Te groot gak in dak voor ventilatie

stijnos

  • #1
Hi,

Mijn vrouw en ik wonen in het bovenste appartement van een 3-hoog appartementencomplex (1980). Er is ooit door de VVE besloten centrale afzuiging/ventilatie aan te leggen. Er staat een Comfofan bij ons op zolder die afzuiging in onze badkamer regelt, maar ook voor de appartementen onder ons. Het aanleggen van dit systeem is van voor onze tijd.
Bij het aanleggen is er een gat door het dak naar buiten gemaakt, maar.... ik had dit werk zelf nooit geaccepteerd. Er zit een groot gat in het dak waar een redelijk smalle buis doorheen loopt. Gevolg: een kijk- en tochgat naar buiten! Je kijkt zo tegen de dakpannen aan, en je kan de buitenlucht zien.
We wonen hier niet heel lang meer (max 2 jaar), dus ik vroeg me af wat ik hier provisorisch mee zou kunnen. Er zit nu wat schuimrubber tussen gepropt. Kan ik dit dicht kitten o.i.d.? De plek zelf is wat slecht toegankelijk omdat er een wasmachine en CV-ketel in de weg staan. Het gat zit dus zo ongeveer onder de grote zilveren pijp van de laatste foto.
IMG_2157.jpeg
IMG_2156.jpeg
IMG_2158.jpeg
 

Evenwatanders

  • #2
Als het maar voor tijdelijk is, zou ik het volproppen met oude kranten.
 

stefan9

  • #3
Als het niet heel netjes hoeft: Neem een plaat multiplex die ruim over het gat past. Op de juiste plek zaag je daar een rond gat in dat net iets ruimer is dan de grijze buis. Plaat dan doormidden zagen door het midden van dat gat. Je hebt dan twee delen die je van weerszijden tegen de buis kunt schuiven. Vastschroeven aan dakbeschot en eventueel afkitten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Vul de ruimte rond de buis met isolatie.
 

Fschuur

  • #5
Restje steenwol in duwen, maar het schuimrubber er netjes terug in kan ook.
Aftapen met aluminiumtape. (wel even ontvetten, het ziet er een beetje vies uit, dan hecht het beter)

Pur is ook een optie, maar lastiger als er ooit iemand bij moet.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
En vergeet het dampscherm hier niet.
 

Ijssel87

  • #7
Is dit een origineel systeem/pijp of is het ooit geupdated waar het oude gat opnieuw gebruikt is?

Ik zou ook een beetje isolatie ertussen doen en dan zoals hierboven gezegd een plaatje hout zagen om eroverheen te doen, met dampscherm. Desnoods even wit schilderen en dan zal het echt geen doorn in het oog zijn.
 

Fschuur

  • #8
Aluminiumtape werkt prima als dampscherm.

edit: kijk eens op de laatste foto. Het gat is niet te zien. Plankjes of schilderwerk is niet nodig, je ziet het toch niet.
 

Hharbers

  • #9
Hier al aan gedacht? Te koop online. luchtdicht en netjes afgewerkt in 1

1668599245318.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu