Verf bladdert af van boeidelen

Jacob001

  • #1



Beste mensen,

Zoals op de foto’s te zien bladdert de verf af van mijn boeiboarden (multiplex met onbekende grondverf en hoogglans Rubbol SB ). Het probleem is hardnekkig en komt steeds weer terug. Mijn vermoeden is dat het multiplex niet helemaal droog was toen het in de grondverf werd gezet. Andere mogelijkheid is dat er van achteren steeds weer nieuw vocht in komt. Maar gek genoeg heeft de middelste plaat dit verschijnsel helemaal niet.

Als oplossing bedacht ik 1. ventilatie-gaten onderin aanbrengen en 2. alle verf eraf en dan afwerken met primer en Rubbol EPS. Maar ik heb niet veel verstand van schilderen. Iemand andere ideeën ?

En aanvullende vraag : kan ik de boeidelen er zelf vanaf halen of is dit een te lastige klus ?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Komen deze bladders veelvuldig voor op spijker- of schroefgaten?

Van binnenuit kan er vocht worden opgenomen. Hierdoor kunnen spijkers en schroeven gaan corroderen ( roesten) en de laklaag van het oppervlak afduwen.

Als het gelamineerde plaat ( multiplex ) betreft kan er tussen de lagen vocht gedrongen zijn met hetzelfde effect.

Demonteren hangt af van de constructie. Meestal wordt de mastiekschroot op de dakplaat gespijkert en de boeidelen daar tegenaan en tegen de kopsekanten van de draagbalkjes. Daarna wordt de (bitumen) dakbedekking aangebracht, net over de rand van de boeidelen. Daarbovenop de aluminium- of zinken daktrim die meestal met asfaltnagels op de naden of op de mastiekschroot, of bovenin het boeideel wordt vastgemaakt. De nagelgaten worden gesoldeerd.

Het is dus listig om de boeidelen er zomaar tussenuit te trekken. Al eens trespa of ki-kern overwogen? Dat kunt u er overheen plakken ( wel de lijmrillen verticaal houden ivm vochtafvoer).
 

Jacob001

  • #3
Beste Kees,

Bedankt voor je reactie. De bladders zijn willekeurig verdeeld, dus niet bij spijkergaten. Ik kan je verhaal (zonder tekening) hoe de boeidelen bevestigd zijn niet helemaal volgen, maar begrijp in elk geval dat het niet eenvoudig is ze te verwijderen. Ik ga kijken naar trespa en ki-kern.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Heel simpel gezegd moet u omgekeerd redeneren en beginnen als eerste met het verwijderen van de daktrim. U ziet dan vanzelf hoe de opvolgende delen bevestigd zijn. Na dit "afpellen" komt u als laatste bij de boeidelen terecht. Dan wordt duidelijk dat deze aan de bovenzijde behoorlijk ingepakt zitten en niet zomaar weg te halen zijn :cry:

Als de bladders niet specifiek rond spijker- of schroefgaten zitten, dan laten de laminaatlagen willekeurig los, maar wel oiv vocht. Het is dan inderdaad het beste zonder al te veel kosten over te gaan op beplating.
 

Handig2

  • #5
Dit is zeker te weten een vochtprobleem en zal bijna zeker altijd terug komen. Hier is niet tegen aan te smeren. Op den duur zal het hout rotten.
Wil je een permanente oplossing, dan zal je de boeidelen moeten vervangen, of nog beter; vervangen door trespa.
Is wel duur, maar dan ben je van dit probleem voorgoed af.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Waar heb ik bovenstaand advies eerder gelezen :denk:


Als de bladders niet specifiek rond spijker- of schroefgaten zitten, dan laten de laminaatlagen willekeurig los, maar wel oiv vocht. Het is dan inderdaad het beste zonder al te veel kosten over te gaan op beplating.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu