2 extra gaten onder de erker dan heb je een overzicht van het hele gebied.
Zie je iets wat meer aandacht vraagt, overweeg dan daarboven een extra gat te boren om te bekijken.

Ik heb inmiddels zo'n camera, standalone dus niet afhankelijk van een mobieltje, geeft dat behoorlijk scherpe beelden. het vergt wel de nodige oefening om goede opnames te maken waar je iets zinnigs over kunt zeggen. Ben dus een starter.... Kosten van zo'n camera met een redelijk stijve kabel van 5 m is ca €110.

Bronnen kunnen ook zijn: Ongedierte, isolatie materiaal dat afbreekt (PUR kan onder bepaalde condities degraderen waarbij amines ontstaan, die kunne een muffe lucht geven , soms een vislucht).
 
Laatst bewerkt:

Rg1970klus

  • #5
@Doehetzelfalshetkan Dank voor je bericht. Ik ga inderdaad aan de slag met camera onderzoek. Zelf heb ik een endoscoop camera van 5 mtr die wordt aangesloten op een laptop. Een vriend heeft het model die je aangeeft (standalone) alleen met 1 mtr lengte. Ik vermoed dat ik wel onder de erker kan boren. Het raamkozijn staat redelijk 'diep' in de erker. Ik vermoed dat er in de loop van de tijd regenwater in is gelopen dat zich heeft opgehoopt en dat bepaald (isolatie?) materiaal nat is geworden.
 
  • Like
Waarderingen: Doehetzelfalshetkan

Doehetzelfalshetkan

  • #6
Probeer van te voren een inventarisatie van de materialen te maken die je verwacht zoals welke type en hoe dik is het isolatiemateriaal? Wat nog meer?
Soms kan het bestek van het huis uitkomst bieden. Dat stond in het bestek van ons huis uit 1981 netjes vermeld. Heb je geen bestek (meer), als er meer van dat type in je buurt gebouwd zijn, vraag het daar eens na... niet geschoten is altijd mis.
Dat maakt het managen van alle gegevens direct een stuk overzichtelijker om er mogelijk een conclusie aan te hangen of dat je nog meer onderzoek moet doen.
Succes, ben benieuwd.
 

Rg1970klus

  • #7

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Rg1970klus schreef:
Zijn er bepaalde zaken of minimum/maximum waarden die ik hierbij kan hanteren?
De luchtvochtigheid in de woning ligt tussen 40-60% het proces is als volgt.
Binnen in de woning is het warm. In die warme lucht zit een hoeveelheid vocht.
Als het buiten kouder is wil de warmte met daarin het vocht naar de kou. Het beruchte dauwpunt.
Als een hygrometer aangeeft dat het binnen te vochtig is zal het in de spouw niet veel beter zijn.
Daarbij is het niet ondenkbaar dat die zurige en muffe geur in huis, als het buiten nog wat warmer gaat worden vanzelf gaat verdwijnen. Iets wat droog is stinkt niet.
Om het een en ander goed te kunnen inschatten gaan we de verkeerde tijd in omdat het het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten kleiner aan het worden is.
De situatie gaat beter worden minder condens en meer drogen. Vanaf Oktober tot Mei volgend jaar nieuwe ronden nieuwe kansen.
Oja vocht kan je alleen zien op oppervlakken die niet poreus zijn. Denk aan de spiegel in de badkamer.
 

Rg1970klus

  • #9
@Wgb Dank voor de informatie. Het probleem speelt helaas al wat langer. De geur is niet afhankelijk van het seizoen. Wat ik wel heb gemerkt is dat als ik de ventilatiegaten in de zijgevel (hoekhuis) afdek, de klachten iets minder zijn. Zodoende het vermoeden dat door de 'winddruk' de lucht in de spouw wordt geblazen en dit deels in de woonkamer te ruiken is. De luchtvochtigheid hou ik, vanwege dit probleem, al langer in de gaten en is (gelukkig) niet de oorzaak. Gemiddeld inderdaad rond de 50%, soms iets hoger in natte perioden of rond de 40% in droge perioden. Ik vermoed echt dat in de spouw iets aan het rotten is wat we uiteindelijk binnen ook ruiken. Het is een heel lastig probleem waar al meerdere mensen naar gekeken hebben. Gelukkig lijkt het niet iets in de bouw van het huis te zitten, de 3 kruipruimtes zien er netjes uit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Rg1970klus schreef:
Ik vermoed echt dat in de spouw iets aan het rotten is wat we uiteindelijk binnen ook ruiken.
Uiteraard is dat mogelijk, maar ik weet tot nu toe niet beter, iets wat droog is kan niet stinken.
Er is veel geleerd toen we begonnen met het isoleren van woningen.
In mijn beleving zijn er zeker na 2000 geen materialen voor de bouw gebruikt die gaan stinken.
Nog even dan zal de zon nog meer op de muren schijnen.
Wat is wat langer. Vorige zomer ook last gehad.
 

Rg1970klus

  • #11
We hebben de woning medio 2016 gekocht en sindsdien last van dit probleem, dus inmiddels al bijna 7 jaar. De woning kwam voorheen uit de verhuur en koopcontract bevatte een 'niet-bewoners' clausule dus bij de makelaar of vorige bewoner kan ik geen verhaal halen. Al verschillende zaken geprobeerd en uitgesloten (riool, kruipruimtes). Uiteindelijk nu op de spouwmuur uitgekomen - veel meer blijft er niet over. Het vervelende is dat er geen bedrijven zijn die een brede visie hebben om dit te onderzoeken. Allen zijn gespecialiseerd in bijvoorbeeld binnenhuis luchtonderzoek, kruipruimte isolatie/onderzoek of rioolproblemen, etc.
 

Doehetzelfalshetkan

  • #12
Weggehaald: Riool was al bekeken... las ik net hier boven.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Rg1970klus schreef:
Het vervelende is dat er geen bedrijven zijn die een brede visie hebben om dit te onderzoeken. Allen zijn gespecialiseerd in bijvoorbeeld binnenhuis luchtonderzoek, kruipruimte isolatie/onderzoek of rioolproblemen, etc.
Die zijn er genoeg. Maar al die specialisten geven hun kunstje niet gratis weg. En meestal, zover ik weet, garantie tot de deur.
Hier zijn nog mensen die hun ervaring gratis weg geven maar ook ook zonder garantie.
Wil je het oplossen zal je zelf de constructie van die muur, fundering, materialen enz in een digitale vorm moeten maken zodat iedereen hier er wat mee kan. Ik zie graag fotos van alles wat jij verdacht vind of meer van zou willen weten.
 

Rg1970klus

  • #14
Ik waardeer de hulp van het klusidee forum enorm. Zal hieronder een aantal afbeeldingen toevoegen die mogelijk een beter beeld kunnen opleveren.

IMG_7840.JPG IMG_7845.JPG IMG_7847.JPG IMG_7848.JPG IMG_7861.JPG IMG_7876.JPG IMG_3456.JPG IMG_3457.JPG IMG_3460.JPG IMG_3461.JPG
 

Rg1970klus

  • #15
En de restende afbeeldingen

IMG_3462.JPG IMG_3463.JPG IMG_3464.JPG IMG_3465.JPG
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #16
een zurige lucht is meestal ongedierte
muizen is de spouw kan heel goed ook als ze niet binnen komen
 

Doehetzelfalshetkan

  • #17
Rg1970klus schreef:
We hebben het vermoeden dat de oorzaak (vervuiling, schimmel, etc) in de spouwmuur onder het kozijn zit.
Betreft het een ander kozijn dan op de foto?
Die van de foto onder staat toch maar iets boven het maaiveld?
Dat zou mij niet prettig lijken, zit er lucht onder die stenendirect links van het kozijn of liggen ze perment in het zand? Hoe zit het daar met de vochthuishouding, net als onderaan aan de zijkant van het huis waar het groen uit geslagen is. Dat zou ik niet verwachten als de rel-LV ca40% is zoals gemeld werd. Of was dat op een andere plaats gemeten, dat lijkt me wel essentieel die koppeling of die correct is.
Zoals al in #4 vermeld. Ongedierte lijkt me nog steeds een optie, zoals spitsmuizen kunnen probleemloos door kieren en ventilatiesleuven en gaan op zoek naar insecten. Als die muur onderin wel vochtig blijkt zouden ze daar vast het nodige aan insecten kunnen vinden en dan laten ze daar ook vast keutels achter? Een potentiele bron voor stank?
Je zou preventief al wat (spits)muis wering materialen kunnen plaatsen in de sleuven/kieren van de muren? Uiteraard nog mooier als je het echte bewijs gaat vinden voor die stank bron.

1684150130100.png
 

Rg1970klus

  • #18
Betreft het een ander kozijn dan op de foto?
Die van de foto onder staat toch maar iets boven het maaiveld?
A: Het kozijn waar het probleem is bevindt zich inderdaad net onder het maaiveld. De andere afbeelding is waarschijnlijk van de erker aan de voorkant (keuken) waarbij de buitenmuur hoger is.

Dat zou mij niet prettig lijken, zit er lucht onder die stenendirect links van het kozijn of liggen ze perment in het zand?
A: Deze vraag begrijp ik niet goed. Kunt u dit middels een van de foto's aangeven?

Hoe zit het daar met de vochthuishouding, net als onderaan aan de zijkant van het huis waar het groen uit geslagen is. Dat zou ik niet verwachten als de rel-LV ca40% is zoals gemeld werd. Of was dat op een andere plaats gemeten, dat lijkt me wel essentieel die koppeling of die correct is.
A: De rel-LV is gemeten binnen in de woonkamer. In de spouw moet nog gebeuren. Ik wil alleen aangeven dat in de woonkamer we geen last hebben door een relatief hoge luchtvochtigheid door dit probleem.

Zoals al in #4 vermeld. Ongedierte lijkt me nog steeds een optie, zoals spitsmuizen kunnen probleemloos door kieren en ventilatiesleuven en gaan op zoek naar insecten. Als die muur onderin wel vochtig blijkt zouden ze daar vast het nodige aan insecten kunnen vinden en dan laten ze daar ook vast keutels achter? Een potentiele bron voor stank?
Je zou preventief al wat (spits)muis wering materialen kunnen plaatsen in de sleuven/kieren van de muren? Uiteraard nog mooier als je het echte bewijs gaat vinden voor die stank bron.
A: Dat is inderdaad een optie. Kan ik proberen voorzichtig een of twee stenen weg te hakken/slijpen om dit te bekijken?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
Laten we beginnen met wat opvalt en waar vocht invloed heeft.
Vervuiling Spouw 01.Dit bouwdetail is afwijkend afgewerkt. Normaal zit daar voetlood. Nu loopt de dakbedekking met eventueel water onder de muur door. Bitumen is geen materiaal met een lange levensduur.
Foto 02 Als daar geen druiplip is voorzien zal het water naar binnen lopen.
Foto 3461 Verticale plaat wat is dat voor materiaal. Zo te zien staat het meer dan 8 mm van de ondergrond dus het kan ventileren. Zijn er openingen voor ventilatie aan de bovenzijde.
De stenen liggen afwaterend. Het water kan nu onder het lood door naar binnen.
Wat voor materiaal onder het lood.

Het handigheidje zet de muis een deel van de tekst. Maak het blauw en zodra je de muisknop loslaat staat er Quote klik daarop en dat deel komt in het antwoord scherm.


Vervuiling Spouw 01.jpg Vervuiling Spouw 02.jpg


Rg1970klus schreef:
Die van de foto onder staat toch maar iets boven het maaiveld?
A: Het kozijn waar het probleem is bevindt zich inderdaad net onder het maaiveld. De andere afbeelding is waarschijnlijk van de erker aan de voorkant (keuken) waarbij de buitenmuur hoger is.
Is dan niet uitgesloten dat dit nat wordt en blijft.
 
Laatst bewerkt:

Rg1970klus

  • #20
Laten we beginnen met wat opvalt en waar vocht invloed heeft.
Vervuiling Spouw 01.Dit bouwdetail is afwijkend afgewerkt. Normaal zit daar voetlood. Nu loopt de dakbedekking met eventueel water onder de muur door. Bitumen is geen materiaal met een lange levensduur.
A: de tekeningen die u heeft gebruikt zijn van de erker aan de voorzijde (keuken) alwaar geen problemen zijn. Die had ik toegevoegd voor de details van de fundering. De erker waar het probleem zich bevindt heeft een kozijn tot aan het maaiveld.

Als daar geen druiplip is voorzien kan het water naar binnen lopen.
A: Er zit een druiplip onder het kozijn. Maar ik ben het eens dat er water onder de loodslab door naar binnen zou kunnen komen, de spouw in.

Foto 3461 Verticale plaat wat is dat voor materiaal. Zo te zien staat het meer dan 8 mm van de ondergrond dus het kan ventileren.
A: Foto 3461 is de hoek van de erker. Dit is een metalen staander met zwart rubberen mantel, waar de erker op rust.

Zijn er openingen voor ventilatie aan de bovenzijde.
A: bedoelt u boven het kozijn? Zover ik kan zien is er niet echt ventilatie in dit gedeelte van de spouw. Vandaar dat je de stank ook sneller bemerkt

De stenen liggen afwaterend. Het water kan nu onder het lood door naar binnen.
Wat voor materiaal onder het lood.
A: Bedoelt u het lood onder het kozijn of onder de paal (foto 3461)?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu