Ventilatie opening voor dubbel glas in voordeur

andredk

  • #1
Hoi,

Mijn voordeur is maassief hout, 35mm, met een raampje in het middel dat open kan. Best leuk maar isoleert niet goed. Ik wil de raam en gietijzer stuk ervoor uithalen en hier hr++ dubbel glas plaatsen. Met plaatsen komt ik er wel uit (15mm hout aan voorkant, 12mm raam, 2x3mm glastape = 33mm. Dan opdek glaslatten er overheen aan binnenkant). Echter is mijn vraag: Meestal zit er onder de punt stuk een ventilatie opening in kozijnen. Ik goed voor vocht/condens afvoeren. Is dat ook nodig in mijn deur. Ik denk zelf van wel, omdat het een houten deur is.

Als het wel moet, kan dat ook aan de binnenkant (komt beter uit en dan niet zichtbaar van buiten)? Dus gewoon met een ronde rasp een 1/2 cirkel eruit aan de onderkant van sponning, voordat ik de opdek glasplaten erop doen (evt. ook klein stukje ronding in onderste glaslaat ook). Als het per se buiten moet, zou ik waarschijnlijk een opening kan maken aan het onderkant van de houten profielen om de raam heen gok ik.

gr,

Andre

20220630_145420.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Die afwateringsgaatjes zijn wel nodig, en ze moeten naar buiten toe. Zie hier hoe ik dat heb gedaan.

Voor de isolatiewaarde hoef je het niet te vervangen hoor. Oud dubbel glas isoleert ongeveer hetzelfde als het hout van de deur zelf. HR++ isoleert dus een keer of 4 zo goed als het hout. Laat staan waar er panelen in zitten, daar is het hout nog veel dunner.

Laatst bij die hitte kon je bij mijn voordeur mooi zien dat de twee (HR++) ruitjes koeler waren dan de panelen en de deur zelf.
wart.jpg
 

andredk

  • #3
Hoi Ijkenhout,

De oude oplossing is een deurtje van enkel glas, met een gietijzeren profile ervoor gemonteerd. Dus geen dubbel glas. Je plaatje is wel interessant. De vierkanten met blauwe omlijnen ipv rood, betrek dat dat het hier juist koud is? Zijn dit panelen in de deur? Ik heb namelijk ook zo aantal panelen in de deur en het is erg dun daar. De opening aan de binnenzijde bij de panelen is 16mm dus ik zat te denken om daar isolatie platen in te doen en aan de binnenzijde van de deur er bovenop een mdf laagje.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ten opzichte van enkel glas heb je zeker wat te winnen!

Die dikke blauwe lijnen zijn juist bij de ruitjes. Daar heb ik extra latten aangebracht als sponning om het glas in te plaatsen (zie dat andere topic voor foto's). Het dikkere pakket zorgt voor isolatie. Ik had twee proefmonsters-ruitjes. Die verschillen duidelijk kwa isolatiewaarde :mrgreen:
 

Sander 1972

  • #5
En je denkt dat het mooi wordt? Zal aan een andere deur gaan denken. Of een dik gordijn er voor hangen,
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu