Vaillant vcw242 hapert

Conradus

  • #1
Hallo,
Sinds enige tijd slaat de combiketel af en toe niet aan. Ik heb het tot nu toe alleen bemerkt bij warmwatervraag.
Als ik dan eens ga kijken merk ik dat de pomp en ventilator lopen en dat er een soort tikkend geluid is maar hij slaat niet aan. Als ik dan een forse tik op de pomp geef waarbij zo'n beetje het gehele apparaat meedreunt slaat die ineens wel aan. Vervolgens doet die het dan weer een poosje, soms weken en dan ineens is het weer raak.Weet iemand wat er hier aan de hand kan zijn. Trouwens ik ben ook op zoek naar het manual hiervan misschien dat iemand me hieraan kan helpen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Groot kans dat de micro schakelaar M3 geen goed contact maakt.

Deze schakelaar zit in het midden achter de onderste deur van de ketel, als het grijze tussenschot wordt losgehaald zit de M3 microschakelaar (kleur rood) zijkant/achter op het zwarte trommeltje met de vele waterleidingen.

Als M3 wel goed werkt, dan kan de in/afstelling van de wisselklep aan de rechtse kant van de ketel blijven hangen en net niet schakelen. (twee rode microschakelaars.

Vr GR en succes ermee
 

Conradus

  • #3
Ja, zelf denk ik ook aan iets van een slecht contact maar ja welke.
omdat de ketel al wat ouder is ben ik ook al eens wat aan het rondkijken voor een vervanger. maar op een paar kleine defecten doet die het nog prima verder. ik ken niet precies de levensduur van dit type vaillant maar wil m toch nog wel even aanhouden.
 

Conradus

  • #4
Deed het even weer goed maar het is weer raak.
Bij warmwatervraag: pomp loopt, ventilator loopt, driewegklep staat links, omschakelventiel staat goed en Microswtich M3 is ingedrukt dan hoor je telkens van die naar het lijkt ontstekingspulsen maar de kachel slaat niet aan. Eeen flinke tik tegen het omschakelventiel en de kachel slaat aan. Het is me niet helemaal duidelijk wat er nu niet in wil komen. Iemand raad?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #5
Microschakelaar M3 (zie Cvolieboy) heeft mogelijk een vervuild contact, hierdoor komt deze niet goed over zijn schakelcontact heen. Vervangen is de enige optie.

U kunt dit testen.... als de ketel weer die ontsteek tikken geeft, druk het schakelaartje dan eens met de hand verder om.(Voordat u de ketel een rot klap geeft natuurlijk). Ontsteekt de ketel dan wel goed? dan is de M3 defect.
 

Conradus

  • #6
Bedankt voor de reactie.
Wat is eigenlijk de functie van M3?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #7
M3 zorgt voor het electronisch aan schakelen van de ketel op warmwater.

Als M3 wordt geschakeld zal de ketel dus gaan branden voor zijn warmwater functie, en geen seconde eerder.

groet
 

Conradus

  • #8
De ketel hapert en hapert, dan doet die het weer een poosje normaal.
Ik heb de microswitches op het omschakelventiel en de driewegklep nagemeten en daar is niets mis mee. Die schakelen gewoon.
De kachel wil niet aanslaan.
Bij warmwatervraag: de pomp loopt, de ventilator loopt, het omschakelventiel schakelt netjes om en de microscwitch schakelt ookBij Cv vraag: de pomp loopt, de ventilator loopt, de driewegklep loopt om en vervolgens staat die te tikken en slaat niet aan.
Iemand raad?
 

Conradus

  • #9
Ik hoop dat iemand me kan helpen dit probleem op te lossen.
Waarom slaat die niet aan? Alles lijkt te werken tot het moment van onsteken dan hoor je 'm tikken(klinkt als het het pulsen van de ontsteking) maar de brander ontsteekt niet.
 

Conradus

  • #10
'Hallo professionals zou het misschien de ionisatie pin kunnen zijn?
Geeft die soortgelijke opstartproblemen. Het is wel een beetje vreemd dat die het soms wel een tijdje normaal doet en dan ineens van deze opstartproblemen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #11
Luchtdrukschakelaar is ook nog een mogelijkheid.

Achter op de ketel het apparaat met de twee luchtslangen.

Succes
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #12
En uiteraard is de ontsteekprint ook nog een mogelijkheid.
 

Conradus

  • #13
Ik zou graag weten wat wanneer inkomt en afhankelijk waarvan, de volgorde dus. Op deze wijze kun je dan de oorzaak wat makkelijker achterhalen en hoef ik niet zomaar wat te vervangen wat eigenlijk niet nodig. Try on error is niet m'n ding. Misschien iemand onder jullie die daarover iets kan vertellen?
 

Conradus

  • #14
Nog even dit. Ik ga liever niet 130 euro uitgeven voor een nieuwe ontstekingsprint als ik niet wat meer zekerheid heb dat dat de boosdoener is.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #15
Niet om heel lullig te doen, maar is het niet een stuk verstandiger om een monteur erbij te halen, Die weet mogelijk binnen een minuut of 10 wat er aan de hand is en wat er vervangen moet worden.
Voor ons blijft het toch koffie dik kijken via een schermpje he.

De volgorde van schakelen kunt u mogelijk vinden via de installatie handleiding, persoonlijk vind ik dit tever gaan om hier te schrijven, en
de volgorden van schakelen is iets voor een monteur. ( vind ik)

groet
 

Conradus

  • #16
Screech, ik wil gewoon even uitzoeken en ook begrijpen wat er mis is. Dat is niet omdat ik geen monteur kan betalen hoor maar het is meer de interesse in technische zaken. Kan er ook gewoon een nieuwe laten ophangen maar dat wil ik nu juist om die reden niet. Ik wil ook niet lullig doen hoor maar je kent m'n achtergrond toch niet om hier een oordeel te kunnen vormen wat voor mij verstandig is om te doen.
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #17
Ik moet schreech hierin volgen,, somige dingen moet je als leek niet aan willen sleutelen,, dit is er een van.

niet omdat we ons brood willen verdedigen, of omdat we je als beunhaas willen helpen[en geld verdienen] maar puur omdat heea toch met veiligheid te maken heeft.

sorry :)
 

Conradus

  • #18
:roll: zoals ik al zei, je kent mijn achtergrond niet en ik ben dan ineens een leek op dat gebied. Ik vraag enkel en alleen om wat informatie om te kunnen begrijpen wat er aan de combiketel
scheelt.
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #19
Idd ik ken uw achtergrond niet,, u slaat de spijker op zn kop ;)

en zelfs al zou u wel de nodige vaardigheden en middelen hebben lezen er ook mensen mee die dit niet hebben.
 

Conradus

  • #20
Ook prima hoor dan zoek ik het zelf wel uit.
Als je bij elke klus beter direct een "vakman" kunt laten komen kan deze hele site op slot. Ik begrijp dat er bezorgdheid is over de kundigheid van een klusser maar het zou me een lief ding waard zijn dat de "vakmensen"de hand in eigen boezem steken t.a.v. hun kundigheid. Want er gaat wat fout bij die zogenaamde vakmensen hoor. Daar kan ik je voorbeelden van noemen dan zullen je daar de koude rillingen van over de rug lopen. Maar laat ik niet van het onderwerp afdwalen. Jammer dat je me niet wat meer technische info wilt verschaffen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu