Centrale schakeling verlichting vervangen door bewegingssensoren

Malootje

  • #1
Ik heb twee ruimtes die beide aangestuurd worden door een centrale schakelaar. Maar zodra je de ruimtes betreedt en de schakelaar (taster) aanzet kun je de verlichting vanuit die ruimtes niet meer uitzetten. Dat gaat alleen nog vanuit de centrale schakeling. In de ene ruimte is een taster met daarin een zwarte draad aan de ene zijde en een dunne rode en een bruine aan de andere zijde. Verder zit er daarnaast ook een blauwe neutraalleiding verbonden met een blauwe dunne draad. In de andere ruimte vind je alleen de taster met de dunne blauwe en rode draad. Wanneer je de taster in een van beide ruimtes aanzet gaat in allebei de ruimtes het licht aan en kun je deze alleen vanuit de centraalsturing uitzetten. Ik wil de tasters in beide ruimtes graag vervangen door bewegingssensoren, maar weet niet hoe ik ze aan moet sluiten

IMG_6815.jpg IMG_6813.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Wij ook niet.
Welke spanning praten we over? Lijkt mij NL. Geen 230v.
En wat is het sturende element pulsrelais een speciaal relais met een aan en een uit spoel, of een met een centraal sturing?
Dat soort dingen moeten eerst duidelijk zijn voordat je iets kan roepen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Het is op basis van de foto's niet te zeggen hoe deze schakeling werkt. De foto's tonen alleen pulsdrukkers, er moeten meer componenten zijn die hiermee te maken hebben. Kom je in de groepenkast bijvoorbeeld relais of actoren tegen?

Wat is de bedoeling met de bewegingsmelders? Moeten die net als de huidige drukkers alleen het licht inschakelen en blijf je uitschakelen met de centraal-uit drukker? Of wil je die logica ook anders?
 

Malootje

  • #4
De centraal aansturing is een relais waar meerdere schakelaars zitten voor verschillende ruimtes. Momenteel is het zo dat de lichten de hele tijd blijven branden zodra er eenmaal iemand naar de (toilet-) ruimtes geweest is. Dat is nogal een dure hobby. Daarom zou ik ze graag willen vervangen door de bewegingsschakelaar

IMG_6816.jpg
 

Malootje

  • #5
En zo ziet het er in de stoppenkast uit. De eerste twee foto's zijn de groepen waaronder de toiletten vallen en de laatste fot die van het schakelbord

IMG_6819.jpg IMG_6820.jpg IMG_6817.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Je kunt de pulsdrukkers niet vervangen door bewegingsmelders.

Misschien kun je de bewegingsmelder tussen de uitgang van het relais en de verlichtingsarmaturen zetten (aan het plafond).

Of je moet de huidige schakeling aanpassen, maar daar kunnen we zo echt niets zinnigs over zeggen. Of je moet nog een stuurstroomschema tevoorschijn toveren.

Heb je een duidelijke foto van die blauwe Eltako relais voor WC Damen en WC Herren? (Ik neem aan dat dat de ruimtes zijn)
 

Malootje

  • #7
Bedoel je deze?

image.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Dat zijn idd de relaissen, deze hebben een aan contact en een centraal contact.

Ik zou de optie hierboven plaatsen.
In het toilet een bewegingsmelder direct aan de lamp en het relais alleen nog centraal aan/uit aansluiten.
Zo kan je bij binnenkomst het relais inschakelen en werkt de lamp op de melder.
 

Malootje

  • #9
Dat zou op zich een optie zijn ware het niet dat er per toilet ongeveer 4 lampen zijn aangesloten
 

Malootje

  • #10
Ik zou misschien eerder de eltako per groep vervangen door een tijdschakelaar, maar ik weet niet of dat gaat functioneren omdat de twee toiletten met elkaar verbonden zijn
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Geen antwoord op je vraag over de bewegingsmelder, maar:

Volgens mij zijn dit pulsrelais die je met een pulsdrukker zowel aan als uit kunt schakelen, ik snap dus niet waarom ze bij jou niet met dezelfde drukker weer zijn uit te schakelen. Wellicht zijn ze verkeerd aangesloten? Misschien zit de draad van de pulsdrukker wel op Ze i.p.v. op +a?

Ook snap ik niet waarom beide ruimten tegelijkertijd schakelen, als er wel aparte relais zijn voorzien.

Kun je verifiëren dat deze relais bij die verlichting in kwestie horen? En dan misschien eens een foto maken hoe de relais zijn aangesloten?

Wellicht kun je het wel simpel aanpassen zodat de ruimtes apart van elkaar schakelen en ook weer met de knop zijn uit te schakelen.

Als dat lukt zou vervangen door een tijdrelais ook mogelijk moeten zijn.
 

Malootje

  • #12
Ok, dit wordt wat lastig voor mij. Ben ook maar een vrouwMaar zo ziet het er van binnen uit. Waarbij de 2e en 3e van links op elke foto van de toiletten zijn

32050E0F-C386-42B2-B09D-3D2BD04633EB.jpeg 3F8E98F0-FC21-4A19-AB54-6B261CD1D9EE.jpeg 9012E13C-B913-455D-8900-86F25F969F2D.jpeg 8CED450D-791C-4590-8978-3E939630FD53.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
Oké, het is in ieder geval wel duidelijk waarom de 2 ruimtes samen schakelen: Zowel contact "+a" als contact "Ze" zijn doorgelust.

Verder wordt het me niet echt duidelijk hoe en wat.

Bij de eerste schakelaar komt bruin, zwart en blauw vanaf de groepenkast. Bruin als common (met rood doorgelust naar de andere schakelaar), zwart als signaaldraad voor de eerste schakelaar, blauw als signaaldraad voor de tweede schakelaar. Zowel zwart als blauw komt echter niet bij het relais, wellicht zit hier nog een verbinding tussen waarna er bruine draad gebruikt is?

Je hebt het over een "centraal uit" drukker, echter het "Za" contact op de relais ("zentral aus") wordt niet gebruikt. Hoe dat dan wel precies kan functioneren is mij een raadsel. Wellicht wordt de gehele stuurspanning door deze drukker onderbroken?

"Ze" ("Zentral ein") wordt dan wel gebruikt. Is dat verklaarbaar? Is er ook een knop die de verlichting centraal inschakelt?

Om hier iets van te maken zul je in kaart moeten hebben hoe het precies zit. Daarvoor zul je dingen moeten gaan meten.

Ik denk niet dat we je daar op afstand doorheen kunnen praten, het lijkt me verstandiger om daar een vakman bij te betrekken.
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Het enige wat ik momenteel kan bedenken, is dat de "centraal uit" sturing de relais bedient via het "+a" contact. Deze bruine draad dus:
IMG-20210320-WA0001_copy_600x800.jpg


Dit is echter de ingang voor de pulsdrukker. Dat zou betekenen dat als je de "centraal uit" drukker bedient wanneer de verlichting in de toiletten niet is ingeschakeld, deze juist aan gaan i.p.v. uit. Dat kan ik me lastig voorstellen.

Of ik heb het verkeerd begrepen en je hebt een centrale knop waarmee je het licht in de toiletten zowel aan als uit kan zetten? Laat dat even weten, want dan snap ik denk ik hoe het zit...
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu