Muurverf bladdert, hoe te voorkomen?

Bezigebij

  • #1
Hoi,

Ik hoop dat iemand mij kan helpen met de problemen met onze muren.

Ongeveer anderhalf jaar geleden hebben wij een huis gekocht. Het huis is uit 1972 en alle vloeren en buitenmuren zijn van beton. Alle muren waren behangen, het meeste hiervan zat er waarschijnlijk al sinds 1972 op. We hebben dit met een professionele behangstomer eraf gehaald.

Een deel van de muren bleek onder het behang redelijk glad afgewerkt te zijn, het behang liet zich ook met niet al te veel moeite verwijderen. We hebben daarna alles volgens 'het boekje' gedaan voor zover ons bekend, dus gecontroleerd of er wit vanaf kwam (controle veegvast), nee dus, toen losse dingen weg gestoken, grote gaten met muurvuller gevuld, zuiging gecontroleerd, voorbehandeld, fix&finish, voorgestreken, muurverf ... en dan de poppen aan het dansen. Op sommige stukken ontstaan blazen, op andere stukken bladdert alles eraf als je er overheen rolt. Er zijn ook grote stukken die niet lijken te reageren en waar je dus probleemloos overheen kan rollen.

Na de eerste muur besloot ik bij de volgende te proberen alles eraf te steken. Dit was niet te doen, het is keihard en zit letterlijk muurvast. Je krijgt alleen de stukjes rondom een loslatend stukje los. Ook de muur behoorlijk vochtig maken haalde niks uit. UIteindelijk hier ook weer hetzelfde verhaal, blazen, bladderen maar ook grote stukken probleemloos.

Nu staat er weer een fors stuk muur op het programma en de moed zinkt mij eerlijk gezegd in de schoenen. Heeft iemand enig idee wat voor spul er op mijn probleemmuren zit, en vooral hoe ik het eraf kan krijgen? Of zo stabiliseren dat ik er daarna een mooie strakke muur van kan maken. Ik heb 1 foto bijgevoegd, als meer fotomateriaal gewenst is hoor ik dat graag.




Ik hoop dat iemand ons kan helpen. Alvast bedankt.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Los afsteken van dergelijke plekken is geen doen. U kunt gebruik maken van diezelfde afstomer. Is de vastzittende laag aangebracht op beton, dan zal dit er makkelijk mbv stoom afkomen. Is de minerale ondergrond van een andere samenstelling dan zal nieuw stucwerk de enige oplossing zijn.

De muur dan niet voorbehandelen met fixeer maar met Betocontakt.

Vraag tussendoor: heeft u de muur gereinigd na het verwijderen van het behang? Achtergebleven lijmresten gaan namelijk vak een verbinding aan met de verse muurverf waardoor bladders ontstaan omdat de muurverf niet kan hechten op de ondergrond. U rolt dan de muurverf en met vellen weer vanaf.
 

Bezigebij

  • #3
Wat een snelle reactie Kees de schilder, bedankt!

Ja, ik heb de muur gereinigd, behoorlijk grondig. Dat doe ik altijd voordat ik iets ga bewerken (stucen, pleisteren, schilderen). Meestal gebruik ik die St-Marc zeep en dan neem ik het daarna nog minstens 1x af met water. Ammoniak kan ik niet gebruiken, reageer ik erg heftig op. De muur op de foto ben ik nog niet aan begonnen dus daar zijn inderdaad nog restanten lijm zichtbaar.

Ik ga je tip opvolgen en de stomer inzetten. Dan merk ik vanzelf of het loslaat. En anders pak ik de Betokontakt erbij, daar ben ik wel blij mee want ik heb daarvan al een emmer in huis. Laatst gebruikt voor andere muren.

Bedankt voor je adviezen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu