Hoeveel ventilatiepannen ?

Aristonos

 • #1
Ik heb een tijdje terug alle dakpannen er af laten halen, omdat er bij een storm zes dakpannen af zijn gewaaid. Toen bleek dat de panlatten hier en daar een beetje rot aren en gingen doorhangen. Dus alles er af. Dampfolie er op meteen, en daarover nieuwe latten, en de dakpannen weer er op. Ze hebben meteen om de zoveel pannen vastgezet met panhaken. En er is een nieuwe ventilatiepan geplaatst. Maar ik hoor hier en daar dat het geen kwaad kan wat meer ventilatiepannen te plaatsen. om zo de druk te verlagen bij storm, en ook om meteen meer ventilatie te hebben. Is dit zo ? Ik zie natuurlijk de meeste huizen dit niet hebben. Maar ik wilde toch eens vragen of er mensen zijn die een aantal ventilatie pannen hebben liggen. Want als het hard gaat waaien, krijg ik al de rillingen. Een nacht met steeds een dakpan die er uit vliegt vergeet je niet zo snel.
IMG-20220219-WA0004.jpg

Screen Shot 02-17-24 at 07.28 PM.PNG
 

Charel

 • #2
Dat destijds die 6 pannen er af zijn gewaaid heeft volgens mij niets te maken met al of niet ventilatiepannen.
Het zijn ten eerste al van die zware goed sluitende betonpannen en ik zie ook dat 5 van die 6 pannen op een plaats lagen waar wellicht de bevestiging te wensen overliet.
Ik weet niet hoe het dak vroeger was afgewerkt maar daar waar er al eens dakpannen afwaaien is dat meestal bij niet winddichte daken, waar je dus van op de zolder tegen de onderkant van de pannen aankijkt. Daar is het de onderdruk die er op de zolder ontstaat bij storm die de pannen er af doet vliegen.
Van zodra de onderkant van het dak winddicht is gemaakt door een onderdak of door een binnenafwerking is dat meestal opgelost.
Naar mijn idee kunnen die ventilatiepannen het afwaaien niet verhinderen. Ze zouden het zelfs in de hand kunnen werken.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #3
Daar zijn oa de dakpan leveranciers het niet mee eens.
Ruim 30 jaar geleden ben ik bij een leverancier geweest en daar op film gezien dat pannen er idd afgezogen worden.
Oftewel ventilatie pannen hebben nut.
 
 • Like
Waarderingen: Walker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
Charel schreef:
Daar is het de onderdruk die er op de zolder ontstaat bij storm die de pannen er af doet vliegen.
Onderdruk op zolder zou de pannen tegen het dak zuigen... En als je overdruk bedoelt: Dan zou het hele dak eraf vliegen, ipv een paar pannen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #5
Je geeft aan dat je ziet dat veel huizen dat niet hebben, dat komt waarschijnlijk omdat bij nieuwere huizen (of op vernieuwde daken) de nok niet in de specie is gelegd maar ventilerend aangebracht. Dan worden de ventilatiepannen vaak achterwege gelaten. In jouw geval is het sowieso handig ventilatie te hebben.
 

Charel

 • #6
Excuus, ik bedoelde inderdaad overdruk onder de pannen en typisch onderdruk net boven de pannen.
 

Charel

 • #7
Rola schreef:
Daar zijn oa de dakpan leveranciers het niet mee eens.
Ruim 30 jaar geleden ben ik bij een leverancier geweest en daar op film gezien dat pannen er idd afgezogen worden.
Oftewel ventilatie pannen hebben nut.
Je spreekt van 30 jaar geleden. Zou het niet kunnen dat het filmpje dat men toen toonde nog met een niet winddicht dak was?
Eerlijk gezegd: ik zie het al zeer lang nergens meer toegepast worden tenzij om er één of andere verluchtingsbuis in of onder te laten uitkomen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #8
De beproefde daken waren toen al winddicht.
Dakbeschot was in 1990 al vervangen door geïsoleerde dakplaten.
 

Aristonos

 • #9
Ik heb alles dicht, en geïsoleerd. Natuurlijk zou het nu goed moeten liggen. Want er zitten ook panhaken op. De nok is ook los geweest en daaronder is ook iets vernieuwd. Maar ik kwam dit verhaal tegen, en zodoende wilde ik dat hier voorleggen. Die ventilatiepannen zijn ook niet goedkoop. Maar het ventileert altijd beter als zonder. Want de standpijp beluchting komt ook onder de dakpannen uit, bij de enige ventilatiepan.

Een stormbestendig dak met ventilatiepannen
Als het weer eens flink gestormd heeft, hoor je vaak ‘de pannen waaiden van het dak’. Maar wist je dat dakpannen eigenlijk niet van het dak afwaaien?

Drukverschil


Als het weer eens flink gestormd heeft, hoor je vaak ‘de pannen waaiden van het dak’. Maar wist je dat dakpannen eigenlijk niet van het dak afwaaien? Ze worden er vanaf gezogen. Let maar eens op: aan de windzijde blijven de pannen netjes liggen. Juist aan de andere kant van het dak ontstaan windwervelingen. Onder de dakpan ontstaat een overdruk naar buiten toe, en boven de dakpan heb je door de wind een onderdruk die een trekkende kracht uitoefent. Omdat de pannen nauwkeurig op elkaar aansluiten, krijg je grote drukverschillen onder en boven de pannen. Natuurlijk werken we in Nederland verplicht met panhaken, maar die kunnen niet altijd op tegen een fikse storm.

Ventilatiepannen


Wil je toch voorkomen dat de pannen van het dak waaien? Dan zijn ventilatiepannen mogelijk een ideale oplossing. Deze ventilatiepannen plaats je zo’n 1 meter onder de nok, waar de windbelasting het hoogst is. Eén ventilatiepan per 1,5 meter is voldoende om voor druknivellering te zorgen.

Hoe werken ze precies?
Ventilatiepannen zorgen dat de bovendruk onder de dakpannen wordt opgeheven. De zuigkracht van de wind is dan nog steeds hetzelfde, maar er wordt niet meer van boven én van onder druk uitgeoefend op de pan. Aanvullend is het slim om de bovenste rij dakpannen die onder de vorsten ligt altijd vast te schroeven zodat die goed blijven liggen. Dat adviseren wij voor windgebied 1 en 2 en kustgebieden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Aristonos

 • #10
Dus dit zou al helpen om de overdruk te verminderen ? Drie er bij op die hoogte ?Kan ook onder nog twee extra bij zetten. Weet alleen niet hoe ik met die panhaken in aanraking kom. Ze vlogen er altijd boven af. Die foto waar er zes af liggen was van februari 2022, met die vreselijke Eunice storm. Er was door het hele land erg veel schade. Buiten dat, het dak ligt op het noorden, en blijft in de winter altijd nat. Heb ik ook nog eens extra ventilatie.
Screen Shot 02-17-24 at 07.2nn8 PM.jpg
 

Aristonos

 • #11
Dit was tijdens de renovatie, samen laten doen met de buren. De nok is er dan af. Daar hebben ze ook iets moderns opgezet, en de nokvorsten zijn terug vastgeschroefd.
Screen Shot 02-18-24 at 12.41 PM.PNG
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #12
Tijdens het onderhandelen van de renovatie zijn toen de panhaken ter discussie geweest.
De zijn de pannen volgens de toen geldende normen geplaatst. Dus die pannen waaien er nu niet meer af.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu