Vaatwasser Bosch van slag

Jacobsenm

  • #1
We hebben sinds 2001 een Bosch SGS4642 vaatwasser.

Voordat ik het probleem uitleg, vermeld ik vast dat ik de laatste dagen al twee keer de z.g. soda kuur heb gedaan, met geen effect.

Het volgende is aan de hand.

Als ik een kleine vaatwas doe op 35 graden, dan wordt het water nauwelijks warm en duurt rond de 80 minuten. Bij het starten van het programma pakt hij gewoon water en alles lijkt goed te gaan. Het water pompt daarna weg en dan gebeuren er rare dingen.

Hij lijkt in zijn programma te hangen en dat duurt erg erg lang. Vervolgens na lange tijd en af en toe gebonk gaat hij verder en maakt het programma af. Vaak is de vaat erg nat en ik dank dat het komt doordat het water bijna niet warm wordt.

Hetzelde probleem gebeurt bij de 65 graden was, maat dan duurt een was ca. 3 uur.

Echter, de 50 graden (ECO) gaat beter. Het water wordt warm bij aanvang, maar eveneens na het wegpompen van het water blijft hij lange tijd hangen in het programma. Heb al eens een reset gedaan, maar ook dat bracht niets.

Kortom, het enige programma dat een beetje werkt is de ECO stand, maar dan heb je ook alles gezegd.

Heeft iemand dit al eens eerder gehad, of een suggestie wat het kan zijn ?

Alvast bedankt,

Menno

E-nummer : SGS4642EU/17
FD nummer : 8103 600230
 

Jacobsenm

  • #3
Bedankt alvast voor de tip

Ik ga zaterdag de vaatwasser uit elkaar halen en de onderdelen proberen te reinigen.

Wordt vervolgd ...
 

Hawk

  • #4
Controleer ook de electrische module op verbrandingen zoals de soldeereilandjes van het verwarmings relais. Als hij niet voldoende verwarmt dan blijft de machine eeuwig lang doorwassen (komt niet goed op temperatuur).

Succes
 

Jacobsenm

  • #5
Gaan we ook meepakken. Heb de hele zaterdag gereserveerd.
Zaterdag... vaatwasdag.
Bedankt voor de tip.
 

Jacobsenm

  • #6
Best allen

Nou, ik heb alles los gehad en gedemonteerd. Alles grondig schoongemaakt, was best wel smerig. Zowel de water regelaar, labyrint en de slang van de water regelaar naar de grote water bak onder de vaat wasser.

De vaatwasser doet het nog wel (gelukkig !), maar het probleem is nog niet opgelost. Hij blijft lang staan draaien.

Verder was de tip van Hawk om de printplaat te controleren. Hoe kan ik daar bijkomen ? Vanaf de voorkant ?

In iedergeval bedankt voor de hulp. Gelukkig is de vaatwasser nog wel te gebruiken .. oeff ....

Groeten, Menno
 

Hawk

  • #7
Hallo Menno,

Als je de deur van de vaatwassr open maakt heb je aan de binnenkant (dus de rand van de vaatwasser deur binnenzijde), heb je een aantal torxschroeven zitten. Maak eerst de torxschroeven los van de voorplaat.

Als je die eenmaal verwijderd hebt, kun je nu makkelijk het bedieningspaneel verwijderen door de rest van de torxschroeven los te draaien. Verwijder de stekkers van het bedieningspaneel.

Nu kun je de kunststoflipjes van je module voorzichtig wegdrukken, waardoor je in principe de module open scharniert. Haal de print er voorzichtig uit de behuizing van de module en controleer deze op verbrandingen van de soldeereilandjes vooral bij de kleine vierkante blokjes (relais).

Mocht er een van de soldeereilandjes verbrand zijn of weg zijn, schuur deze plek met een lichte soort schuurpapier voorzichtig over de verbrande plek waar het soldeereilandje gezeten heeft, totdat je weer lichte koperkleur krijgt.

Pak nu een niet al te zware soldeerbout en soldeer dit eilandje opnieuw met een beetje soldeertin. Totdat je weer een mooie soldeerbolletje hebt op de plek waar je geschuurd hebt.

Succes
 

Jacobsenm

  • #8
Hallo Hawk

Bedankt weer voor de snelle reactie.
Ik heb nu ook de print plaat kunnen inspecteren en alles ziet er zeer goed uit. Heb nog even alles goed aangedrukt. Na alles weer in elkaar te hebben gesleuteld, toch maar even voor de zekerheid een 35 graden was gedaan.

Weer hetzelfde euvel. Het programma begint goed, pakt water en na het wassen wordt het water weggepompt.
Dan blijft de vaatwasser toch weer hangen. Ik open de deur en hoor een zuigend geluid.

Heb nu eens een paar pannetjes met water in de vaatwassed gegooid en tot mijn verbazing gaat de vaatwasser verder met het programma. Het lijkt erop dat na het wegpompen van het water dat hij "denkt" dat er nog meer water moet komen.

Raar ding.

Na we gaan nog even verder zoeken. Bedankt maar weer en tot horens.

Gr, Menno
 

Co de Witgoedman

  • #9
Is alles daadwerkelijk goed schoon , ook de rode drijver in de regelaar en de vulslang naar de kuip?
 

Hawk

  • #10
Hallo menno,

Als jij de deur van de vaatwasser open maakt en je hoort dat hij nog steeds aan het afpompen is, dan is de vlotterschakelaar geactiveerd. Met andere woorden er zit nog steeds een verstopping in je niveau regelaar.

Controleer eerst even of dat rode stangetje bij het labyrint niet klem zit anders blijft hij ook afpompen. Tevens kun je de niveau regelaar helemaal uit elkaar halen en elk onderdeel goed reiningen, behalve die schakelaartjes die erop zitten.

Heb je dat allemaal goed gedaan en je hebt nog steeds problemen dan ben ik bang dat jouw module de geest heeft gegeven.

Succes
 

Jacobsenm

  • #11
Beste Co en Hawk

Toch weer even een update van de laatste stand van zaken. Vanmiddag na het draaien van de waas heb ik nog een "kale" was gedaan op 50 graden. Dit ging al een stuk beter.

Vanavond na het avondeten ook maar weer een was gedaan. Deze ging in 1 keer goed, zonder dat ik een pannetje met water moest bijvullen. Mijn gedachte is dat het hete water van de laatste paar wassen toch goed heeft gedaan.

Ik houd het de komende dagen nog even in de gaten ... toch wel een beetje hoop gekregen dat vandaag niet alles voor niets is geweest. Mijns inziens had ik alles erg goed schoongemaakt. Het rode vlottertje kon perfect bewegen.

Co en Hawk, je hebben me geweldig geholpen. Bedankt!

Prettig weekend en ik laat nog wat horen wat de definitieve uitkomst is.

Groeten, Menno
 

Jacobsenm

  • #12
Hallo Hawk en Co,

Vandaag weer 2 vaatwassen gedaan en kan zeer verheugd melden dat dit weer helemaal perfect ging. Ik meen toch echt te denken dat de vaatwasser door de activititeiten van gisteren helemaal goed is.

En dat na zeker 1 jaar gestuntel met dit apparaat. Hij is nu helemaal perfect.
Dus nogmaals: Gigantisch bedankt voor jullie hulp !!!

Groet, Menno
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu