Vaillant ketel en warm (euh koud) water...

A

Anonymous

Gast
  • #1
Hoi allemaal,

ik woon sinds 3 jaar in een huis in Herk-De-Stad. Ik heb er een Vaillant ketel die werkt op gas.

Tot nu toe zijn er nooit problemen geweest. Tot enkele weken geleden ik opeens bijna geen waterdoorstroming meer kreeg in de douche. We hebben dan met een ontkalkingsmiddel de buiten proberen te ontkalken. Het is geweten dat er in Herk-de-Stad enorm veel kalk is.

Toen dit gebeurd was, bleken we opeens geen warm water meer te hebben. De doorstroming is nu wel overal goed, maar dus nog enkel koud water.

Ik heb dan een chauffagist (of hoe noem je dat ? ) laten komen en die heeft enkel wat aan knopjes zitten draaien en dan gezegd dat mijn warmtewisselaar niet meer zou functioneren en dat hij me een nieuwe ketel aanraadde. 15 EUR later stond ik daar nog steeds met koud water. Hij zou me normaal gaan terugbellen met de prijs van een nieuwe warmtewisselaar. Dat is tot nog toe nog steeds niet gebeurd;

Ondertussen zitten wij natuurlijk met koud water (wat in deze winter niet zo leuk is). Ondertussen hebben we wel ontdekt dat als we de kraan maar 1/4 opendraaien, we wel zonder probleem (lauw) water krijgen wat toch iets aangenamer doucht.

Heeft er iemand enig idee wat ons probleem zou kunnen zijn ?

Vriendelijke groeten en alvast bedankt !
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Even een paar vraagjes om de zaak wat te helderder te maken:

1. wat bedoel je met "de buiten ontkalken"?

2. heb je alleen op je douche(meng/thermostaat)kraan geen warm water of ook op een andere kraan bijv bij een wastafel? (dit om een probleem in je mengkraan uit te sluiten)

3. Komt er uit die wastafelkraan (op z'n heetst ingesteld) erg veel water (harde stroom) of juist maar een klein stroompje?

4. Probeer eens het waterkraantje dat in de toevoer van de ketel zit heel langzaam dicht te draaien terwijl de kraan loopt, wordt het water dan op zeker punt wél heet? (Even met z'n tweeen doen, de een draait het kraantje langzaam dicht, de ander voelt in de badkamer) Let op niet de kraan in de gasleiding dichtdraaien, maar die in de waterleiding.
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
hoi Davy,

welk type vaillant is het?
kunnen we beter brainstormen.

gr.Ben
 
A

Anonymous

Gast
  • #4
Het lijkt me dat de flowswitch vol met kalk zit. Vervangen of schoonmaken.
 
A

Anonymous

Gast
  • #5
Hoi allemaal, allereerst bedankt voor de massale reacties !

Natuurlijk moest het woord "buiten" het woord "buizen" zijn ! :-)
Sorry daarvoor...

Het is niet enkel de douche waar we het probleem op hebben, maar idd op alle andere kranen ook ! Als we het kraantje aan de ketel toedraaien, wordt idd het water warmer, maar de druk ook minder. Hierdoor kunnen we ondertussen toch weer met een "redelijk normale" druk lekker warm douchen. Maar eens je de kraan harder open zet, wordt het water weer ijskoud. Ik heb het gevoel dat er "ergens" iets is wat normaal (laat ons zeggen) 10 liter water kan bevatten en die dan telkens opwarmt. Maar zou die dan nu nog maar 2 liter kunnen bevatten (misschien door de kalk ?) en dus sneller leeg zijn en niet zo snel meer kan opwarmen ?

De ketel is van het type VCW 15/2 T3 W D I2 ! Waar zit trouwens de flowswitch ?

Is dat de rode "switch" links ?

Groetjes en tot gauw !
Davy
 
A

Anonymous

Gast
  • #6
Davy jouw toestel heeft een warmhoud functie voor warm water. Als je de schakelaar met het radiator teken op uit zet, en vervolgens de comfortschakelaar aan (zit ernaast) dan moet het toestel aanslaan. - Slaat de C.V aan dan is de waterschakelaar of microschakelaar defect. - Slaat de C.V niet aan dan is de thermostaat van de waterwissel defect. In beide gevallen moet je zowel verstand van waterzijdig als elektrotechnisch klussen hebben omdat het hier 230V! betreft en geen 24V zoals bij de meeste CV's van nu.
 
A

Anonymous

Gast
  • #7
Grote kans dat er nu veel kalk in de warmtewisselaar (tapspiraal) van de ketel zit. De flowswitch is ook nog een mogelijkheid, maar dan zou je alleen warm water kunnen krijgen als de ketel brandt op warm water. (Afhankelijk van het type ketel) Geeft even het exacte typenummer door van de ketel dat is veel makkelijker.
 
A

Anonymous

Gast
  • #8
Sorry ik had niet goed gelezen, tis een VCW 15/2. De beste Vaillant serie ooit :-)

Controleer de waterwisselthermostaat rechtsonder in de ketel Haal de rechter zijkant van de ketel. Schakel spanning uit. Rechtsachter in de ketel, ongeveer in het midden zit een metalen dekseltje, haal dat dekseltje eraf. Tap nu warm water, het gedeelte wat de microschakelaarts indrukt moet volledig naar beneden gaan. Is dat niet zo dan is de waterwisselthermostaat defect. (Door het afkoelen van de thermostaat moet de klep naar beneden bewegen) Het is ook eventueel te controleren door aan de verwarmingsbuizen te voelen. Wordt de aanvoer warm bij het tappen van warm water? --> Waterwisselthermostaat defect. Laat ook voor de zekerheid het membraan in het watergedeelte vervangen.

Dit is een klus voor de betere klusser, dus weet waar je aan begint.
 
A

Anonymous

Gast
  • #9
:lol: D.S.P. van Halderen en Ronny, welkom op dit forum! Specialisten, die willen bijdragen aan dit forum zijn we heel blij mee! :lol:

Groeten,
KlusKees
 
A

Anonymous

Gast
  • #10
Hallo, door het lezen van jullie "problemen en oplossingen" ben ik als "Ketelleek" ook weer verder gekomen.

Ik heb een Combiketel Vaillant VCW20T2 uit 1972 die het bijzonder goed blijft doen. Het euvel wat ik heb is dat de Klep van de waterwissel blijft steken. De klep beweegt maar een klein stukje, wat naar mijn mening te weinig is omvoldoende water door te laten.
Het lijkt mij dus een kwestie van demonteren, goed schoonmaken en ontkalken.

Frank.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu