EVOHOME, Ketelrelais komt in zonder warmtevraag

PGV

  • #1
Goedenavond, ik zit al enige tijd met veel interesse dit forum te volgen zie veel bruikbare tips en suggesties.
Nu wil het geval dat ik zelf ook een probleempje heb met mijn verwarming. Wellicht is er iemand die mij hier mee kan helpen.
Ik gebruik al enige jaren een Evohome aan/uit zone systeem voor de vloerverwarming en een aantal radiatoren, en het valt mij op dat het ketelrelais (BDR91) in schakelt (groene lampje brandt) terwijl er helemaal geen warmtevraag is.
Om e.e.a. uit te sluiten heb ik alle zones verwijderd zodat er alleen één zone (vloerverwarming in de woonkamer) overblijft.
Het vloerverwarming circuit wordt m.b.v. een Honeywell zone-klep opengezet.
Ik maak gebruik van een externe Honeywell round voeler die de kamertemperatuur doorgeeft aan het Honeywell bedieningspaneel.
Ik zie dat ofschoon de ingestelde temperatuur in de woonkamer bereikt is, toch periodiek het ketelrelais inschakelen, d.w.z. het groene led brandt.
Vervolgens begint de ketel heet water te produceren en zie ik dat de BDR91 die de zoneklep aanstuurt pas véél later op groen springen. Er zit zeker een tot twee minuten tussen.
Dat lijkt mij niet juist.
Er is absoluut niet een andere thermostaat die het ketelrelais aanzet omdat ik die allemaal verwijderd heb.
Het moet dus het Honeywell bedieningspaneel zijn dat het ketelrelais spontaan aanstuurt om de een of andere reden.
Ik begrijp de logica hier niet van. Waarom zet het bedieningspaneel de ketel aan terwijl de temp bereikt is en waarom komt de BDR91 dan pas véél later in. Ik weet ook niet waar ik de fout moet zoeken. in het bedieningspaneel of de Honeywell round voeler. Is er iemand die hier ervaring mee heeft ? Of wellicht een oplossing voor heeft.
 

Bert pit

  • #2
Hoe weet je dat er geen warmtevraag is? Het is een zelf lerend systeem. Dus wellicht weet het systeem dat hij om de XX tijd moet inschakelen om de ruimte op temperatuur te houden.

Je kunt dit controleren op de evotouch.

Waar de klep vertraging vandaan komt weet ik niet. Als ik bij mij de klep schakel, door op de externe voeler de temperatuur te verhogen, dan slaat de ketel aan ongeveer halverwege de tijd dat de klep nodig heeft om open te gaan.
 

PGV

  • #3
Je hebt gelijk, het kan inderdaad zijn dat (omdat het een zelflerend systeem is) dat de thermostaat van tijd tot tijd de ketel aanzet om de kamertemperatuur in stand te houden.
Blijft het feit dat de klep voor de vloerverwarming pas véél later inkomt. Dat geeft de ketel amper tijd om de de zaak op te warmen. In feite gaat er zo veel energie verloren en de ketel kan zijn warmte niet kwijt.
Het valt mij wel op dat als ik de temp op de externe voeler een paar graden hoger zet, het ketelrelais en de klep wél vrijwel tegelijkertijd inschakelen, en ook weer uitschakelen. Alleen als de ingestelde temp en de kamertemp bereikt zijn zie ik de vertraging in het openen van de klep waardoor de ketel zijn temp niet kwijt kan.

Wat bedoel je met 'je kunt dit controleren op de evotouch' ? Wat kan ik controleren ?
 

Bert pit

  • #4
In het configuratie menu kun je dat zien bij systeemoverzicht.
Kies op de evotouch 'menu' (long press 6 seconden) bevestigen met groene knop
Daarna naar systeem overzicht.

In dit overzicht zie je hoever (%) de zone opent. Bij een HR92 is dat begrijpelijk, echter bij een zone klep staat vaak 70% of 40%, terwijl deze natuurlijk alleen maar helemaal open of dicht gestuurd wordt.

Tegelijkertijd geeft hij dat ook door aan de ketelmodule en je ziet in elk geval dat het systeem reageert.

Wat je kan controleren is of het systeem goed reageert en of er geen andere elementen zijn in je systeem die ergens op de achtergrond nog iets doen.

Controle:
Zet de temperatuur omlaag zodat de klep dicht gaat. Wacht een kwartier, zet de temperatuur flink omhoog zodat de klep opent en kijk op je scherm of dat goed geregistreerd wordt. Alle commando's vanaf de HR92 of Round thermostaat, worden verzameld in de Evotouch en vanuit daar naar de CV gecommuniceerd.

Bij mij werkt de reactie prima.

PS weet je zeker dat je het juiste ketelrelais hebt: de BDR91xxxx en niet het opentherm model, die laatste is vragen om problemen icm een zoneklep.
 

PGV

  • #5
Allereerst bedankt dat je de tijd en moeite steekt in het meedenken. Het EVOHOME systeem is best wel een complex systeem en je moet een beetje begrijpen wat er achter de schermen gebeurd.
Ik had het ketelrelais en de BDR91 die de klep aanstuurt al gecontroleerd omdat ik een vermoeden dat dit misschien het probleem zou zijn. Het zijn beide aan/uit relais.
Inmiddels heb ik de Honeywell klep permanent open gezet omdat ik mijn ketel niet stuk wil maken omdat ie zijn warmte niet kwijt kan. Ik doe dit d.m.v. de kabel naar de BDR91 los te maken en een jumper te plaatsen in de connector van de kabel naar de klep toe. De BDR91 blijft gewoon met vertraging schakelen maar doet verder niets.
Ik ga even kijken wat er gebeurd als ik die controle uitvoer.
 

PGV

  • #6
Ik heb even gekeken en zie 15% staan bij ketelregeling en 15 % bij woonkamer. Ik heb geen flauw idee wat dit betekent.
 

PGV

  • #7
Ik heb even gekeken en zie 15% staan bij ketelregeling en 15 % bij woonkamer. Dat zijn overigens de enige twee parameters die ik zie omdat ik alle HR92 kleppen verwijderd heb.
Als ik de controle uitvoer zie ik plotseling 100% staan bij ketelregeling en 100% bij woonkamer. Vervolgens zet ik de thermostaat weer op de eerder ingestelde temp en zie weer 15% staan.
Ik weet niet wat precies bedoeld wordt met die percentages.

Voor mij is het nu duidelijk. Als de omgevingstemp gelijk is aan de ingestelde temp gaat die zoneklep met een behoorlijke vertraging (1 tot 2 minuten) open, maar wél gelijk dicht met het ketelrelais. Als er (slechts) een halve graad tussen zit, (dus omgevingstemp 18 graden en ingestelde temp 18,5 graden) gaat de zoneklep vrijwel gelijk open en dicht met het ketelrelais.
Vreemde situatie als je het mij vraagt. Lijkt wel een beetje op een ontwerpfout. De ketel staat gewoon te blazen terwijl er eigenlijk helemaal geen circuits zijn om het hete water te circuleren. Gelukkig heb ik in mijn geval een paar gewone (geen EVOHOME aangestuurde) radiatoren openstaan die meeliften als de ketel aanstaat zodat de ketel niet stuk gaat.
 

liviu2004

  • #8
15% van tijd ketel moet aan staan, 85% van tijd ketel moet uit staan.
Ketel gaat niet stuk.
 

PGV

  • #9
Ik heb vandaag alles eens goed bekeken. De twee BDR91's hangen vlak naast elkaar dus ik kan goed de boel in de gaten houden.
Mijn Evohome systeem staat ingesteld op 3 schakelmomenten per uur met een minimale ketel 'aan' tijd van 5 minuten. Dit blijkt de meest ideale instelling te zijn voor vloerverwarming.

Het ketelrelais schakelt inderdaad elke 20 minuten aan, en na 5 minuten weer uit. Dus 3 schakelmomenten per uur.

Als ik de ingestelde temp extreem hoog zet schakelen de beide BDR91's vrijwel synchroon in en uit.
In het systeemoverzicht zie ik dan 100%.

Als ik de ingestelde temp extreem laag zet schakelen de beide BDR91's na verloop van tijd niet meer.
In het systeemoverzicht zie ik dan 0%.

Echter, als de gemeten temperatuur vrijwel gelijk is aan de ingestelde temperatuur zie ik weer dat patroon van 3 schakelmomenten van 5 minuten. De klep ijlt ongeveer 2,5 minuut na, hetgeen betekent dat de ketel de helft van die 5 minuten staat te verwarmen terwijl er géén open circuit is. In mijn ogen niet erg efficiënt en nodeloos duur.
Doet me een beetje denken aan hoe ze vroeger in Rusland de temperatuur in een ruimte regelde. Gewoon een raam open zetten als het te warm werd. Echt waar, dit deden ze omdat er op radiatoren geen kranen zaten.

Dat percentage in het systeemoverzicht zou dan moeten weergeven hoelang per tijdseenheid de klep van de vloerverwarming openstaat.

Waarschijnlijk werkt het bij jou ook zo Bert Pit, maar is het je nooit opgevallen. Als dit niet zo is dan heb ik een probleem.

Het kan ook zijn dat mijn installatie nog aan het 'leren' is omdat ik steeds die instellingen van mijn EVOTOUCH zit te veranderen en dat na verloop van tijd dit gedrag veranderd.

Ik ben benieuwd of jij op jouw EVOHOME installatie hetzelfde ervaart.
 

Bert pit

  • #10
Ik ervaar dat niet. Ik draai aan de round, vrijwel direct gaat de klep open dit duurt ongeveer 30 seconden, halverwege de opening hoor ik de CV aanslaan en 60 seconden later komt het hete water in het circuit. Zelf zou ik de nadraaitijd van de ketel uitschakelen.

Staat jouw zone wel ingesteld als 'zone klep'?
Hieronder mijn instellingen:
IMG_0846D.jpg

IMG_0847D.jpg

IMG_0848D.jpg
 

Bert pit

  • #11
Schiet me zo maar te binnen en ik weet niet of het kan, maar zou het kunnen dat de relais verwisseld zijn? Dus dat allereerst de ketel wordt aangestuurd en vervolgens de klep in plaats van andersom?

Het gevolg is hetzelfde, een relais zorgt slechts voor kortsluiting waardoor de ketel aanspring of de klep wordt bediend. Ik stel me voor dat wanneer ik de twee relais boxen omwissel dat het systeem zal blijven werken maar mogelijk met een verkeerde tijdsinterval.
 

PGV

  • #12
Heb ik ook aan lopen denken. Misschien kan ik die twee BDR91's eens omwisselen. Maar ik weet bijna 100% zeker dat ik die twee BDR91's correct geconfigureerd heb.
Ik zie dat jij wel de schakeltijd (6 per uur) en minimale 'aan-tijd' (1 min) hebt staan.
Dat is de instelling voor snelle verwarmingssystemen, radiatoren etc. Althans zo ben ik geïnformeerd.
Voor langzame verwarmingssystemen zoals vloerverwarming is 3 per uur en 5 min aan te bevelen.
Als ik het fout heb, laat me dat dan weten dan verander ik het hier gelijk.

Wat ik eigenlijk bedoelde was dat bij mij de de zaak uit sync gaat als de ingestelde temp gelijk is aan de omgevingstemperatuur.
Als ik een zwengel geef aan die wireless round werkt het goed en zijn beide BDR91's in sync.
Dus alleen als de omgevingstemp gelijk is een aan de ingestelde temperatuur zie ik dit gebeuren.
Dat is dus eigenlijk gedurende de hele dag.
Ik ga even aan de slag en laat je weten.
Bedankt voor je tijd nogmaals

IMG_3430.jpg IMG_3429.jpg IMG_3428.jpg
 

PGV

  • #13
De BDR91's omwisselen zou wel werken als er sprake was van alléén vloerverwarming zonder radiatoren.
Zodra je radiatoren gaat toevoegen met HR92's ga je de mist in omdat die HR92's de zoneklep gaan aansturen en niet het ketelrelais.
Ik heb vandaag de instellingen gebruikt zoals jij die hebt voor je keukenvloer.. 6 schakelmomenten per uur en minimale aan tijd 1minuut.
De klep gaat nu vrijwel op hetzelfde moment open als het ketelrelais de ketel aanzet. Ietsje vertraging maar mag geen naam hebben. Het werkt dus net zoals bij jou.
Alleen wordt bij mij de woonkamer, hal en keuken in één zone verwarmt met één zoneklep. 1 minuut keteltijd elke 10 minuten is gewoon niet voldoende om de grote ruimte te verwarmen denk ik. Als je bijvoorbeeld een kleinere ruimte moet verwarmen zou het wel gaan denk ik.

Het advies is echter (omdat vloerverwarming een traag warmte afgifte systeem is) om weinig schakelmomenten te hebben met een langere minimale ketel aan-tijd. Dus 3 schakelmomenten per uur met een minimale ketel aan-tijd van 5 minuten.

Het schijnt ook dat niet elke ketel geschikt is voor veel schakelmomenten. Ik heb een Remeha Calenta maar kan in de documentatie nergens vinden wat de ideale (of maximaal toelaatbare) schakelfrequentie is van die ketel.

Maar goed. Je hebt me de goeie richting op laten denken en ik denk dat de werking van EVOHOME duidelijk is nu. Het EVOHOME aan/uit systeem voor vloerverwarming schakelt gewoon met een vaste frequentie de ketel aan en uit waarbij de instellingen 'minimale aan-tijd en 'schakelingen per uur' aangeven hoe vaak en hoe lang. Als EVOHOME gedurende de 'aan-tijd' aangeeft dat er warmte nodig is wordt de zoneklep opengezet en stroomt er heet water door de vloerverwarming. Het kan dus gebeuren dat de klep maar 50% van de tijd open gaat omdat de ingestelde temp (bijna) bereikt is. Bij een korte schakeltijd zoals bij jou zijn die verschillen bijna niet te zien maar bij een lagere frequentie valt het gewoon veel meer op. Omdat EVOTOUCH een lerend systeem is zal op enig moment die energieverspilling wel tot een minimum beperkt worden verwacht ik.

Ik hoop dat er iemand van Honeywell meeleest en kan bevestigen dat mijn theorie juist is. Ik vind het niet een sterk punt van EVOHOME. maar goed, dat zijn wellicht de tekortkomingen van een aan/uit systeem.

Ik laat mijn EVOHOME nog even op 6 schakelmomenten en 1 minuut staan om morgen te zien hoeveel gas ik gebruikt heb en wat de temperatuur doet in de ruimte. Wordt vervolgt.....
 

Bert pit

  • #14
Ik heb ook een Remeha Calenta. De 6 schakelmomenten treden alleen op bij warmtevraag en de minuut is de minimum tijd. Dus het kan zijn dat hij helemaal niet schakelt of 40 minuten achter elkaar brandt. Het wordt 6X per uur gecontroleerd. Voor een vloerverwarming is 3 X ook prima. Echter je stelt het niet per zone in maar voor het hele systeem.

Heb je dus veel radiatoren dan kun je beter 6X per uur instellen, bij vloerverwarming is 3 X per uur inderdaad een goede instelling. De minimale aan tijd van 5 minuten zou ik naar 1 minuut zetten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Als je bang bent je ketel te slopen doordat de klep niet opend terwijl.se ketel wel aan is heb je je niet aan de installatie voorschriften gehouden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Mijn beleving, wat is dat voor een vreemde oplossing om de schakelmomenten zelf in te moeten stellen.
Inmiddels zijn we toch wel zover dat de installatie dat zelf kan uitrekenen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #17
Nu nog iets verzinnen zodat de ketel zichzelf kan onderhouden,,,
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Een mens is geniaal.
 

Bert pit

  • #19
@Wgb Dat doet het systeem natuurlijk ook net als elke andere aan/uit thermostaat. Daarnaast zitten er nog tal van voorzieningen in om de temperatuur stabiel te houden (oa TPI). Alleen is dat niet de oorzaak of oplossing van het genoemde probleem.
 

Bert pit

  • #20
Als het probleem zich nog steeds voordoet, zou ik beide BDR91 volledig wissen. Uit mijn hoofd de knop op de BDR91 15 seconden indrukken.

Oude instellingen blijven namelijk in het geheugen staan. Wissen is dan beter.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu