Storingsmelding F.20 en los jumpertje Vaillant Thermocompact VCW NL 254/4-7

Zarpax

  • #1
Beste klussers,

Ik heb een vraagje over mijn Vaillant Thermocompact (zie foto voor type)
IMG_8521.png


Deze geeft de storingscode F.20:
IMG_8520.png


Ik had nooit problemen gehad met deze combiketel totdat de cv ketel enige maanden zonder stroom zat ivm een verbouwing in de zomer. Toen ik de stekker weer in het stopcontact deed, merkte ik dat de warm water voorziening voor de kranen niet goed functioneerde. Het water wordt warm, maar 10s later koud en daarna was het niet meer mogelijk om warm water te krijgen. Ik hoor de brander ook niet meer aanslaan.

Ik heb geen probleem met de verwarming. Als ik de thermostaat hoger zet dan werkt de verwarming gewoon goed. Kennelijk is de tapwater verwarming gescheiden van radiatorverwarming?

Als ik in de onderhoudsstand ga kijken dan krijg ik de foutmelding F.20 temp. begrenzen aanv. temp te hoog. Ik heb die foutmelding opgezocht op internet wat het kan betekenen (in de handleiding staat niks....) dan lees ik in de servicemonteurhandleiding van Vaillant:
F.20 = Max. temperatuurbegrenzer (aanvoertemperatuur te hoog). Oorzaak = Aanvoer- of retour- NTC slecht, slechte massa verbinding.

Ik weet niet wat "Aanvoer- of retour- NTC slecht, slechte massa verbinding" inhoudten of ik het zelf makkelijk kan repareren.

Ik heb de kap erafgehaald en ik zie dat alle draden goed vast zitten. Ik heb de de prinplaat bekeken en daar zag ik (voor zover ik kan zien) geen rare dingen maar wel deze jumper die los zat:
IMG_8522.png


Kan er iemand mij vertellen of dit loszittend jumpertje de reden is van de foutmelding?

Ik had op internet gelezen dat er iemand was die ook deze foutmelding had en het bleek dat een spin kortsluiting had gemaakt op de printplaat. Ik las ook ergens op internet dat de warmewisselaar kapot kon zijn.

Als er iemand is die mij kan helpen dan zou dat heel fijn zijn. Alvast bedankt,

George
 

Zarpax

  • #2
Ik lees in de installatie- en onderhoudshandleiding over F.20 foutmelding:

Massaverbinding kabelboom naar het product niet correct, aanvoer of retourNTC defect (loszittend contact), zwarte ontlading via ontstekingskabel, ontstekingsstekker of ontstekingselektrode
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Lijkt mij duidelijk, aanvoer of retour ntc doormeten, is dat correct draadboom controleren.
 

Zarpax

  • #4
Ik zie 4 NTC's. 2 witte en 2 zwarte:
IMG_8559.png

De rode rondjes zijn de NTC's die op buizen zitten die warm zijn (twee) en 1 NTC zit op de warmtewisselaar. De witte NTC met de blauwe pijl zit op een buis die koud is.

De NTC helemaal links zit op de aanvoerbuis. Dat is het water die naar de tapwater gaat? De NTC op de warmtewisselaar zorgt voor warmwater aanvoer voor de CV? De NTC met de witte pijl is de retour van CV water? De witte NTC helemaal rechts is ook retour? Retour van wat eigenlijk?

DE F.20 foutmelding geeft op de display aan: temp. begrenzer aanv. temp te hoog.
Dus ik hoef alleen de meest linkse NTC door te meten? Ik zie op alle vier de plekken dubbele NTC's zitten? Is dat een soort backup? Hoe moet ik ze doormeten? Moet ik de NTC's eruit trekken of kan er een kapje open aan de bovenkant?

Misschien belangrijk om te melden. Tijdens de verbouwing hebben we 2 radiatoren verwijderd en de leidingen afgedopt. We hebben nog 5 radiatoren over. Alles is verder goed ontlucht en de ontluchtingsprogramma's van de combiketel heb ik ook uitgevoerd.

Alvast bedankt voor het antwoorden.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu