Ventilator in zone boven douche

Heiloklus

  • #1
De buis van de luchttoevoer/afvoer in onze badkamer zit recht boven de douche. Als ik wil kan ik het zelfs tijdens het douchen aanraken.

We hebben ook een velux dakraam in de douche, welke altijd op een kier staat tijdens het douchen. Op de luchtpijp, zit nu gewoon een rooster zonder geforceerde ventilatie.

Nu 'kunnen' we nog kiezen voor geforceerde ventilatie, omdat er nog niet gestuct is. Echter alle ventilatiesystemen zijn 230V, dat mag toch niet boven de douche???(zit geen aarde bij wat ik zo las bij de handleiding in de DHZ winkel)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Als de fan op 225cm zit vanaf de vloer dan is daar geen zone indeling meer van toepassing.

De fan is dubbel geïsoleerd, die mogen niet geaard zijn en bestaan uit kunststof.
 

Heiloklus

  • #3
Duidelijk. Wellicht hele stomme vraag nu. Maar hoe kan ik het beste de stroomdraden vanaf de ventilator wegwerken naar de centraaldoos?

Ik bedoel, hij komt toch ergens 'uit' de ventilator? De 2 modellen die ik bekeken heb(goedkoop merk, hadden geen andere) waren mij niet helemaal duidelijk..

2. Een lichtschakelaar koppeling is geen optie(lang verhaal) dus ik moet gaan voor een trekkoord of bewegingssensor/vochtsensor. Mijn vraag wat betreft die sensors. Trekken die niet ALTIJD stroom? Zo ja, enig idee hoeveel?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Er zijn trouwens ook allerhande 12V badkamerventilatoren te verkrijgen. Verse lucht toevoeren blijft wel belangrijk ook bij mechanische ventilatie. Ipv het raam openzetten, kun je een rooster in de deur maken. Wel zo prettig in de winter als de toevoer lucht verwarmt is.
 

Fiesiekus

  • #5
Via de wand van de buis.
 

Heiloklus

  • #6
Duidelijk. Dus draad naar boven in de buis, gaatje in de buis, en van daaruit in PVC naar de centraaldoos.

Het is me weer duidelijk :)

Laatste vraag: Je hebt op het dak soms van de mooie draaiende dingen op een schoorsteen/afvoer. Heb 1-2-3 geen plaatje. Met veel wind draaien die dingen ook hard rond. Mijn vraag--->zorgen die dingen ook niet voor afvoer?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Zeker zorgen die voor afvoer, dat zijn windaangedreven ventilatoren.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Als er nog gestuukt moet worden, kun je dan de pvc buis niet in het plafond wegwerken en netjes op de centraaldoos aansluiten? De andere kant laat je dan ter hoogte van de ventilator door de ventilatie buis steken.
 

Heiloklus

  • #9
Sorry ik snap je niet.

Wat ik nu heb is een buis, die ietsje langer is dan waar de gipsplaat eindigd(maar dat kan ik zagen natuurlijk) Ik ben er nog niet uit wat ik ga gebruiken. Of electrisch, of eentje op wind. Er is al vrij veel ventilatie nu.

Wat bedoel je met buis op de centraaldoos aansluiten? De buis gaat al recht het plafond in, en het dak uit. Badkamer is nl hoogte etage, en buis is denk ik een meter of 1,5
 

Pepjo

  • #10
Dat gaat over de electriciteitsbuis, waar de voeding van de ventilator door loopt.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #11
Even een verwarring tussen ventilatie buis en elektra buis mijnerzijds. Fiesikus heeft het duidelijk uitgelegd. Als het goed is zal er in de handleiding van je ventilator hier ook wel iets over te vinden zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu