Verbinding polypropyleen en ijzer leiding

Jstas

  • #1
Dag allen,

Ik hoop dat ik met deze vraag hier terecht kan.

Ik ben een zon-aangedreven broedmachine aan het bouwen. Komt erop neer dat warmte van de zon (opgevangen door een zonnecollector — lees: zwart geverfde koperen buizen) als opgewarmd water naar een warmtereservoir geleid wordt. Het is de bedoeling dat het een passief systeem is (zonder pomp); dit kan als het warmtereservoir zich hoger bevindt dan de zonnecollector (warm water in de koperen buizen stijgt naar het hogere warmtereservoir waar het warmte afgeeft en afvloeit naar zonne-collector). Een beetje naar dit ontwerp: https://www.instructables.com/Solar-Water-Heater-From-Scratch/
Om te zorgen dat 's nachts het warmtereservoir geen warmte verliest via de zonnecollector (alles is immers één enkele kringloop) ben ik van plan twee polypropyleen terugslagkleppen te gebruiken (polypropyleen vanwege isolerende effecten tussen warmte van reservoir en koelte van zonnecollector 's nachts).

Heb nogal weinig kennis/vaardigheden op vlak van loodgieterij … Vandaar de vraag: kan een polypropyleen terugslagklep waterdicht worden gekoppeld aan een metalen overgangsstuk? De schroefdraad van beide past goed merk ik (zie foto), maar de koppeling is zeker niet waterdicht (en helemaal niet als druk oploopt oiv warm water). Iemand een idee van een afdichtingsmiddel dat eventueel kan gebruikt worden om deze koppeling echt waterdicht te maken? (En liefst ook bestand tegen temperaturen van 60-70-80 °C :D )

Andere ideeën om de twee systemen thermisch van elkaar te isoleren zijn natuurlijk ook welkom!

groeten,
Julian



 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zal beginnen met een lastig probleem, hoe wilt u het voor elkaar krijgen dat een terugslagklep open gaat als er geen pomp in het systeem zit?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het is een systeem zonder pomp.
Schroefdraad staal op staal doe je met teflontape.
Staal kunststof is meestal een rubberring. Is door de fabriek al uitgevogeld.
Of als de draad van het puntstuk konisch is kan deze bij het vastdraaien afdichten. Licht ook aan het type kunststof waar het puntstuk van gemaakt is.
 

Marcn88

  • #4
Houd ook rekening met het expansievolume van het water dit is 3% van de totale waterinhoud of er een open expansiesysteem van maken dit ivm gigantische drukopbouw in een gesloten systeem
 

Jstas

  • #5
Dank voor de reacties!

@ Jan: de terugslagklep is licht afgesteld zodat deze moet openen door kleine drukverschillen obv het temperatuurverschil (en van zodra temperatuur wegvalt is warmtereservoir voldoende opgewarmd, dus mag .

Dank Wgb voor suggesties. Ik zal een rubberring proberen.
Ik vond dat teflontape ook gebruikt wordt voor staal-kunststof verbindingen, dus kan deze gelijk ook gebruiken?

Het is een permanente koppeling die niet meer los moet; zijn er bepaalde chemische afdichtingsmiddelen (lijmen, siliconen die temperatuur- en drukbestand zijn?) die ik bijkomend kan toepassen?

Idd Marc, hoge drukken zijn te verwachten en was van plan een overdrukventiel te gebruiken als drukbeveiliging. Als ik het echter een open expansiesysteem zou maken, hoe ziet dit er concreet uit? Een expansievat lijkt me nogal omslachtig (doch misschien noodzakelijk). Zijn er echter nog alternatieven?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik zou het toch even uitproberen, ik moet de terugslagklep nog zien die open gaat door een natuurlijke stijging van een beetje warm water.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
Dacht je echt dat het water afkoelt als je geen terugslagkleppen gebruikt.

De warmte blijft in het vat en de circulatie staat stil als de collector koud wordt.

De kleppen zullen nooit openen bij dergelijk installatie's omdat de stroming niet op gang komt.

En hoe beveilig je de maximale temperatuur want de temperatuur kan wel ver tot boven de 200°C komen als de zon volop schijn, in de praktijk gemeten waarden.
Dan maakt de boiler stoom in plaats van heet water?

Zou er maar eens heel goed over nadenken hoe een en ander dient te worden uitgevoerd en geregeld

Vr Gr en succes ermee
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Die kleppen ben je sowieso niet nodig. Zoals gezegd, met kleppen gaat het sowieso niet werken.

Verder moet er een expantievat opgenomen worden. Alleen een overstort is niet genoeg, die gaat 1 keer open om de boel leeg te gooien en daarna staat alles stil.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu