Water in wc komt vaak eerst omhoog. Ook verstopping

Aldwin

 • #1
Hallo,

mijn zus is nieuwbouw ingegaan en er zijn daar problemen met het toilet. Het water komt na een boodschap vaak eerst een flink stuk omhoog voor het wegloopt. Ook heeft ze al enkele keren gehad dat ze moest tobben om alles weg te krijgen. Het gaat als ik het goed heb gevonden om een Duravit (zie foto). Hoorde na wat rondvragen dat dit type een kleiner waterslot heeft en daarom sneller problemen zou geven. Iemand bekend met dit type en merk?

toilt.jpg
 

Dimkal

 • #2
Als het ook omhoog komt als er enkel water doorgespoeld wordt dan zit er ergens in de afvoer een vernauwing of verstopping of verkeerde aansluiting. Ziet er inderdaad wel uit als een krappe sifon, maar je kunt er wel op vertrouwen het is een goed merk en het zal vast getest zijn allemaal.
 
 • Like
Waarderingen: Aldwin

Aldwin

 • #3
Dank voor de reactie, water spoelt wel gewoon goed weg als je leeg doorspoelt.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #4
als u zus de eerste eigenaar is en het huis net heeft gekocht schakel dan de aannemer in u heeft garantie op de goede werking van de riolering
 
 • Like
Waarderingen: Aldwin

Aldwin

 • #5
Ja, dat doet ze ook. Dank voor de reactie.
 

Dimkal

 • #6
Misschien nog even de specificaties van de pot erbij zoeken. Misschien is het een model bestemd voor kleine waterspoeling van 4ltr. ivm waterbesparing. Standaard is 6 ltr, en voor speciale waterbesparende projecten (Breeam) heb je dit soort potten met als nadeel een klein sifon omdat anders het water in de sifon niet volledig ververst wordt bij een spoeling van 4 liter. Kan zijn dat je misschien een verkeerde pot gemonteerd/gekocht/geadviseerd hebt gekregen.
 
 • Like
Waarderingen: Aldwin

selma sahbqz

 • #7
Hoi Aldwin,

Heeft je zus dit probleem nog op kunnen lossen? Wij hebben namelijk hetzelfde probleem in onze nieuwbouw woning.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #8
Ook hier het advies: Neem contact op met je aannemer. Je hebt garantie op een nieuwbouw woning.
 

selma sahbqz

 • #9
Hoi Walker,

Dank voor je advies, natuurlijk weet ik dat ik garantie heb. Inmiddels ook gedaan, en heel wat bedrijven over de vloer gehad.

Volgens aannemer, ontstoppingsbedrijf en loodgieter geen verstoppingen in riool, wc pot is van Villeroy en Boch, dat was volgens alle deskundigen goed merk.

Wij zijn ten einde raad, vandaar mijn vraag aan Aldwin.
 

Aldwin

 • #10
Bedankt voor de reactie selma. Ik was van plan binnenkort een update te geven. En toen kreeg ik een mailtje dat er weer een reactie was op dit topic :cool:.

Aannemer heeft installateur ingeschakeld. Fabrikant heeft nieuw toilet van zelfde type geleverd (onbekend merk l...w... ) en die is erop gegaan. Het probleem bleef. Wat weken terug is er ander type toilet op gegaan. Bekend type van merk g. De stortbak is ook van g. Alles is ingericht voor 6 liter als ik het goed begrijp. Het probleem is een heel stuk opgelost. Zeg maar 8 keer vd 10 gaat alles goed. Toch komt water nog geregeld een stuk omhoog. Dan volstaat een extra keer doortrekken als water is gezakt en is er geen gedoe meer met borstel. Soms krijgt wc niet in 1 keer alles weg. Installateur is wel weer wezen kijken. Toilet zal volgens hen nooit overlopen omdat inhoud pot ook iets van 6 liter is. Ze denken dat beluchting/ontluchting goed zijn want anders zou er ergens iets borrelen, in de douche bijv. En zou sifon douche ook leeggetrokken/blazen worden. Bij harde wind buiten beweegt water in sifon toilet ook zachtejes. Dus dan is er connectie met de buitenlucht. Ze denken ook dat toilet en stortbak goed zijn. Ze vermoeden misschien dat er toch iets zit bij de overgang van toilet naar afvoerbocht. De eerste meters zeg maar. Maar ze zijn met camera en alles erin geweest en alles zag er goed uit. Ook tot aan de standpijp was alles goed. Hoop dat ze voor jou selma sahbqz ook iets kunnen doen.Blijft de vraag wat mijn zus nu gaat doen. Accepteren dat je soms 2 keer door moet spoelen bij een wat grotere boodschap? Het gaat gerust ook 6 keer goed achter elkaar zegt ze. Ze hebben dunner 2-laags papier nu. Al met al wel een gedoe. Installateur heeft echt uitgebreid gekeken, maar ze hebben geen idee wat ze nu nog kunnen doen. Iemand hier nog een idee? Kan een beluchting/ontluchting probleem soms voorkomen zonder dat een sifon leeg wordt geblazen? Kan een afvoerbocht teveel weerstand hebben of iets? Of zijn de nieuwe generatie toiletten gewoon wat gevoeliger voor verstopping omdat ze waterbesparend zijn? Vroeger werd alles met 9 of wel 12 ltr. gedaan geloof ik.
 

selma sahbqz

 • #11
Heel erg bedankt voor uw reactie. U beschrijft gewoon wat wij meemaken. Wij hebben ook een andere pot erop gehad, helaas heeft dit ons probleem niet kunnen oplossen. Wij gaan nu als laatste redmiddel rook inspectie laten uitvoeren.

Daarna weten wij het ook niet meer, ik denk hierna is onze optie accepeteren dat het niet opgelost kan worden.
 

ADDave

 • #12
De pot heeft er niks mee te maken.
Waarschijnlijk verkeerd aangelegde riolering, waardoor de beluchting niet goed werkt.

Ja dit kan ook voorkomen zonder dat er sifons worden leeggetrokken.
 
 • Like
Waarderingen: Walker

Aldwin

 • #13
@ADDave Hoe kun je weten of de beluchting/ontluchting wel of niet goed werkt? Mijn zus woont in appartement. Er zouden dan meer mensen problemen moeten hebben toch? Als meerdere appartementen op 1 verzamelpijp komen? En kun je om te testen dan bijv. sifon uit douche er even uithalen en voelen of er lucht omhoog komt met doorspoelen toilet? Of zeg ik nu iets heel raars? En kan er in een appartement ook een be- of ontluchter worden geplaatst? Ik hoorde haar zoiets zeggen over dat ze misschien bij het fonteintje dan een klep konden plaatsen. Maar de installateur dacht dat het niet met lucht te maken had dus vooralsnog hebben ze dat niet gedaan. Misschien toch doen, zoiets?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu