Vaillant CV-ketel springt steeds op mode 5: warmwatervraag

HenryHill

  • #1
Goedemiddag,

Even een lang verhaal, maar wil het even zo uitgebreid beschrijven om alles op een rijtje te zetten (en evt. dingen uit te kunnen sluiten). Samenvatting staat onderaan :P

Wij wonen nu ongeveer 2 jaar in ons huis, en de CV-ketel staat op zolder. Een aantal weken geleden hoorden we een hard bonkend geluid door de leidingen, afkomstig van de CV-ketel. Ook hadden we toen 1 keer bij het douchen een mix van warm en koud water (ongeveer rond dezelfde tijd als het gebonk). Dit was overigens na een reset van de ketel verholpen.

We hebben een monteur gebeld die kwam kijken. Hij gaf aan dat de condensbak(pakking) lek was, en dat er al jaren geen onderhoud aan de ketel was geweest. We hebben toen een onderhoudsbeurt ingepland. Bij deze onderhoudsbeurt heeft deze monteur de pakking vervangen, en verder de ketel een onderhoudsbeurt gegeven (reiniging).

Op zolder, vlakbij de ketel, zat een radiator (geplaatst door de vorige bewoner), waar geen verwarmingsknop op zat. Deze radiator stond dus constant aan. Nogal zonde. De monteur heeft bij de onderhoudsbeurt gelijk een knop op die radiator gezet, en we hebben de radiator uitgezet.

Nadat de monteur vertrokken was (ongeveer 2 uur later), begon het gebonk door de leidingen weer, maar deze keer zo'n beetje non stop. Monteur gebeld die gelijk even terugkwam, en zei dat er waarschijnlijk een sensor beetje losgeraakt was. Hij heeft de sensor vastgezet, de ketel gereset, en toen leek het in orde. Die avond ook geen gebonk meer, echter is vrij snel nadat de monteur weg was, de ketel ook op slaapstand gegaan.

De volgende ochtend om 6 uur bij het aanspringen van de ketel, begon het gebonk echter weer. Weer de monteur gebeld. Die zei dat ik even de radiator op zolder (waar zojuist die knop tussen gezet was) moest openzetten. Toen ik dat deed, verdween het gebonk vrijwel direct. De monteur zei dat het dan waarschijnlijk een defecte circulatiepomp betreft, omdat die pomp nu harder moet werken om de radiatoren beneden te bereiken. Eerst kon de ketel zijn warmte makkelijk kwijt in die radiator die open stond op zolder. Nu moet het helemaal naar beneden, en dat zou de pomp kennelijk niet meer goed aankunnen.

Afgesproken dat hij na het weekend langs zou komen (belde op woensdag, maar die week ging niet meer lukken). Wij zijn zelf vanaf woensdag weggeweest, dus hebben niks meer kunnen checken, maar toen we zaterdagavond thuiskwamen, was het hele huis koud en de verwarming niet aan, terwijl dit wel zou moeten. De verwarming opgestookt, maar de radiatoren kwamen maar heel langzaam een beetje op warmte. Zondag werd het ook maar half warm in het huis, en toen ontdekte ik dat de CV-ketel steeds schommelde tussen stand 5 (warmtevraag) en stand 6 (temperatuur bereikt). Ook was de thermostaat (die aan de ketel gekoppeld zit) van slag. Gaf 'vertrekken' aan terwijl hij op zondag gewoon normaal aan moet zijn en reageerde niet op temperatuursinstellingen. In het display stond ook constant een kraantje wat 'ketel bezig met verwarmen van het tapwater' zou betekenen.

Gister is de monteur langsgekomen en heeft de circulatiepomp vervangen. Ik vertelde dat hij steeds op stand 5 springt. Dit zag hij inderdaad ook gebeuren. Hij vroeg of er niks aan stond. Gecheckt; stond niks aan. Geen vaatwasser, wasmachine, geen kraan die nog een beetje druppelde; niks. De monteur zegt dat dit dat betekent dat er een lek in de warmwaterleiding zit. Want ondanks dat er geen warm water gevraagd wordt ergens, de ketel toch ergens warm water heen stuurt. Moet dus wel een lek in de leiding zijn ergens. We hebben samen wat dingen bekeken (leidingen onder de keuken, en bij de badkamer etc), maar geen lek kunnen vinden. Hij zegt dat ik een bedrijf kan laten komen die gas in de leiding spuit; en met sensors het lek kan vinden. Overigens hoorde ik, vanmorgen vlak voordat ik naar m'n werk ging, ineens het bekende gebonk weer! Iets wat verholpen zou moeten zijn met de nieuwe circulatiepomp. :|

Ik wil best de leidingen laten checken (hoewel dit na alle onderdelen en onderhoud weer honderden Euro's zal kosten), maar het zit me toch niet helemaal lekker. We hebben nooit problemen gehad verder, en er is ook nergens een iets van een lekkage merkbaar. Natuurlijk kan een lekkage altijd gebeuren, maar ik vind het net iets te toevallig dat nadat er met de ketel gerommeld is, er ineens zogenaamd een lek zou zijn. Ik heb op zich wel het idee dat de monteur oprecht is, maargoed een gerenommeerd arts kan er ook wel eens naast zitten. :P

Ik wil eigenlijk sowieso een ander bedrijf inschakelen voor een 'second opinion', en ik wil vanavond even checken op de meterstand of deze verspringt terwijl er geen kranen e.d. open staan. Maar ik dacht ik post het toch ook even hier; wellicht heeft iemand hier nog een idee of een dergelijk probleem gehad ooit. Bedankt alvast in ieder geval! :)

Samenvatting
Hard bonkend geluid afkomstig van ketel. Monteur heeft condensbak en circulatiepomp vervangen. Bonkend geluid nog steeds aanwezig. Ketel springt na dit onderhoud steeds op stand 5 'warmwatervraag' terwijl er geen warm water gevraagd wordt. Omdat ketel op stand 5 springt, wordt het huis matig verwarmd. Monteur zegt lek in de warmwaterleiding ergens. Vertrouw dit echter niet helemaal..
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Stop met het zinloos vervangen van allerlei onderdelen, en laat eerst uitzoeken wat het gebonk is en wat het veroorzaakt. Pas als je de oorzaak weet, ga je vervangen of herstellen. Nooit andersom, dan wordt het een bodemloze put.

Kijk vooral of nergens aanvoer en retour verwisseld is.

Als ik het verhaal zo lees is een second opinion misschien geen slecht idee.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Als het een lek in de warmwaterleiding zou zijn is het een kwestie van de hoofdkraan een tijdje dicht draaien, het gebonk zou dan moeten ophouden.
Ik geloof er trouwens niks van.

Hessie geeft aan dat er een aanvoer en retour verwisseld zijn, daar denk ik ook aan, de radiator boven is waarschijnlijk gebruikt als bypass, dat verklaart ook het minder worden van het gebonk als de radiatorkraan open staat.
 

Combiketel

  • #4
Zit het binnenwerk van de driewegklep niet vast ?
 

Marcn88

  • #5
Binnenwerk 3wegklep zit vasr/loopt zwaar waardoor de motor m niet meer kan induwen en zichzelf over de kop draait met als gevolg een bonkend geluid en vandaar ook de hele tijd code 5 want als toestel voor cv draait koelt de platenwisselaar af en toestel ziet dit als tapvraag
 

HenryHill

  • #6
Goedemorgen,

Thanks voor de reacties!

Denk inderdaad dat het de driewegklep is geweest. Gister even de stroom van de ketel gehaald en weer erin gedaan. Toen startte de ketel gewoon normaal op, en sprong hij op de juiste stand (stand 4 voor CV verwarming), en niet meer steeds op stand 5. Dus denk dat de driewegklep door het uit- en aanzetten weer terug gesprongen is ofzo?

Hij doet het nu in ieder geval weer zoals het hoort, maar blijf het natuurlijk wel in de gaten houden.
 

Marcn88

  • #7
U kunt er beter een vakman bijhalen zon storing los je nl niet op met stekker eruit en er weer in doen
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Vaak komen deze storingen op Kerstavond ineens weer om de hoek kijken. Let er wel op, dat de monteur dan flink duurder is! Dus beter nu even oplossen in plaats van afwachten.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #9
Beter nu even het binnenwerk van de 3 weg klep (laten) vervangen. Als je geluk hebt is de motor nog niet kapot.
Als je te lang wacht is de motor ook kapot.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #10
Laat de monteur dan direct de oude pomp er weer in zetten, en de nieuwe crediteren. Deze was immers niet kapot.
 

HenryHill

  • #11
Na het plaatsen van de pomp bleven de problemen spelen, dus mijn reactie was ook gelijk dat het dus niet aan de pomp lag, maar volgens de monteur was de pomp sowieso wel aan vervanging toe omdat deze wel flink vermogen miste, dat had hij getest.

Vraag me af of dit wel klopt, maar dan wordt het een beetje mijn leken-mening tegen zijn expertise, en dan zal ie toch stug volhouden dat het wel nodig was. Zoek het niet zo om daar nog veel energie in te steken.

Maar moet de driewegklep sowieso vervangen worden dan nu? Met andere woorden; is het zeker dat deze kapot is? En niet gewoon even vast zat en nu weer gereset is en weer werkt?
 

Ceeshobby

  • #12
Zou de driewegklep toch vervangen.
Doe je het nu niet zal je het over een tijdje moeten doen.
En als je pech hebt gaat je motor ook nog kapot.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu