Verroeste CV Leidingen - impact

Msmulders2

 • #1
In juli gaan wij ons nieuwe stulpje in Apeldoorn betrekken. Een huis uit '72 waar een hoop achterstallig onderhoud in zit. Ik wil graag zo veel mogelijk zelf doen, maar ben nog onervaren in het klussen. Hoop hier kennis en inspiratie op te doen.

Situatie: Tijdens de bouwkundige keuring kwam al naar voren dat er nader onderzoek moest worden gedaan naar het roest wat (non invasief) was vastgesteld op de CV leidingen in de kruipruimte. Een maand later zijn wij nog eens bij de verkopende partij langs geweest om zaken op te meten en nogmaals te bezien. Zo ook naar de CV leidingen in de kruipruimte gekeken.

Complicatie: Ik heb nu ook wat verder gekeken dan de bouwkundige keurder en voelde dat de verroeste leiding al heel broos is, en het roest as far as the eye can see zit
:-(


En ik heb eigenlijk geen idee wat ik hier nu mee moet of wat ik kan verwachten.

Fotos ter illustratie:

https://tweakers.net/i/VBtxuxEtMeqcnE7_IR0qfJj5OdQ=/x800/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/KwK5QpRzOduxIGQc486uaj8r.jpg?f=fotoalbum_large

https://tweakers.net/i/cd0uKAw6tS-HbQ10ztw4fNqLzKQ=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/PYh1UvBxx9t6nMPcfx0epYtg.jpg?f=fotoalbum_large

https://tweakers.net/i/UerZQu9P135a_j0iTq86GmvAPXY=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/92JnnoyGCIWp0qXwyy6trFcb.jpg?f=fotoalbum_large


Vraag: Weet iemand wat de impact is van deze staat van de leidingen? Zullen deze binnen de kortste keren knappen?

Kan ik verwachten dat het roest door het hele huis zit en eigenlijk de hele mikmak vervangen moet worden?
 

Sander 1972

 • #2
Ga je de hele woning verbouwen?
Ik zou wel een loodgieter benaderen, als je nog niet veel geklust hebt zou ik niet al te veel gekke geit op me hals halen
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #3
Hoe voelt een leiding die broos is door de roest?

Dit ziet er niet zorgwekkend uit.
Dit is dikwandige leiding, het wordt pas een probleem als er veel schilfers roest vanaf komt.

1e foto: alles prima
2e foto: lastig te zien of er schade is aan de buis. Gokje van een foto: dat gaat nog een hele tijd goed.

Een grote verbouwing kan een goed moment zijn om toch alles te vervangen, maar dan vooral omdat er toch veel veranderd wordt. Radiatoren worden vervangen door vloerverwarming, enzovoorts.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #4
zoals aangegeven is dit dikwandig leiding materiaal dit kan aarsig wat hebben, zaak om te controleren is waar de leidingen door vloeren en muren gaan daar roesten ze vaak het snelst door.
Gaat u eea grondig verbouwen of overstappen naar vvw dan zou ik de gehele installatie vervangen naar kunstof en uitleggen op laag temperatuur verwarming
 

SPDIF

 • #5
Een woord, zo snel mogelijk vervangen! Of later zit het water in je muren of onder je tegels in huis, met alle gevolgen van dien.
 

ADDave

 • #6
Wat Jackd hierboven al aangaf ziet het er niet heel schokkend uit. Ze hebben vroeger waarschijnlijk stukken ongemeniede buis gebruikt. Het is dus niet raar dat daar een roestig laagje overheen komt. Zolang het droog blijft gebeurt er niks mee. Kan je echt de schilvers eraf krabben met een schroevendraaier bijvoorbeeld, dan is het slecht. Zo niet, dan zie ik geen reden tot paniek.

Dikwandig staal gaat gewoon heel lang mee. Over het algemeen is het na 50 jaar nog lang niet op.
 
Laatst bewerkt:

SPDIF

 • #7
Ik zou dit niet tolereren in mijn huis... Maar ja elk voor zich natuurlijk.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #8
SPDIF schreef:
Een woord, zo snel mogelijk vervangen!
Wat een paniekzaaierij!:x

SPDIF schreef:
Ik zou dit niet tolereren in mijn huis... Maar ja elk voor zich natuurlijk.
Natuurlijk, maar zou je het oordeel niet overlaten aan de vakmensen hier?
 

SPDIF

 • #9
Hadden soortgelijk probleem bij mijn vader thuis, niet erg verroeste leidingen, bleek dat die onder de vloer erger waren en plots onder de tegels begonnen te lekken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Als je het in het echt hebt meegemaakt is het anders, vakman of niet...
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #10
Op zich is het vaak niet zo erg als wat het lijkt, foto 1 is vrij normaal.
Foto 2 lijkt ook niet zo bijzonder maar daar is het toch meer verroest en blijkbaar nog steeds vochtig.
Het is daarom niet zo'n vreemde gedachte om alles te laten vervangen, doorgangen door de vloer
en dergelijke kunnen best wel eens harder doorroesten als je zou denken.
Het komt in verhouding niet zoveel voor maar zelf zou ik alles vervangen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #11
@SPDIF er is een groot verschil tussen dikwandige en dunwandige leidingen. Dikwandig duurt in de regel best lang voordat het is doorgeroest. Dunwandige buis is vaak snel lek als het echt begint te roesten.

Dit is allemaal dikwandige buis, dus dat kan best veel hebben. Echt heel oud is het ook niet, tenminste voor dikwandige leiding, dus zo hoog is het risico hier niet.
 

Msmulders2

 • #12
Dank allemaal voor de inhoudelijke reacties!

Het lijkt erop dat de soep wat minder heet gegeten wordt dan dat deze wordt opgediend. Ik begrijp nu dat dit dikwandige leidingen en zijn en echt wel wat kunnen hebben, het ziet er erger uit dan het is.

We kunnen het huis nog niet in, dus kan nog geen veder onderzoek doen op het moment.
Wel wil mijn vriendin van de radiatoren af in huis en een nieuwe vloer, dus dit is misschien wel een mooie reden om dat dan maar direct allemaal te doen en VVW te installeren.

Loodgieters met een agenda die niet vol zit tot september zijn dun bezaaid in Apeldoorn, wil nog wel graag enig risico kunnen uitsluiten.

Nog een foto van het vochtgehalte in de kruipruimte

WhatsApp Image 2023-05-26 at 14.35.57.jpeg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #13
Zelfs als je een lekkage krijgt, dan is dat in de kruipruimte. Daardoor zal geen schade ontstaan.

Wat meet je precies met die vochtigheidsmeter?
Dat is er één met 2 scherpe punten toch? Die werken prima in hout, in steen al wat minder. In isolatiemateriaal werkt het alleen is je het ergens mee kan vergelijken. Luchtvochtigheid kunnen ze dacht ik niet meten, maar er zal er vast eentje zijn die dat ook kan.

In Apeldoorn zijn er praktisch alleen in de Maten af en toe vocht problemen, hoewel het daar ook al een stuk beter is geworden. De rest is kurkdroog, als je tenminste niet in een kom onder een heuveltje woont, maar daarvan ken ik maar een paar plekken.
Is de kruipruimte vochtig, dan is er meestal iets meer ventilatie nodig.
 

Msmulders2

 • #14
Ik had de vochtmeter mee om bij de schoorsteen te kunnen meten. Daar was tijdens de bouwkundige keuring een hoog vochtpercentage gemten (wel met profi meter). Wilde weten of het nu anders was geworden.

Was mij eigenlijk niet bewust dat deze meter niet de luchtvochtigheid kan meten van lucht, die meting zegt niet zo heel veel dus.

Kruipruimte voelt eigenlijk totaal niet vochtig. Ik heb anosmie, dus kan het ook zijn dat je het wel kan ruiken - maar ik dus niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu