Vermogen vloerverwarming

Red

  • #1
Misschien tot vervelends toe, maar kun je globale uitspraken doen over het volgende:

Wat is (ongeveer) het vermogen van 24m2 vloerverwarming waarbij vloerverwarmingsslangen (18x2) met een afstand van ca 10cm zijn geleg in een nat systeem (10cm tempex, 10cm beton, 6cm smeerlaag).

Welk vermogen is (ongeveer) nodig voor een woonruimte (hoek-zuiden)van 6,4x3,75x2,65m voorzien van 9m2 standaard dubbel glas, bij een ruimte temperatuur van ca 22grc. Muren zijn voorzien van ingespoten glaswol (5cm spouw)

Het gaat mij niet om een exacte waarde, maar meer om de vraag of boven genoemde vloerverwarming redelijkerwijs te gebruiken valt als hoofdverwarming.

Wanneer ik links en rechts rondkijk, zou de vloerverwarming niet meer dan ca 3100W opleveren terwijl sommige berekeningen voor de woonruimte boven de 6000W liggen...

Ik ga er ook vanuit dat de vloertemperatuur niet noemenswaardig boven de 28grc uit mag komen.
 

Fiesiekus

  • #2
Bij een goed geïsoleerde ruimte zou met 65 W/m3 gerekend kunnen worden; dat vereist voor uw ruimte 4100 Watt. Laat je 'm tijdelijk op 35 uitkomen :wink: .
 

Red

  • #3
Je bedoelt dat het benodigd vermogen ca 65W/m3 zou moeten zijn....uitgaande van moderne goede isolatie...

En dat je dan onder 'extreme' omstandigheden bv buiten minus 10grc, de vloer zelf tot ca 35grc zou moeten worden gestookt...terwijl dit ideaal gezien eigenlijk niet meer dan 28grc zou moeten zijn...

Tot welke waarde zou dan het vloerverwarmingswater ongeveer begrenst moeten worden, om te vorkomen dat de vloer eruit klapt?


Als dat allemaal zo is, ben ik blij dat ik geist heb dat er radiator aansluitingen zijn blijven zitten, al zitten deze nu achter het stucwerk.
 

Fiesiekus

  • #4
Een vloer klapt er niet zomaar uit. Het zijn juist de temperatuursverschillen die nadelig zijn, niet zozeer de gemiddelde temperatuur.

Wat is 't voor een vloer?
 

Red

  • #5
Maw, je moet de temperatuur geleidelijk laten veranderen en er voor zorgen dat de slangen evenredig zijn verdeeld.

Het is een porcelenato vloer, met 60x60 tegels van 1cm dik op ca 6cm smeerlaag.
 

Fiesiekus

  • #6
Het fijne van stenen vloeren i.c.m. vloerverwarming weet ik helaas niet. Maar porcelenattovloer is van gebakken tegels; die kunnen de temperatuur prima aan. Het zal 'm om de smeerlaag en de hechting met de tegels gaan?

Maar over jouw situatie: gaat 't om een nieuwe vloer? Of nieuwe verwarming? Of wil je bestaande radiatoren weghalen?

In deze tabel (helaas offline) vind je bij een watertemperatuur van 40 graden een warmte-overdracht van ruim 120 W/m2.
 

Chathanky

  • #7
Vergeet ook niet de delen in mindering te brengen waar bv de bank op staat.
Dit is niet direct 0,0 afgifte maar wel een sterke vermindering van de effectieve afgifte.
Als je dus krap aan zit kun je dat er net niet bij hebben.
Je zal het overgens pas merken als het een keer goed koud is.
 

Fiesiekus

  • #8
Daarom beter, als er bestaande radiatoren weggehaald gaan worden, eerst kijken hoe 't gaat met de rad.kraan altijd dicht.
 

Red

  • #9
Het gaat om een nieuwe vloer, en de bestaande radioteren zijn weggehaald, al zijn er wel nieuwe aansluitingen gemaakt (achter het stucwerk..) waarop evt radiatoren aangesloten kunnen worden.

Wat Chathanky zegt is waar, ik zal er pas achter komen wanneer het een keer goed koud wordt. Omdat ik op een hoek woon is mijn woning erg gevoelig voor zonlicht en wind. S'nachts gaat de ingestelde ruimte temperatuur naar 20grc en vanaf het middag uur laat ik hem langzaam oplopen tot 22grc.

Wanneer nu smorgens de zon begint te schijnen (zoals de aflopen dagen het geval is) dan stijgt de temperatuur binnen snel met 2-3 graden. Zodra de zon weg is en blijft, merk je dat ook weer. Dit is puur de traagheid van de vloer, wat ik opzich niet erg vindt. Maar de komende winters zullen moeten uitwijzen of de vloer het onder normale winterse omstandigheden kan bij benen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu