Lichtsensor tuinverlichting vervangen door simpele aan/uit knop

El Pollo Diablo

  • #1
Hallo allemaal,

Allereerst: wat betreft elektronica ben ik een leek. Ik ben verder redelijk handig, dus met de juiste informatie durf ik deze klus wel aan.

Verhaal: onlangs verhuisd en de buitenverlichting in de tuin is geschakeld door middel van een ontzettend onhandige lichtsensor. Ik maak gebruik van WiFi lampen in de armaturen, dus de lichtsensor is overbodig en geeft bovendien storingen in het smartsysteem, omdat hij willekeurig de stroom van de lampen af haalt. Ik wil deze sensor dus verwijderen en een normale aan/uit knop monteren, zodat er altijd stroom op staat. Door middel van automations (sunset/sunrise) gaan de lampen zelf aan. Foto bijgevoegd. Of nu ik er over denk, hoeft er helemaal geen schakelaar meer te komen. Als er gewoon permanent stroom op staat, bedien ik de lampen met de app.

Wat heb ik nodig qua spullen en hoe ik dit? Ontzettend bedankt!

IMG_20210403_145526_1280x720.jpg
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Als je permanent spanning wilt, hoef je alleen maar in die kabeldoos de fasedraad uit de voedingskabel rechtstreeks door te verbinden met de draad naar de verlichting.

Dan kun je de schemerschakelaar en dat stukje kabel gewoon weghalen. Zorg dan wel dat de kabeldoos weer is afgesloten (blindwartel erin draaien).

Ik zou ook die wartel linksboven vervangen, dat ziet er niet meer heel erg waterdicht uit.

Of misschien beter de hele doos even vervangen, die schroeven hebben ook al hun beste tijd gehad (roest).
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Er zal een fase (bruin), schakeldraad (zwart) en een nul (blauw) aan die sensor zitten.

Afhankelijk van het model lichtsensor kan het eventueel iets anders uitgevoerd zijn. Of de kleuren van de draden kunnen anders zijn. Zo komt het nogal eens voor dat bij vmvk-achtige installatiekabel de aardedraad (geel/groen) misbruikt wordt als schakeldraad, doodeenvoudig omdat een standaard 3-aderige installatiekabel bestaat uit blauw, bruin (of zwart) en geel-groen. Dat dit niet is toegestaan (geel/groen mag nooit anders gebruikt worden dan uitsluitend voor aarde) weten veel mensen niet. Maar misschien was er een stukje vieraderige kabel toegepast.

Je kunt die sensor zeker vervangen door een normale (spatwaterdichte) aan/uit of wisselschakelaar.
Om te weten te komen hoe je hem moet aansluiten zou je dan wel de sensor even moeten openschrioeven en hier foto('s) van de aansluitingen plaatsen. Dan kunnen we je (hopelijk) precies vertellen wat je moet doen. Handig is het als je ook het dekseltje van de doorverbindingsdoos ernaast even eraf schroeft en ook daarvan een foto plaatst.

Overigens valt me op dat de wartel (het deel dat moet zorgen voor een waterdichte verbinding tussen kabel en montagedoos) beschadigd is. Het betreft de wartel links boven op de doorverbindingsdoos.

Edit: XanderH was me net voor... :prima:
 

El Pollo Diablo

  • #4
Top heren, bedankt! Hierbij wat foto's van de binnenkant. Let wel: de hele lichtsensor mag van mij zoals gezegd gewoon weg, zonder nieuwe schakelaar, zodat er altijd stroom op staat. Nogmaals, ik ben een electraleek, dus als iemand stap voor stap in Jip en Janneke taal wil zeggen wat ik moet doen, dan komt het goed.

Beter teveel informatie dan te weinig, want de laatste keer dat ik een stopcontact verving, moest ik Stedin laten komen om de hoofdzekering te laten vervangen :mrgreen:

IMG_20210403_155242_1280x720.jpg IMG_20210403_155236_1280x720.jpg IMG_20210403_155239_1280x720.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Alle 3 de draden naar de schemerschakelaar toe kun je loskoppelen (draaien en trekken om ze uit de lasklem te halen).

Dan hou je een bruine draad over die alleen in een lasklem zit (de draad uit de kabel rechtsonder). Hier haal je de klem vanaf en die bruine draad steek je in de lasklem bij de zwarte draad uit de kabel linksboven.

Natuurlijk wel even de spanning eraf halen voordat je er aan gaat werken!

Zoals gezegd zou ik de kabeldoos ook vernieuwen, die wartel linksboven is niet goed meer. Op de nieuwere foto's zie je dat de doos rechts onderin ook al is gebarsten. Krijg je de roestige schroeven nog wel goed terug? Het ding heeft wel zijn beste tijd gehad lijkt het... :wink:

Je zou de schemerschakelaar ook volledig kunnen verwijderen. De kabel rechtsboven is niet meer aangesloten, ik weet niet waar deze naartoe gaat maar die zou je eventueel ook meteen kunnen weghalen. Dan hoef je nog maar 2 kabels aan te sluiten in de nieuwe doos.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

El Pollo Diablo

  • #6
Check check dubbelcheck.... zoiets? Doos ga ik zeker nog vervangen! De schemerschakelaar heb ik nu volledig losgekoppeld.

IMG_20210403_161842_1280x720.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Ja, precies zo.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

El Pollo Diablo

  • #8
Enorm bedankt! Waar mag de doos Merci naartoe? :mrgreen:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Kees schreef:
Zo komt het nogal eens voor dat bij vmvk-achtige installatiekabel de aardedraad (geel/groen) misbruikt wordt als schakeldraad
Dus niet als schakeldraad misbruikt, maar als fasedraad...
Goed dat je de hele sensor nu weggehaald hebt.

Misschien toch die wartel nog even vervangen (eventueel op een later moment als de winkels weer open zijn)...

Stuur ons maar een lekker virtueel biertje. :mrgreen:
 

El Pollo Diablo

  • #10
Inmiddels alles vervangen en weer helemaal van deze tijd!

WhatsApp Image 2021-04-09 at 15.11.40.jpeg
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Kom ik toch nog even zeuren: Staat daar nou IP40 op het deksel? :denk:

Ik gebruik regelmatig dezelfde kabeldozen maar die zijn altijd IP65...
92661-02.jpg


Ik wist eerlijk gezegd niet dat er een IP40 variant was. Deze kan ik bij de fabrikant ook niet terugvinden, via Google kom ik hem alleen tegen bij de bouwmarkten.

Volgens die specificatie heb je nu een doos die niet spatwaterdicht is. Ik kan het me eerlijk gezegd slecht voorstellen, een doos met dergelijke wartels die niet spatwaterdicht is, maar het staat er wel? :roll: Zit er wel een rubberen pakking in het deksel?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Scherp Xander!

Ben ze ook wel eens tegen gekomen. De versie die TS heeft, heeft volgens mij geen rubberen ring in de rand van het deksel en wordt ook niet geleverd met die dopjes om de schroefgaten dicht te doen (die dopjes die in de deksel geplakt zitten).

Ik heb zelfs wel eens bij zo'n doos als TS heeft enkel de deksel vervangen door die IP65 versie en de dopjes over de schroeven gedaan. Dan is ie wel IP65 (Of dat vind ik dan in ieder geval :lol: ).

De IP40 deksel kan dan wel weer worden gebruikt bij een andere klus op een zolder of schuur.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu