Verschil in capaciteit radiator Thermrad super 8 ?

Harry.rb

  • #1
Ik kwam tot te ontdekking dat bij warmteservice andere wattages gebruikt worden voor Thermrad super 8 radiatoren dan op andere sites en zelf op themradsite zelf. Voorbeeld een 22, H=30, L-100, Super 8 compact is bij warmteservice 983 Watt, en bij andere sites 1249 Watt. Warmteservice zegt dat dit beter overeenkomt met de werkelijkheid omdat in 90% van de gevallen een HR ketel gebruikt wordt. De anderen gebruiken wattages voor VR ketel.

Had alles mooi berekend , maar kom niet goed meer uit als ik de capaciteiten van warmteservice aanhoud. hoe moet ik nu rekenen ?

Alvast bedankt
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat de fabrikant opgeeft kunt u gewoon aanhouden.

En een HR of VR maakt voor een radiator warmte afgifte niets uit.
 

StefanD

  • #3
Het is eigenlijk aan jezelf: bij een bepaalde temperatuur van de CV geeft de radiator een bepaald vermogen af. Je moet zelf bepalen op welke CV-temperatuur je het gewenste vermogen wilt hebben.
Een CV is het zuinigst bij lage watertemperaturen, dus als dat je doel is zul je grotere radiatoren moeten hebben. Bedenk ook dat de normale rekenregels gelden voor strenge vrieskou: alleen op zo'n moment zal je CV op een hoge temperatuur moeten draaien om het gewenste vermogen te leveren.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Kijk in de tabel van de verschillende leveranciers dan is te zien bij welke water temperatuur het vermogen wordt opgegeven.

Het laagste afgegeven vermogen zal zijn gegeven bij 70-50
Het hoogste afgegeven vermogen zal zijn gegeven bij 90-70

Daarin zit het verschil, bij welke watertemperatuur hebt u de installatie uitgerekend met een maximale cv water temperatuur van 90 graden of met een andere, lagere temperatuur?

Vr Gr en succes ermee
 

StefanD

  • #6
Klopt: de berekening die je hebt gedaan vertelt je hoeveel vermogen je nodig hebt om je huis goed te verwarmen, de manier waarop je gaat verwarmen doet er dan niet zoveel toe.
De tweede stap is bepalen hoe je gaat verwarmen. Met radiatoren in elk geval, maar je nog zelf bepalen met welke watertemperatuur je wilt verwarmen. En dat is dus een keus die je zelf moet maken.
Als je de keus hebt gemaakt, dan moet je radiatoren uitzoeken die bij de gekozen watertemperatuur het gewenste vermogen leveren...
 

Harry.rb

  • #7
De ketel wordt een Rmeha Calenta, en het liefst zo zuinig mogelijk dus lage watertemperatuur, dus moet ik iets grotere radiatoren nemen ?
maw. de wattages van warmteservices aanhouden...?
 

StefanD

  • #8
Klopt. Bedenk wel dat je voor alle radiatoren dezelfde temperaturen moet aanhouden. (Of je moet thermostatische radiator-knoppen gebruiken)
 

Huifkar

  • #9
Kijk eens op de site van bijvoorbeeld henrad / emissies. geld in grote lijnen ook voor andere radiatoren. Daar kun je de watertemperaturen ingeven en zie je dat een radiator bij 90 oC aanvoer 3 x meer warmte afgeeft dan bij 40 oC aanvoer temp. Hoe lager de aanvoertemp. hoger het rendement van de ketel en hoe lager de afgifte van de radiator.
zuinig stoken is lage watertemp en dus grote radiatoren
 

Chathanky

  • #11
Het ligt er aan met welke norm er gemeten is.
Standaard is dat tegenwoordig de EN442. Voorheen werd er met een hogere cv temperatuur gemeten.

Voor meer uitleg kun je dit eens lezen.

De overige zaken die wat hoger opgeven geven het vermogen op bij temperaturen van 90/70/20. Warmteservice geeft op in de huidige norm van 75/65/20.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu