Ventilatieroosters in de ramen?

Dekraan

  • #1
Hallo allemaal,

we zijn onlangs verhuisd, en merken dat we regelmatig op de verdiepingen behoorlijk beslagen ramen hebben als we 's ochtends wakker worden. Lijkt mij een kwestie van ventileren, en ik ben eigenlijk benieuwd of en hoe dat tegenwoordig gaat.

Het is een geschakelde hoekwoning uit de jaren 80. Op 2 kleine raampjes in de toiletten na (begane grond en eerste verdieping) is het allemaal dubbel glas.

Op de eerste verdieping zijn twee kamers als slaapkamer in gebruik. De ene kamer heeft een draairaam met een vast raam ernaast, en ventilatieroosters bovenaan.

De kamer aan de andere kant heeft geen ventilatieroosters, wel een balkondeur en twee uitzetramen naast elkaar.

De tweede verdieping heeft een kamer met oud uitzettuimel dakraam zonder roosters en een kamer met dakkapel met vast raam en een uitzetraam.

Wat we ons afvragen: wat is nu eigenlijk de beste situatie qua ventilatie? Het lijkt verstandig om in iedere kamer waar geen rooster zit, en misschien het dakraam niet, in ieder geval één raam op een kiertje te zetten. Vraag is alleen of dat in de winter niet te veel warmte laat ontsnappen. Of dat we moeten kijken of we in ieder vertrek een ventilatierooster kunnen krijgen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Vaak wordt bij een woningverbetering ("dubbel glas" en/of isoleren) de ventilatie vergeten. Oudere woningen hadden van zichzelf genoeg naden en kieren om te ventileren. Maar ventileren wil je vooral gecontroleerd doen. Dat doe je dus met zelfregelende roosters in de zgn. verblijfsruimten zoals woon- en slaapkamers.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu