Verlichting van onze klerenkast

Zargo

  • #1
Mensen,

Mijn vorige bewoner had een klerenkast waar hij lichtjes aangesloten had.

Nu heb ik ook een dergelijke kast waar zich lampjes in bevinden. Op de grond ligt een blauwe en een zwarte kabel. Deze zijn aangesloten aan een schakelaar zodat ik deze aan of uit kan zetten.

Ik heb de stekker van draad afgeknipt van mijn klerenkast om de bruine en de blauwe draad aan de aanwezige zwarte en blauwe snoer te koppelen. Hiertussen heb ik een kroonsteen geplaatst waar ik de blauwe aan de blauwe heb gekoppeld en de bruine (van de lamp) aan de zwarte.

Echter krijg het niet werkend. Als ik de stekker terugstop aan de klerenkast, krijg ik wel de lampjes werkend. By the way aan de snoer van de klerenkast zit ook een eigen schakeltje om het aan en uit te zetten.

Enig idee?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Mijn indruk is dat het geheel bijzonder primitief en onveilig is aangesloten.

Losse blauwe en zwarte draadjes horen niet over grond (en ook verder nergens) te lopen. Via kroonsteentje koppelen is vragen om ellende. De enige juiste manier is met één heel snoer vanaf stekker naar lamp(-fitting) eventueel met een snoerschakelaar ertussen.

Je werkt wel met 230 Volt, en een klerenkast brandt, als het fout gaat, als een fakkel!

Begin eens met te beschrijven hoeveel lampjes er gevoed moeten worden, en waarvandaan. En wat is het verschil tussen "de klerenkast" en "mijn klerenkast"? Het is een nogal onduidelijk verhaal, voor jou misschien klaarhelder, maar mijn PC ziet het niet...
 

Zargo

  • #3
Hoi Kees,

Dank voor je reactie. Hopen dat ik de zaken wat kan verhelderen. Ik heb een nieuwe klerenkast gekocht. Hier zijn al lampjes standaard aangesloten. Deze lampjes kon ik aan en uit zetten door de stekker in de stopcontact te stoppen en het schakelaartje horende bij de klerenkast te gebruiken.

Echter heb ik de stekker hiervan afgeknipt puur(lampjes zijn vrij complex aan in de kast aanwezig) omdat op de grond een zwarte en een blauwe kabel bevonden (vorige bewoner had namelijk precies op dezelfde locatie ook een klerenkast met lampjes, vandaar dat die draden zich daar bevinden). Ik de buurt van de klerenkast bevindt zich geen stopcontact, alleen die blauwe en die zwarte draad op de grond. Aan de muur is een schakelaar aanwezig om die blauwe en die zwarte kabel te "activeren".

In afwachting op je reactie.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ik begrijp je probleem.

De zwarte en blauwe op de grond kunnen zo echt niet.
Deze zullen wel ergens uit een buis komen aan het einde van deze buis moet je dan of een lasdoos plaatsen of een wandkontactdoos.
In geval van de lasdoos kan je dan blauw met de blauwe verbinden en bruin met zwart.
De draden van de verlichting moeten voorzien worden van adereind hulzen, dan kan je ze met een kroonsteen met elkaar verbinden.
 

Zargo

  • #5
Ok, kan ik gewoon bij de winkel wel een een stekkertje halen om het weer als het ware "te fixen" (datgene wat ik heb afgeknipt?)
 

Gerrit

  • #6
Zeker kan dat. Monteer hem zorgvuldig, dan is de kast tenminste weer o.k.
Volg verder het advies van headhunter en werkt die draden op de vloer zorgvuldig af.
Zorg dat het veilig blijft. Bij ongelukken met elektriciteit krijg je vaak geen 2e kans.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Dat kan maar ook dan dien je de uiteinden van de draden te voorzien van adereindhulzen, dit is om het contact tussen draden en de schroef vebinding te garanderen.
Slecht contact is brand oorzaak nr 1 ,dit noemt men in de krant brand door kortsluiting.
 

Zargo

  • #8
Headhunter dank voor je bericht. Ben blij dat je me begrijpt.

Even een reactie op je bericht:
De zwarte en blauwe op de grond kunnen zo echt niet.
Deze waren al aanwezig. Alleen zit er wel naast de deur een schakelaar om deze zwarte en de blauwe kabel aan te zetten.
De draden van de verlichting moeten voorzien worden van adereind hulzen, dan kan je ze met een kroonsteen met elkaar verbinden.
Is deze zin van jou gerelateerd aan een wandcontactdoos of een lasdoos? Is het nou wel mogelijk om die zwarte aan die bruine en die blauwe aan de blauwe te koppelen dmv een kroonsteen? Mis ik dus alleen die adereind hulzen(ik heb ze wel er goed in geschroefd).

Heren ik ga zeker jullie adviezen opvolgen, en zal veilig werken!

In afwachting op jullie reactie....
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Elke soepele kern(allemaal losse draadjes) die word verbonden met een schroef verbinding dient te zijn voorzien van deze hulzen.

Doe je dit niet dan kunnen de draadjes beschadigen door de schroef waardoor niet 100 kleine haarjes contact maar mischien maar 10 die verbranden dan omdat deze de stroom van 100 moeten vervoeren.
Een huls houdt de haartjes bij elkaar en voorkomt dat ze beschadigt worden door de schroef.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Zargo,

Ik denk dat de blauwe en zwarte draad op de grond afkomstig zijn van de kast van de vorige eigenaar.

Deze hebben natuurlijk ooit goed aangesloten gezeten, maar toen de kast weg moest zijn ze doorgeknipt en vandaar dat jij ze nu zo aantreft.
Kijk waar deze draden op zijn aangesloten en vervang dit door een goede kabel met isolatie, zet aan jouw draad een nieuwe stekker en aan de nieuwe draad een contrastekker en je kunt de schakelaar waarschijnlijk weer gewoon gebruiken.

Het zal me nl. niets verwonderen dat deze draadjes gewoon ergens door de muur gaan en dat aan de andere kant wel een stopkontakt zit waar ze op aangesloten zijn geweest.

suc6

Gerrit Bakker
 

Zargo

  • #11
Heren,

Even een statusupdate. Ik heb adereind hulzen gehaald met een speciale tang (krimtang?) om deze goed vast te zetten.

Op de grond lagen dus die zwarte en die blauwe draad. Deze zijn via een pvc buis gebonden aan een schakelaar bij de deur. Aan het eind van deze draden heb ik een kroonsteen geplaatst aan de andere kant heb ik de blauwe en de bruine draad van de lamp gekoppeld. Indien ik de schakelaar inschakel naast de deur en het schakelaartje van de lamp inschakel gebeurt er nog steeds niets. Ik heb even gekeken of er spanning zit aan die blauwe en de zwarte draad op de grond en dat is wel het geval (nadat ik de schakelaar naast de deur indruk).

Ik heb voor de zekerheid ook een stekker gekocht omdat ik die van de lamp had afgeknipt. Ik heb de stekker keurig geplaatst aan de snoer van de lamp. Nadat ik deze in de stopcontact (met verlengsnoeren geregeld) heb gestopt en het schakelaartje van de lamp inschakel dan branden de lampen zonder problemen.

Wat doe ik nou fout als ik met het kroonsteentje werk en de blauwe aan de blauwe koppel en de zwarte aan de bruine en de schakelaar naast de deur indruk en het schakelaartje inschakel van de lamp?

Ik ben nu bang dat als ik, zoals hierboven in de reacties is vermeld, een wandcontactdoos of een lasdoos aanleg, het nog steeds niet werkt.

In afwachting op wijze reacties
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Ik weet niet hoe handig je met electra bent ben je dat niet dan zou ik zeggen haal er iemand bij die er verstand van heeft en ga niet zelf stunten want 230V is gewoon levensgevaarlijk.
Heb je er wel verstand van dan is het eigenlijk vrij eenvoudig.
De 2 draden lopen naar de schakelaar en op de schakelaar staat spanning (als het goed is op het P kontakt of met rood aangegeven)

Je hebt dan 2 mogelijkheden (eigenlijk 3 maar de laatste komt niet zo veel voor) .
  1. Je hebt een wissel/enkelpolige schakelaar.
    De fase (bruin) gaat naar de schakelaar en de nul(blauw) is doorverbonden met de blauwe draad naar de kast. Op het moment dat de schakelaar wordt omgezet behoort op jouw zwarte draad spanning te komen staan en moeten je lampen in de kast kan branden mits je de schakelaar in de kast goed hebt staan.
    Doet hij dat niet en staat er wel spanning op de zwarte draad dan is de blauwe niet goed aangesloten.
  2. Je hebt een dubbelpolige schakelaar.
    Bruin en blauw zijn beide op de schakelaar aangesloten en aan de andere kant zitten jouw zwart en blauw naar de kast.
    Op het moment dat hiermee de schakelaar wordt omgezet wordt zowel de fase als de nul geschakeld naar jouw kast en moet nu ook de lamp in de kast gaan branden.
  3. De derde mogelijkheid is een kruisschakelaar maar die zie je niet zo vaak meer maar op deze behoren 4 zwarte draden aangesloten te zitten.
Ik hoop dat je hier verder mee kunt komen.

suc6

Gerrit Bakker
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Waarmee is de spanning op die (zwarte en blauwe) draden gemeten?
Met een spanningszoeker? Of met een universeelmeter of een tweepolige spanningstester?
Zie ook Veilig werken met elektriciteit .

Meest logisch is dat de nul (blauwe draad) niet (goed) aangesloten zit.

Een nettere oplossing dan het kroonsteentje zou zijn: een stopcontact aan het einde van de buis met de blauwe en de zwarte draad, en een stekker aan de lamp (zoals nu dus al zit).

Alleen moet er dan tussen die blauwe (nul) en zwarte (schakeldraad) wel spanning staan, anders zit er ergens anders nog een probleem.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu