Verlichting bij het schilderen

Rows

  • #1
Ik heb twee vragen waarvan de eerste over de juiste verlichting gaat.

Ik wil graag een goede werklamp aanschaffen zodat ik ook bij schemer of donker kan blijven (door)schilderen. Nu zie ik op internet allerlei lampen voorbij komen als Led, PL of hallogeen om er een paar te noemen. Belangrijkste voor mij is dat het echt daglicht benaderd zodat ik mijn schilderwerk goed kan beoordelen. Ik denk dat ik ongeveer 6400K kleurtemperatuur nodig heb? En welke lichtbron is het beste? Ik neig nu naar een chip LED. Moet ik er dan twee nemen om mijn schaduw tegen te gaan?

De tweede vraag gaat over de volgorde waarin je een deur met daarin twee ramen schildert:
Het betreft een buitendeur die ik aan de binnenkant met een watergedragen hoogglans ga schilderen. Moet ik dan eerst de glaslatten doen en dan de rest van de deur of gewoon van boven naar beneden? Ik vraag dit omdat watergedragen zo snel droogt. Ik heb de deur al open om de temp naar beneden te krijgen dus die zal ong. 11 a 12 graden zijn maximaal.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Wij gebruiken 2 stuks 38 w PL lampen. Niet ideaal, maar wel confronterend: je ziet werkelijk alles in je werk, dus als dat strak heb je bij natuurlijk daglicht perfect schilderwerk.

Glaslatten plak je af met glastape op de buitenste rand, dus tegen stijl en dorpel. Deze schilder je eerst. Verwijder tape en doe de rest.
Het is beter om de glaslatten 2 x dun te doen dan 1 x dik: je krijgt anders onherroepelijk en hoge verfrand als je de tape verwijderd.
 

Rows

  • #3


Dus als de rode lijnen de glaslatten zijn dan plak ik de tape (is geel) langs de glaslatten zoals op de tekening zodat ik eerst de glaslatten volledig kan verven alvorens ik de rest van de deur doe?

De twee lampen zet je dan elk aan en kant om schaduwvorming tegen te gaan?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Juist.

Lampen aan beide zijden van het werk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu