Vaillant vhr 24-28c continu warmwatervraag

nemesis09

 • #1
Hallo allemaal,

Ik heb net een nieuw huis met een al wat oudere Vaillant VHR 24-28c die er echt een beetje mishandeld uitziet, echter leek/lijkt alles redelijkerwijs goed te werken en water/verwarmign werd goed warm. Aangezien het voor mij een nieuw huis en technologie is, snap ik er allemaal nog niet echt het fijne van.

Gisteren lekker behaaglijk in huis, maar mijn smart thermostaat die vooralsnog niet aangesloten is en los op de tafel liet, gaf aan dat de temperatuur 's nachts behoorlijk opgelopen was. Bij inspectie bij de ketel blijkt deze inderdaad bijna continu van uit naar code 5 te springen. Tot zover ik begrijp is dit warmwater vraag, maar ik kan nergens een lekkende warmwater kraan ontdekken en kan dit niet verklaren.

Nu is er tijdens verbouwing en hiervoor wel een en ander gebeurd. Misschien kunnen mensen hier meedenken over waar het aan kan liggen?

Ben vrouw alleen en na verbouwing is de portemonnee best aardig leeg, dus hoop eigenlijk dat deze ketel nog even mee kan en ik misschien zelf wel wat kan proberen alvorens de loodgieter te bellen. Echter was die heel negatief en wou echt gelijk alles vervangen (nieuwe ketel, radiatoren, doorspoelen, etc), omdat het verouderd is, en dat vond ik zelf wel een beetje gortig. Ik begrijp dat de ketel ouder is en uiteindelijk vervangen moet worden, maar vooralsnog deed hij het nog.

Voor de context:
- Alle verwarmingen zijn een week of 5 afgekoppeld geweest en het systeem heeft compleet uitgestaan. Deze zijn 10 November weer aangesloten door een loodgieter. 1 verwarming lekt op de kraan. Plan is om hier in ieder geval naar te laten kijken en eventueel vervangen.
- Er is een perskoppeling waar wat twijfel is of dat hij lekt. Tijdens verbouwing vocht onder gevonden en ook al eens wat druppeltjes (terwijl hele systeem afgekoppeld was). Ik heb trijfel of dit nog speelt of condensvocht is geweest. In ieder geval loopt deze ook naar een verwarming, dus zou dan toch niet moeten resulteren in vraag naar warmwater volgens mij
- Er is vloerverwarming (bij)
- Tijdens uit/aan schakelen loopt het witte palletje van de Honeywell VC8010 van boven naar beneden en terug, dus de klep lijkt te werken?
- Ik heb de Honeywell VC8010 even losgedraaid/gekoppeld en handmatig de veer ingedrukt. Dit ging redelijk, alleen leek hij soms achter de borgring te blijven haken?
- Er is op dit moment helemaal geen thermostaat aangestoten. Er zat zo een ronde goudkleurige Honeywell met kwik op. Er zit nu alleen een kroonsteentje, ivm dat ik de Tado smart thermostaat tzt aan wil sluiten en geen onnodige gaten wou boren voor de oude thermostaat.

Ik dacht er zelf aan de HoneywellVC8010 en cartridge te bestellen en vervangen. Een en ander geGoogled en daar kom ik wel uit.

Uiteraard is de loodgieter bellen ook een optie, maar heb wat moeite een betrouwbare loodgieter te vinden, die niet gelijk gaat roepen dat alles slecht is en compleet vervangen moet worden. Mocht het echter zo zijn dat dit een vage, dure reparatie gaat worden kan ik dit zeker overwegen. Ik ben alleen bang dat een loodgieter mij nu allerlei dure reparaties en onderdelen over de kop aan gaat bieden, terwijl dat misschien helemaal niet nodig is.

Erg lang verhaal zo! Hopelijk kunnen jullie me op weg helpen. Ik ben redelijk handig, dus durf best wel wat te proberen als iemand me het duidelijk uit kan leggen.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • cool1

  • #2
  F 01, F 04, F 05, F 06, F 07 storing veroorzaakt door een toesteldefect raadpleeg uw installateur of onderhoudsbedrijf : dit zegt Vaillant in de documentatie. Warmwatervraag en toch oplopende radiatorwarmte duidt vaak op 'hangende' 3 wegklep die dus allebei een beetje doet. Warmwatervraag kan je tijdelijk uitsluiten door de invoercombinatie bij de ketel dicht te draaien. Maak een fotootje van de ketel en de aansluitingen eronder. De experts zien dat graag en gaan u helpen.
   
  • Like
  Waarderingen: nemesis09

  nemesis09

  • #3
  Deze had ik al een poosje terug genomen, dus hier staat de ketel nog uit.... maar wel duidelijke foto denk ik.

  Welke zou ik dicht moeten draaien?

  Bedankt voor de hulp alvast....!

  AAB5180F-6616-409A-9C61-F4A8671ADC23.jpeg
  BCECDF88-1D32-4526-8F2E-42B3D5544026.jpeg
   

  Kluskoppel

  • #4
  Kan je met je CV-probleem helaas niet helpen. Wel nog een tip: vervang de mechanische ventilatie (die vierkante metalen doos op je laatste foto) door een nieuwe. Deze is erg oud en een stroomslurper.
   
  • Like
  Waarderingen: nemesis09

  nemesis09

  • #5
  Ja dat staat ook op de agenda. Nog niet aan toegekomen ivm andere verbouwingsprioriteiten. Ik ben letterlijk gisteren officieel verhuisd :)
   
  • Like
  Waarderingen: Kluskoppel en Krunnie

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #6
  De afsluiter om de tapwater aanvoer van de ketel dicht te zetten zit op de foto verstopt in de rode cirkel achter de PVC pijp. Niet aan de zwarte knop ervoor draaien! Die zwarte knop is de overdruk beveiliging van het tapwatercircuit en dan begint de ketel te lekken.

  Je kunt de afsluiter dicht zetten en dan kijken zoals @cool1 voorstelde of er nog steeds warm tapwater vraag is.

  wwvraag.jpeg
   
  • Like
  Waarderingen: nemesis09

  nemesis09

  • #7
  Check check dubbel check.... deze waar de rode pijl bij staat? Zwarte links ervan kom ik niet aan.

  01F703EA-EE7D-4D15-AB22-98E831A0D619.jpeg
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #8
  Ja, helemaal goed , die bij de rode pijl :prima:
   
  • Like
  Waarderingen: nemesis09

  nemesis09

  • #9
  Staat nu helemaal dicht/naar rechts . Aardig doordraaien trouwens.

  De ketel slaat weer aan met code 5 en leiding (zilver/links) wordt gelijk weer warm.

  Wat me wel opvalt is dat het palletje een beetje halverwege blijft hangen... ik begin te vermoeden dat het toch wel echt eens de cartridge kan zijn?

  47887992-F92D-488C-B953-0FCAB7FCAE02.jpeg
   

  cool1

  • #10
  Dat de linkerpijp - zilverkleurig , warm wordt komt in dit geval dan door wamtevraag ? Kamerthermostaat. Ben wel bang dat de 3-weg klep blijft hangen, dus daar zal de oorzaak zijn, verwacht ik.
   
  • Like
  Waarderingen: nemesis09

  nemesis09

  • #11
  Dank je wel. Ik denk dat het in dit stadium zeker de moeite waard is om die cartridge the bestellen en te vervangen.

  Is dan de suggestie om gelijk motortje en cartridge te vervangen, of?
   

  Cvolieboy

  Specialist Verwarming
  • #12
  Als de cartrige alleen zwaar loopt en de motor als die er af beweegt gewoon zonder herrie heen en weer zou ik alleen de cartridge vervangen en proberen.
  Draai de nieuwe cartridge niet te vast in het klephuis, dan misvormd die direct al, aandraaien is voldoende de afdichting is met O ringen.

  Vr Gr en succes ermee
   
  • Like
  Waarderingen: nemesis09

  nemesis09

  • #13
  Echt super bedankt allemaal, ik ga erachter aan! Voor de kosten van de cartridge alleen durf ik het zeker wel uit te proberen. Ik laat het resultaat weten (zal wel paar daagjes overheen gaan, vooralsnog trekt ik steeds de stekker eruit :oops:)
   

  nemesis09

  • #14
  Nu wat urgenter probleem.... krijg nu de afsluiter niet meer open?

  Als ik de warme kraan helemaal open draai komt er helemaal geen water meer uit.

  De knop lijkt lam, zilveren bolletje (zie foto hierboven) is eruit.

  Knop is wel helemaal los/naar buiten gedraaid maar alles lijkt nog steeds dicht te zitten...

  Weet even niet wat ik hier mee aan moet.
   

  nemesis09

  • #15
  Met tang gelukt om hem open te draaien, maar elegant is het niet.
   

  cool1

  • #16
  Geluk bij dit ongeluk : deze set zit met knelfittingen ertussen dus relatief gemakkelijk te vervangen (Na afsluiten hoofdkraan meterput). Zat er geen schroef onder het bolkopje ? Bij eventuele vervangen van het geheel dan even concentreren op inbouwlengte dan kan je 1 op 1 vervangen zonder verder gedoe. We blijven het volgen hier.
   
  • Like
  Waarderingen: nemesis09

  nemesis09

  • #17
  Ik had al ergens precies dezelfde gevonden, maar nee, geen schroef of iets, was nogal verbaasd, maar dat verklaart ook waarom ik voor mijn gevoel zo ver door moest draaien....

  Ik begin alleen toch heel erg te twijfelen of het de klep is en of het niet beter is om de hele mikmak te vervangen. Ook met het oog op dat deze ketel waarschijnlijk niet echt heel economisch is (in 3 uurtjes 6kwh erdoorheen gejaagd) en ik me ook lichtelijk zorgen begin te maken over of de MCBA nog wel okay is. Er zijn namelijk duidelijk sporen aanwezig dat de ketel voorheen gelekt heeft (roest op de bodemplaat; ik denk pakking want er zit een sticker op dat eind 2019een grafietpakking geplaatst is)

  Ik twijfel heel erg wat nu verstandig is. Misschien toch maar door de zure appel heenbijten en alles gelijk goed doen en de hele boel vervangen.
   

  cool1

  • #18
  Tja, tis een keertje ff door de zure appel heenbijten maar dan heb je wel een energiezuinige ketel natuurlijk. Los daarvan zal toch de inlaatcombi vervangen moeten worden. Dat staat er los van i.i.g.
   
  • Like
  Waarderingen: nemesis09

  nemesis09

  • #19
  Ja, maar dan laat ik het gelijk doen :oops::lol:
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #20
  Het verschil in rendement tussen verschillende HR ketels onderling is niet zo groot. Dus met een nieuwe verbruik je niet direct veel minder gas. Dat je nu in een paar uurtjes er 6 kuub door heen hebt gebrand kan ook komen omdat je een koud huis weer warm probeert te stoken.

  Een onderhoudsbeurt zou je misschien nog wel een paar jaartjes rek moeten kunnen geven.
   
  • Like
  Waarderingen: nemesis09

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu