Vaillant VCW 184 lekt en slaat om de haverklap af

Mustang

  • #1
Hallo,

Ik heb een Vaillant VCW NL 184 die eigenlijk de hele tijd in storing schiet.
(zwarte knopje schiet naar buiten en oranje lampje gaat branden)
Als ik deze dan indruk dan probeert de brander te ontsteken (met veel en lang getik) en dan schiet hij vrijwel direct weer naar buiten.

Als ik de knop ingedrukt hou tot de brander echt aanslaat en dan nog ff vasthoudt dan blijft hij wel even aan maar als hij na 15 minuten weer probeert te onsteken dan knalt hij er weer uit.
Aan de onderkant druppelt er ook water uit. Dit komt uit 2 van de 3 schroeven die in het zwarte blok linksonder voorin zit.

Is dit een bekend probleem en is het makkelijk zelf te verhelpen of is het aan te raden een monteur te laten komen? Indien het laatste het geval is weet iemand een goede in regio Den Haag?
 

Mik

  • #2
Het steeds resetten van de ketel komt meestal door een vervuilde ionisatiepen (komt regelmatig voor bij dit type ketel).

Dat zwarte blok is het tapspiraal en als die lekt dient deze vervangen te worden, het is best zelf tedoen, maar ik denk dat het toestel toch wel een goede onderhoudsbeurt kan gebruiken, en dit kan toch het beste door een installateur gebeuren.

Ik zou best wel het probleem willen oplossen maar wil geen reclame via dit forum maken, dus kijk op de website van Vaillant en toets je postcode in, daar zul je vast wel een installateur vinden.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Vervuilde ionisatiepen is meestal niet de oorzaak, maar meestal een defect in de electronica of afstelling ontsteek- en gasdruk of zo. In elk geval moet de tapspiraal vervangen worden door een nieuw type warmtewisselaar, en de ketel goed laten onderhouden.
 

TSPaul

  • #4
Het ombouwen van een tapspiraal door middel van een plaatwisselaar is best zelf te doen als je een beetje handig bent er zit een constructie tekening bij de ombouwset die best duidelijk is.

Voor de storing denk ik ook dat je er het beste een monteur bij kunt halen.
Mogelijk lekt ook de warmte wisselaar van de ketel zelf waardoor de pennen nat worden en krijg je ook deze storing.
 

Mik

  • #5
Er wordt vaak ten onrechte elektronica vervangen vooral met ionisatie storingen, het betreft hier een vcw 184 dit is een low nox toestel, om dit te verkrijgen word de vlam temp. verlaagd, dit heeft het gevolg dat de ionistaiepen gevoeliger is voor oxidatie en dit zorgt voor een slechte geleiding van de ionisatie stroom.

Let bij het toestel op als deze ontsteekt en als de brander brandt of het toestel blijft door-ontsteken, is dit het geval een slecht ionisatie dus pen schoon maken of vervangen, maar ook de gasdrukken zijn inderdaad belangrijk.

Aarding van het toestel moet ook goed zijn, is dit niet het geval dan kan dit ook problemen geven.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Sorry Low NOx is een ander verhaal.
Ik ben de laatste 6 jaar ook al niet meer met ketels in aanraking geweest,
doe nu hele andere technisch/commerciele dingen.
 

Mik

  • #7
Geeft niks, ik wil ook niet te diep in de materie van een cv ketel duiken. Ik probeer zo simpel mogelijk de mensen de goede kant op te sturen, aan hele moeilijke technische verhalen hebben de mensen niets.

groeten.
 

Mustang

  • #8
Bedankt voor alle tips! Als het toestel onsteekt en de vlam aanslaat blijft hij inderdaad nog even dooronsteken (knetteren).
Zal vandaag eerst eens kijken naar nieuwe warmtewisselaar/tapspiraal en dan meteen de ionisatiepen gaan schoonmaken.
 

Mustang

  • #9
Eeuh, waar zit de ionisatiepen precies? Heb ooit eens een beschrijving gevonden in een of andere nieuwsgroep gevonden maar kan die niet vinden.
 

Mustang

  • #10
Geloof dat ik hem al gevonden heb, is dat haakje rechts boven op de de branderplaat of hoe dat ook mag heten.
Heb die schoongemaakt en nu lijkt het aanslaan een stuk beter te gaan.
Tapspiraal besteld dus die gaat volgend weekend verwisseld worden.
Ik neem aan dat ik daarvoor alle water uit het systeem moet laten lopen?
 

Mik

  • #11
Klopt, cv aftappen en waterleiding af sluiten, en een emmer onder de
ketel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu