Verstevigen balkenvloer

Richard Bakker

  • #1
Dag,

Ik ben momenteel bezig met het verbouwen van mijn zolderkamer. Nu valt mij op dat de bestaande vloerbalken nogal dus zijn en dat de afstand mi groot is (75cm hoh). Ik ben nu het volgende van plan:
Ik wil de bestaande balken gaan versterken door aan beide zijden van de balken een plank te plaatsen (bijvoorbeeld een vuren plank of een op maat gezaagde strook underlayment). Daarnaast wil ik tussen de bestaande balken dwarsbalken aanbrengen, bijvoorbeeld om de 75cm. Ik bedoel daarmee dus dat ik de dwarsbalken haaks op de bestaande balken plaats. Je krijgt dan een soort rooster. Ik zet die dwarsbalken vast met metalen balkendragers.

Daarna wil ik de bestaande houten plankenvloer (messing en groef) weer terugleggen.

Het lijkt mij toch dat de vloer op deze wijze verstevigd wordt. Ik heb weinig zin om hele nieuwe balken evenwijdig aan de huidige balken te leggen. O.a. omdat een kant van de muur (de binnenmuur) van kalkzandsteen is. Lijkt mij dan ook niet handig om daar balkendragers aan de monteren. En ik heb geen trek om er stenen uit te slaan om de balk er is te schuiven aangezien de rest van het huis al helemaal verbouwd is..

Kan iemand mij bevestigen of dit een goed manier om de vloer te verstreken?
Vergeet ik geen belangrijke dingen bij deze wijze van verstevigen ("overtreed" ik wellicht een aantal belangrijke bouwkundige regels en wetten als ik het zo doe??)
Wat is het beste materiaal om de balken te versterken? Is dat stroken underlayment (die mooi op maat van de bestaande balken te zagen zijn uit zo'n grote plaat) of vuren planken (ik heb altijd begrepen dat hout sterker is dat underlayment)?
Is een houten plankenvloer met messing en groef steviger dan een vloer van grote underlayment platen?

Hoop dat iemand mij kan helpen bij mijn vragen. Zou ik zeer dankbaar om zijn!

Met vriendelijke groet

Richard Bakker
 

Tiho

  • #2
Als je deze tussenverbinding aan kan sluiten aan je muur, werkt dat wel ja.
 

Richard Bakker

  • #3
Welke constructie bedoel je? Moeten dan de dwarsbalken (haaks op de bestaande balken ook op enige manier vast aan de muur. Of bedoel je dit verbreding van de balken? Werkt het niet alleen als ik de balken verbreedt. Je zou toch zeggen dat de vering van de balken dan ook moet verminderen..

In ieder geval dank voor je antwoord.

Groet

Richard
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Nu valt mij op dat de bestaande vloerbalken nogal dus zijn en dat de afstand mi groot is (75cm hoh).
Daar kunnen we niets mee, hoe dus zijn de balken ?


Graag de maten en de overspanning van de balken, de glazen bol is beslagen.
Dwarsbalken helpen niet de draagkracht van de balken te vergroten.
 

Richard Bakker

  • #5
Ik zal het van het weekend even opmeten.. In ieder geval dank voor je antwoord. Ik zou toch denken dat als je de balken aan elkaar bevestigd dat de vloer in zijn geheel steviger wordt...

Even los van de breedte van de balken, helpt het in het algemeen wel als de balken verbreed worden door latten er tegen aan te schroeven??

Groet

Richard
 

Eye_in_the_Sky

  • #6
De vloer zal wel stijver worden. Maar als je het niet deugdelijk aan een dragende muur kan bevestigen zal de belastbaarheid van de vloer niet toenemen maar juist afnemen door het toegenomen eigen gewicht.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Nee, het plaatsen van dwarsbalken tussen de balken heeft geen enkel nut. Want de planken of platen die erop liggen dienen al om de belasting te spreiden.
 

Emiel1

  • #8
1. Afstand van 75 cm hoh tussen balken lijkt mij geen probleem (bij mijn vloer is het 80 cm.)

2. Het plaatsen van haakse "tussenbalken" lijkt mij zinloos.

3. houten vloerdelen laten zich "in het kleinere werk" makkelijker verwerken dan underlayment. (hoeken, langs de kanten etc. ).
Underlaymentplaten zijn soms wat krom en incidenteel scheurvorming bij het vastzetten.

4. Voor constructiedoeleinden zou ik persoonlijk hout gebruiken en geen (stroken) underlayment.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu