Sponningslatten en ventilatie

Kristan

  • #1
Goedemiddag,

ik wil wat glas in mij huis vervangen voor hr++ en heb me al in het e.e.a. ingelezen. Er is echter 1 punt waar ik geen informatie over kan vinden;

Indien de sponning niet diep genoeg is kan je dit opvangen met sponningslatten (opdeklat met sponning erin). Echter, ik lees dat de onderste lat altijd geventileerd moet zijn bij voorkeur m.b.v. een neuslat.

Het toepassen van een neuslat kan dus niet met opdeklatten (lijkt mij). Iemand die mij hier wat meer over kan vertellen? het gaat bij mij om de voordeur en een 3 tal openslaande ramen waar de sponning niet diep genoeg is.

Alvast bedankt!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
2 sleufjes aan de achterzijde zijn voldoende, alleen zichtbaar aan de onderzijde.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Alleen ventileren naar buiten. Als de latten aan de binnenzijde zitten: Geen ventilerende latten toepassen.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je kan ook in de onderdorpel 2 gaten boren in de sponning door de onderdorpel naar buiten. Zolang de glasblokjes niet over de volle diepte in de sponning geplaatst worden kun je op deze manier de ruimte om het glas ventileren.

Vergeet niet om de gaten van binnen even te gronden. Desnoods even wat verf in laten lopen en uit laten zakken. Na het verven 2 passende pluggen in de gaten steken zodat er geen insecten of spinnetjes in de gaten kunnen gaan kruipen / wonen.

Zoals je zelf al aangeeft heb je met opdeklatten geen mogelijkheid om een neuslat toe te passen. Een neuslat heeft een onderdorpel nodig om op te rusten en die is er juist niet omdat de sponning te ondiep is.

Als je het glas er uit hebt even de sponning goed schoonmaken van vuil en resten kit. Daarna met sneldrogende grondverf goed insmeren. Je komt er maar 1 x bij.

En bij de openslaande ramen het glas rondom goed opsluiten / inklemmen met blokjes, zodat het raam niet kan uitzakken.
 

Kristan

  • #5
Bedankt voor alle reacties. Ik had de griep, vandaar dat mijn antwoord even op zich heeft laten wachten.

Door advies van Rola ben bij onderstaande video terecht gekomen waar het e.e.a. verteld wordt over 'de sleufjes'; Timmertip 149 Glaslatten 1 - YouTube Dit ga ik dan ook zo uitvoeren.

Daarnaast ook fijn Bert dat je nog even advies geeft over het insmeren van de sponning met sneldrogende grondverf en het opsluiten / inklemmen bij openslaande ramen. Ga ik doen, hieronder nog even een voorbeeld afbeelding voor andere geïnteresseerden met wat uitleg daaronder.

1657567269974.png


Plaats als het een niet bewegend kozijn is onder de ruit 2 glasblokjes van ongeveer 3 mm dik. De glasblokjes mogen niet breder zijn dan de dikte van de ruit en moeten in de buurt van de hoeken geplaatst worden. Als het glas in een kozijn komt wat open kan, moeten de glasblokjes als volgt geplaatst worden; aan de scharnierzijde één glasblokje verticaal net boven de onderste hoek en eentje aan de onderkant van die hoek. Aan de andere kant een blokje bovenin, iets onder de bovenhoek.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Er ontbreekt een horizontaal blokje rechtsboven, zo kan het raam nog steeds afzakken.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier en Walker

Kristan

  • #7
hi Rola, je hebt helemaal gelijk. Veel inconsistentie m.b.t. informatie op het internet. Hieronder een afbeelding na enige tijd zoeken die voor verschillende situaties geldt. Dit is wellicht ook waardevol voor toekomstige zoekers, vandaar even de afbeelding hieronder:

PS. van C1 lees ik vaak het volgende: Leg glasblokjes op ongeveer 1/4e van de sponning lengte uit de hoek aan beide kanten.

1657568595405.png
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Zie ook de NPR3577.
Blokjes dient 2 mm breder te zijn als het glas, onder het motto van gelijk is ongelijk.:wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu