Mechanische ventilatie dakpan vervangen

Ebisu

  • #1
Wij willen zonnepanelen plaatsen op ons dak en ik zou onze afvoer die uitsteekt op het dak willen vervangen met een lage ventilatie dakpan, zodat er een zonnepaneel eroverheen kan. Maar ik kan niet zo snel zien welke van de universele ventilatie pannen geschikt zijn, voor een mechanische ventilatie. Wat ik begrijp is dat het te maken heeft hoeveel lucht er per uur door heen kan. Wil best onze mechanische ventilatie wat lager zetten als dat kan.

En is er meer nodig dat ik moet aanschaffen naast enkel zo een venitaltie pan? En is zo een universele pan geschikt voor ons dak, deze bijvoorbeeld https://www.adr-dakwinkel.nl/artikel/1345/universele-lage-ventilatiepan-antraciet-150-mm.html
Zo niet, welke raden jullie aan?

Advies is zeer welkom aangezien ik geen eenduidig antwoord kan vinden. Alvast dank.

IMG-20221216-WA0000.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ebisu schreef:
il best onze mechanische ventilatie wat lager zetten als dat kan.
Nee, dat kan niet. Een MV heeft een debiet van 75 - 350 m3 per uur. Daar zijn ventilatiepannen niet voor bedoeld. Je gaat een hoop condens onder de pannen krijgen, en de capaciteit van de MV zal onbedoeld afnemen.

Een ventilatiepan is meer bedoeld voor het ventileren van de ruimte tussen de pannen en het dakbeschot.
 
  • Like
Waarderingen: Ebisu

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
De huidige maatschappij heeft een overvloed aan keus en gelukkig zijn er meer soorten ventilatie pannen. Googlen maar.
 

Ebisu

  • #4
Dank voor jullie reactie. Bij de link die ik stuurde staat: maximaal vermogen luchtafvoer 216 m3/U. Dus dat ligt wel in de range van wat Walker noemt. Stel we zetten het niet op maximaal vermogen (dus onder 216 m3/u), de mechanische ventilatie, krijg je alsnog last van condens? En wat is eventueel het gevolg hiervan, naast capaciteits afname? Dank
 

Ebisu

  • #5
Beschadigt dat het paneel?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Kwam dit tegen is voor dakpanplaten bijzonder laag model, met wat lood zou je zoiets ook kunnen aanbrengen. Er staat diameter 200cm2 zal een typefout zijn.
Welke diameter is de buis tot aan de dakpannen.
 

Ebisu

  • #7
Als het goed is 125mm. Vraag is natuurlijk of er veel condens komt en dat het paneel of dak dan beschadigt. Of zelfs gevaarlijk kan zijn in de zomer omdat zonnepanelen zo heet kunnen worden en er brandgevaar is. En is deze dan beter dan wat ik had gelinkt bovenaan?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8

Ebisu

  • #9
Klopt. Dat is ook degene die ik overal zag. Het verlagen zal wel lukken maar zoals Walter zegt als de kans op condensvorming enorm is is het misschien onverstandig. Het is zo twijfelachtig helaas.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Deze pannen worden er speciaal voor gemaakt. Als je de buis met de pan goed luchtdicht kan aansluiten kan er niets aan de hand zijn.
Enig idee hoe heet een zonnepaneel kan worden. Veel kunststoffen kunnen zeker tot 100 graden.
 

Ebisu

  • #11
Deze universele ventilatiepannen zijn blijkbaar niet geschikt voor mechanische ventilatie. Ik heb geen idee welke dan wel geschikt zijn.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #12
Ik denk niet dat ze er zijn, om de reden die al eerder is aangegeven.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Het is mij niet bekend of de vochtige lucht de achterzijde van een paneel kan beschadigen.
En aan die debieten, zal als het gas zo duur blijft, wat ik wel verwacht, over nagedacht gaan worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu