Spotje vervangen - transformator led verlichting

Dai

  • #1
Beste klussers
Ik moet een spotje in mijn keuken vervangen. Deze spotje is aangesloten op een Halogeen transformator. Bij de winkels heb ik gemerkt dat je tegenwoordig spotjes kan kopen zonder transformator en als ze aangesloten moeten worden aan een transformator hebben zij een LED lamp (zie hieronder de foto van zulke LED spotjes). Nu heb ik in de winkel tegenstrijdige adviezen gekregen. Een zegt dat ik deze LED spotje kan gewoon op mijn halogeen transformator aansluiten worden en enkel de lamp in de spotje kan vervangen met een halogeen lamp. De ander zegt dat dat niet kan en dat ik het hele systeem moet vervangen met een transformator die geschikt is voor LED verlichting.

Mijn tweede vraag gaat over de aansluiting zelf. Hoe doe ik dat. Zoals je kan zien op de foto er zijn twee dunnen draden die uit de gat uitsteken. Het nieuwe spotje heeft ook twee draden met een vreemde uiteinde. Hoe breng je deze 4- uiteinden nu bij elkaar.
Graag hoor ik je advies en al vast heel erg bedankt voor je antwoord.
Gr Dai

20210817_164543.jpg 20210817_164556.jpg 20210817_200117.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt kans dat de transformator niet goed werkt met LED-verlichting, bijvoorbeeld omdat de minimale belasting niet wordt behaald. Eigenlijk zou je de transformator even moeten opzoeken als je daar uitsluitsel over wilt hebben.

In ga er vanuit dat de spot op zich wel werkt op de oude 12VAC transformator, al blijkt dat eigenlijk niet echt uit het label. Als de spot 12VDC verwacht kun je hem niet zomaat aansluiten. Wellicht staat er meer info op de verpakking of in de handleiding?

Vervang je maar 1 lampje? Buiten het feit dat ik me afvraag of je dat wel moet willen (het lichtbeeld, de lichttemperatuur en de lichtopbrengst kunnen wel eens zichtbaar verschillen), zul je dan waarschijnlijk niet in problemen komen met de minimale belasting van de transformator. Wanneer je de LED combineert met 1 of meerdere halogeenlampen kom je wel snel boven de minimale belasting van de doorsnee transformator.

De verbindingen zaten nu zo te zien gesoldeerd onder dat krimpkousje, je zou de nieuwe spot op dezelfde manier kunnen solderen. Als je er plek voor hebt kun je ook lasklemmen geschikt voor soepele draad toepassen.

De spots zomaar uitwisselen voor spots zonder transformator (dus op 230V ipv op 12V) is meestal niet zonder meer mogelijk, voor een 230V installatie gelden namelijk strengere eisen wat betreft bijvoorbeeld de bekabeling en de verbindingen. Bij 230V spots zou ik je bijvoorbeeld niet adviseren om maar wat lasklemmen in dat armatuur te frommelen, een 230V installatie dient namelijk volledig dubbel geïsoleerd te zijn (dus verbindingen in lasdoosjes) of de verbindingen moeten zijn ondergebracht in een geaard metalen gestel. Als je een geheel nieuwe set koopt en alles vervangt vanaf de aansluiting tot en met de spots zou dat meteen allemaal in orde moeten zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Dai

Dai

  • #3
Bedankt voor je uitgebroeide reactie :bedankt:. Wat kan samenvatting van wat je aangeeft, is gewoon proberen en LED lampje aansluiten. Op de huidige transformator zijn nu 4 spotjes aangesloten waarvan twee kapot zijn dus ik zou twee LED lampen kunnen aansluiten en kijken of dat werkt. Maar als ik het moet solderen, dan zie ik er vanaf. Nooit gedaan en ga ik ook niet daarmee beginnen. DE transformator. Het is achter de keukenkasjes gestopt!. Alternatief is een aparte 230 v aansluiting op het net, los van de rest.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Als de 2 spots nu nog branden, wordt de minimale belasting van de transformator dus gehaald en kun je er ook LED-spots bij aansluiten.

Maar heel fraai zal het waarschijnlijk niet zijn, met 2 verschillende soorten spots door elkaar.
 
  • Like
Waarderingen: Dai

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu