Vreemde verstopping

Stax

 • #1
Ik woon in een appartement op 1 hoog, er zijn 4 verdiepingen boven me. Ik heb een verstopping in de keukenafvoer. Het water loopt wel weg, maar half zo snel als normaal. Op basis van hoeveel water er wel nog goed wegloopt, lijkt deze op ca. een meter achter de sifon te zitten. Kokend water en diverse gootsteenontstoppers geven nul resultaat. Ik heb een ontstoppingsveer gebruikt, ook zonder resultaat. Twee dagen geleden liep het water plots helemaal niet meer weg (nou ja, druppelsgewijs). Ook nu hielp ontstoppingsmiddel niet. Vanochtend maar even tijd gemaakt om met de veer aan de slag te gaan, draai eerst nog een keer de kraan open.... en alles loopt nu weer mooi weg, alsof er helemaal geen verstopping meer is. nu, acht uur later is de boel weer half verstopt terwijl ik niet meer in de keuken ben geweest...

De afvoer loopt van de keuken via de badkamer naar de wc, en van daaruit naar buiten/beneden. Nu heb ik in de douche ook dat de ene dag het water goed wegloopt, en ik dan weer drie dagen in een halve cm water sta. Er is geen peil op te trekken wanneer het goed is en wanneer niet.

Wat zou hier aan de hand kunnen zijn? Water dat in de leidingen blijft staan of zo?
 

ADDave

 • #2
Heb je ook geborrel in de douche/gootsteen wanneer je water wegspoeld?
Ik gok op een beluchtingsprobleem.
 

Stax

 • #3
Ik snap wat je bedoelt, maar nee, niet overtuigend in elk geval. Wel eens hier en daar een belletje.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #4
Ik gok dat er vanaf de verstopping genoeg water in de buizen kan bufferen.
De verstopping is niet 100% dicht en de buizen kunnen weer leeg lopen.
Waar jouw buizen wat lucht betreft aansluiten op de standleiding is van invloed.

Anders!
Stax schreef:
De afvoer loopt van de keuken via de badkamer naar de wc, en van daaruit naar buiten/beneden
Het zit in ieder geval iets anders in elkaar anders zou het water bij het putje in de douche omhoog zijn gekomen.
 

Stax

 • #5
Dankjewel Wgb

Waar jouw buizen wat lucht betreft aansluiten op de standleiding is van invloed.
Oke... hoe kom ik daar achter en wat moet ik dan doen?

Nog even geëxperimenteerd: als ik de keukenkraan precies zo hard aanzet dat het water nog net wegloopt, hoor ik wel een 'kloekend' geluid uit de gootsteen. Zet ik het water iets zachter of harder, dan verdwijnt het weer...
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #6
afvoer loopt van de keuken via de badkamer naar de wc,
Weet je dit wel zeker!
Vaak zit ook keuken en badkamer apart op elk een standleiding.
Badkamer vaak richting wc.
Of er zit een soort verzamelpot in de vloer of een verzamelleiding bij een liggende verzamel leiding wil het wel wezen dat verloop er verkeerd in zit dan heb je ook problemen met weg lopen.
Dan moeten we meer weten van je leiding situaties.
 

Stax

 • #7
Vreemd probleem. Het water in de spoelbak in de keuken loopt nauwelijks meer weg. Ik heb een ontstoppingsveer gebruikt, en die ging er moeiteloos in en kwam er na bijna 15 meter ver in de leiding te zijn geweest geheel schoon uit. De mysterieuze verstopping begint ook vrijwel meteen: als ik de kraan vol open zet, stroomt de spoelbakafvoer al binnen 2 seconden over. Ik heb de hele afvoerleiding in het keukenkastje los gehad en gecontroleerd (want daar zou het dan moeten zitten) maar die is vrijwel schoon en beslist niet verstopt.

Ongeveer een jaar geleden had ik hetzelfde probleem, alleen toen leek de 'verstopping' veel verder in de afvoer te zitten en kwam er pas geen beweging in als ik bijvoorbeeld een pan van 5 liter in één keer in de gootsteen leegde (dan liep de laatste liter niet meer goed weg). Nu is de verstopping dus sinds een tijdje verplaatst naar dichterbij. Er is verder niks gewijzigd, geen nieuwe apparatuur aangesloten. In de badkamer had ik tot een jaar geleden ook dat het water langzamer wegliep dan zou moeten, maar dat probleem heeft zich vanzelf opgelost.

Ik denk dat het iets met ontluchting te maken heeft, als ik de spoelbak vol water zet 'borrelt' het af en toe tijdens het leeglopen. Ik woon overigens in een appartementencomplex op de eerste verdieping (van 6). Iemand enig idee wat ik zou kunnen doen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #8
Waarschijnlijk is het een beginnende verstopping nog verder op, en is er lucht ingesloten. Schakel de VVE of de verhuurder in om het centrale deel te onderzoeken.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #9
Zo te lezen in andere berichten heb je er al een poos last van.
Laat anders camera inspectie uit voeren kan best zijn dat er een verloop verkeerd is geplaatst zodat de ontspanning niet werkt, en net als @Walker zei dat er lucht zit in gesloten dan sluit ie ook af.
aansluiting standleiding.JPG

12496_verloop_2 in bocht.jpg
12496_verloop_2.jpg
 
 • Like
Waarderingen: Cvolieboy en Walker

Stax

 • #10
@Walker @Henk253 Dank voor jullie reacties. Inderdaad had ik er ruim een jaar geleden ook al last van. Maar het vreemde is dus dat de verstopping soms (bijna) weg is en soms heel erg is, en zich ook nog lijkt te verplaatsen, wat je (denk ik) niet zou verwachten als er bijvoorbeeld bij een verloop een hydraulische afsluiting plaatsvindt.

Camera-inspectie lijkt me wel een goed idee.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu