Verschiltemperatuur CV komt niet op 20 graden

Avandalen

  • #1
Waterzijdig inregelen gaat niet goed
Onze CV installatie werkt prima maar de aanvoer / retour verschiltemperatuur komt niet op 20 graden, zoals het eigenlijk hoort.

Ons rijtjeshuis uit 1987 heeft twee verdiepingen en een zolder. Ik heb een nieuwe CV ketel Intergas HRE 36/30, deze staat op zolder. Normaal wordt alleen de woonkamer verwarmd met twee radiatoren:
Type 33 lengte 100cm hoogte 90cm 3500W.
Type 11 lengte 200cm x hoogte 40cm 1400W.
Alle andere radiatoren in huis staan dus dicht.

Ik heb verschillende instellingen geprobeerd; pomp in stand 2 i.p.v. 3 en / of een lager maximaal vermogen. De verschiltemperatuur is steeds 10 graden of minder (bijvoorbeeld aanvoer 85 graden, retour 76 graden). Alleen als ik alle radiatoren in huis opendraai is de verschiltemperatuur wel 20 graden.

1. Is hier iets aan te doen?

CV ketel slaat tijdelijk af
Als de kamertemperatuur nog niet is bereikt dan gaat de CV ketel soms even uit. De bedrijfstoestand van de CV ketel is dan 1, dat betekent volgens de beschrijving “gewenste temperatuur bereikt
 

Remeha1976

  • #2
Dag Avandalen,

Ben geen kenner, maar ik denk dat de ketel ingesteld staat op een maximale temperatuur van 85 toevoer, of 75 graden retour, of iets in van dien aard. Als de ketel bij minimale brander stand deze temperatuur toch bereikt zal hij uitschakelen, de temperatuur wat laten zakken en dan weer bijkomen.
Ik heb een andere ketel, maar die staat van de fabriek uit op 75 graden toevoer temperatuur bijvoorbeeld.
Bij modulerende regeling zou wellicht ook weer van deze temperatuur afgeweken kunnen worden, aangezien deze regeling de cv water temperatuur zal minderen wanneer de kamertemperatuur (bijna) de gewenste temperatuur is.

Wat betreft de verschil temperatuur. Kennelijk raakt het water niet zo snel zijn warmte kwijt in de radiatoren. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat er weinig radiatoren open staan waardoor de doorstroomsnelheid door de radiator relatief hoog is, of doordat de radiatoren vervuild zijn.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #3
Goed antwoord,

Uw water kan het opgenomen vermogen niet kwijt in twee radiatoren.
Bij het mee laten lopen van meer radiatoren, zal de delta-T ook groter worden. Streven naar een delta-T van 20 graden is niet standaard. Bij 90 graden aanvoer 70 graden retour krijgen kan alleen bij een goed berekend en ingeregeld cv systeem.

Calenta :cool:
 

Bernhard

  • #4
Avandalen,
je zegt het wordt snel genoeg warm. Wat is dan het probleem?
Waterzijdig inregelen op 2 radiatoren die in de woonkamer staan is niet nodig, deze moeten helemaal open staan. Het verschil tussen de aanvoer en retour hoeft geen 20grd te zijn. De keteltemp mag ook op 90grd gezet worden. Als de radiatoren te weinig capaciteit hebben wordt dat gecompenseerd met een hoge watertemp. Grotere, of meer, radiatoren in de woonkamer geeft een lagere watertemp. mvgr Bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu