Ventilatie onderkant carport nodig?

Knarf57

  • #1
Mijn carport heeft een plat bitumen dak. Tussen de bitumen en de dakplaten zijn isolatieplaten aangebracht. De carport is aan 3 zijden gesloten (de voorkant heeft een electrische roldeur, de achterkant sluit aan op de garage en een zijkant van de carport is een geïsoleerde muur)alleen de zijkant naar de tuin is open. Ik wil de onderkant van de carport met houten platen gaan bekleden die direct tegen de dakbalken worden aangebracht. Moet ik hierbij ventilatieopeningen open houden ivm mogelijke condensvorming of kan ik de onderkant van de carport volledig dicht zetten met houten platen?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Als het platen zijn altijd ventilatie ruimte houden.
Dit word vaak ook in de garantie voorwaarden vermeld.
Als er condens optreed tegen de onderzijde van je dak moet het weg kunnen.
Houd de platen 1 cm vrij van de langskanten.
Niet achter de plaat insecten gaas waar de ventielatie zit.
Zo voorkom je dat insecten er een nest kunnen bouwen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik vraag me af of dit wel allemaal nodig is. Er is nauwelijks transport van lucht. Zou er toch vocht in de constructie kunnen komen kan het volgens mij langs dezelfde weg weer terug.
Rondom gaas aanbrengen, dan lijkt mij dat het aanbrengen van de platen en het gaas een stuk ingewikkelder wordt. Toch.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #4
Inderdaat WGB vocht zal er bijna niet komen.
Maar het volgende is het probleem.
De meeste leveranciers van plaatmateriaal eisen een zwak geventileerde spouw achter hun materiaal.
Ik heb in mijn loopbaan altijd alle overstekken/goten/boeien,enz enz geventileerd gemonteerd.
En vooral met hechthout soorten is ventilatie cruciaal.
En als je geen naden wilt kun je ook elk vak ventileren met ronde insecten roosters van 25 mm.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat je zo moet werken bij overstekken/goten/boeien lijkt mij aan te bevelen meestal zijn deze aan de buitenkant van een woning aangebracht. Je krijgt te maken met lucht die van binnen naar buiten wil en deze lucht zou op de achterzijde van je houtwerk kunnen condenseren. Warmte straling vanuit de woning zal ook een rol spelen denk ik.
Maar ik vraag me wel af of de situatie voor een open carport vergelijkbaar is.
 

Knarf57

  • #6
Diegenen die tot nu toe gereageerd hebben alvast bedankt. Ik volg de discussie met grote interesse. De platen voor de onderkant zullen in ieder geval vochtwerend of watervast zijn, waarna ze wit gemaakt zullen worden. Het dak van de carport bestaat rondom uit houten langsbalken (langskanten), met daartussen in houten dwarsbalken, op de langsbalken en de dwarsbalken liggen aan de bovenzijde dakplaten, isolatie en bitumen. Tegen de langsbalken is als boeibord trespa aangebracht. Omdat de langsbalken aan de buitenkant rondom gesloten aaneen liggen zal ik, als ik 1 cm ventilatieruimte moet laten tussen alle balken en de aan te brengen bekleding aan de onderkant , op alle balken een onderbroken verdieping moeten aanbrengen waartegen ik dan de bekleding aan de onderkant timmer. Ik zie anders geen manier om de 1 cm ventilatieruimte krijgen (als die tenminste nodig is) tussen de dakbalken en de aan te brengen bekleding. Maar nogmaals, ik volg de discussie of ventilatieruimte nodig is met grote interesse.
 

Tiho

  • #7
Een kant is helemaal open zeg je, dat wil zeggen dat je een buitenklimaat hebt. Er zal nergens damptransport zijn door verwarming en afkoeling.

Wgb zei het al, is het nodig?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Ventilatie is altijd nodig bij hout buiten. Nat wordt het al van de luchtvochtigheid, en de enige reden dat het niet gaat rotten is dat het snel genoeg kan drogen door ventilatie.

Zie ook deze duurzaam_tuinhout_rapport_fase%202_ref.pdf voor achtergrondinfo. (helaas niet meer online)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu