Vaatwasser (Blue Air LS 603) kapot: geen water

Spikkel

  • #1
Hallo,

Ik heb een vaatwasser, een Blue Air LS 603. De vaatwasser maakte laatst al een zwaar bromgeluid, maar ik heb er eigenlijk niet veel aandacht aan besteed.

Vorige keer had ik 'm 's avonds voor het slapen aangezet, en de ochtend daarna liep hij nog. Hij sloot z'n programma niet af denk ik maar de vaat was wel schoon.

Maar nu doet ie het helemaal niet meer!
Er komt geen water in. Wat kan er aan de hand zijn?
 

Spikkel

  • #2
Hallo, ik heb hier eerder een topic op gezet over m 'n Blue Air vaatwasser.

Ik hoop dat ik met dat LS 603 genoeg info heb gegeven (kan nergens andere nummers vinden en ben de gebruiksaanwijzing kwijt).

N.a.v. de tips op het forum heb ik de sodamethode geprobeerd, hij pakte toen ineens weer water maar deed dat maar heel eventjes. Hij wil ook nog steeds niet verder met z'n wasprogramma lijkt het wel, hij laadt een tijdje water in, blijft op het programma staan en stopt dan weer met water inladen. Terwijl hij wel geluid blijft maken.

Heeft er nog iemand tips? Alvast bedankt iedereen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Voor mij klink het als een lekkage naar de bodemplaat, waardoor de daar aanwezige (vlotter?)beveiliging in werking treedt. Het geluid dat je dan hoort zou dan de afvoerpomp zijn, die je keuken probeert te behoeden voor een overstroming...

Verder weet ik niets van dit merk!
 

Spikkel

  • #4
En hoe moet ik dat oplossen? Ik heb er hier op het forum al wel wat dingen over gelezen, maar jullie leggen het zo technisch uit dat ik het niet snap.

Van die vlotter heb ik begrepen dat dat een soort hefboomachtig ding is dat heen en weer kan bewegen (maar soms ook niet, en dan zit 'ie vast en is de vaatwasser kapot).
Maar ik weet niet hoe ik bij die bodemplaat enzo kom. Kan die vaatwasser aan de voorkant (waar de klep zit dus) open om daarbij te kunnen, of moet dat anders?
 

Henny

  • #5
Verwijder van deze (vrijstaande) machine eerst de kunststof plint.
Verwijder hierna de metalen plint.
Je kan nu op de bodemplaat van de machine kijken en controleren of er een lekkage heeft plaatsgevonden.

Toch graag even goed kijken of er misschien nog een servicenummer op de klep van de machine staat (vaak zit er een sticker aan de zijkant van de klep).
Er zijn namelijk 17 uitvoeringen van dit type.
 

Spikkel

  • #6
Hoi Henny,

Ik heb dat nummer gezocht waar jij het over had, en ik denk dat ik het gevonden heb. De sticker was niet meer zo goed leesbaar, er stond vanalles op dat ik niet kon ontcijferen. Ik hoop dat dit een serienummer is: 37066250000
Inmiddels laadt hij water in als ik 'm op z'n spoelprogramma zet, maar als ik op een ander programma ga staan doet 'ie het niet meer. Hij gaat dan wel zoemen en brommen en het klinkt alsof ie het doet, maar er komt geen water in. Het spoelprogrammawater is koud, maar ik denk dat dat zo hoort?

Dus als ik het goed begijp, bedoelen jullie dat ie gaat 'hangen' op z'n programma en geen water meer neemt, omdat 'ie verwacht dat er anders een overstroming volgt?
* Sorry, natural blond here, het spijt me van de domme vragen *
 

Henny

  • #7
Controleer eerst eens, zoals hierboven omschreven, of er water naar de bodemplaat van de machine is gelekt.
Bij een bepaald niveau zal, middels een vlotter, de aquabeveiliging in werking treden.
De machine zal dan geen water meer nemen en constant blijven afpompen.
Misschien is dit het 'zoemen en brommen' geluid waarover jij het hebt.
 

Spikkel

  • #8
Ik ga dat proberen, maar is dat een gevaarlijk karwei? "gevaarlijk" in de zin van: als je het verkeerd doet, heb je je hele vaatwasser gesloopt en krijg je 'm nevernooit meer in elkaar, bedoel ik dan.

Ben best huiverig om dat ding open te gaan maken. Maar ik ga het toch proberen. Kapot is 'ie nu toch al.

Ik laat je weten of ik daar water zie staan, op die bodemplaat bedoel ik. Overigens vraag ik me af hoe ik erachter moet komen waar het lek zit, mocht er inderdaad water op die bodemplaat staan. En hoe je zo'n lek dicht krijgt.
 

Spikkel

  • #9
Vanavond komt er een vriend bij me langs, omdat ik niet sterk genoeg ben om die vaatwasser van z'n plek te versjouwen. We gaan samen kijken of er water in die bodemplaat zit.

Nu heb ik twee vragen:
1. Als dat water daar zit, hoe krijg ik het dan weg? en
2. Hoe zorg ik dat het er niet nog een keer inkomt, oftewel hoe vind en dicht ik een lek?

Alvast bedankt iedereen.
 

Henny

  • #10
Je kan de machine schuin houden, zodat het water eruit loopt.
Je kan het water ook opdeppen met een spons o.i.d.

Als de machine dan zijn programma weer start, dan goed opletten waar de lekkage vandaan komt.
 

Spikkel

  • #11
We zijn alweer een stukje verder. Er was geen lekkage op de bodemplaat. Er zat wel een verstopping, die hebben we gemaakt. Nu pompt ie het water ook weer goed af. Alleen blijft de knop van het programma hangen, hij doet niks! Waar zit de elektronica van dit ding? De "relais" vraagt die vriend van mij (wat dat dan ook moge zijn)
 

Spikkel

  • #12
Omdat jullie me vast alleen kunnen helpen als ik duidelijk omschrijf wat het probleem is, ga ik m'n best doen om het neer te zetten.

Okee. De vaatwasser doet het nu, in zoverre dat er water inkomt en water uitgaat. Geen verstoppingen meer enzo. (Met dank aan de sodamethode, thx!) De bodemplaat is ook niet nat of zelfs maar vochtig.

Als ik 'm nu op het programma zet, komt er geen warm water (wel water maar het blijft koud) en gaat ie ook niet verder op het programma. Er is, denkt die vriend van me, iets elektrisch kapot waardoor hij geen warm water geeft.

Nu heb ik twee vragen:
  1. Kan het zijn dat ie het programma laat "hangen" omdat er geen warm water is, of heeft het een andere oorzaak (zo ja: welke)?
  2. Wát is er kapot dat ie geen warm water geeft, m'n vriend denkt een of ander relais maar wij weten niet waar die relais zitten (in de deur?)?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Helemaal juist.

Als het water niet wordt verwarmd, zal de machine blijven 'wachten' totdat de gewenste temperatuur bereikt wordt.
Pas als de temperatuur gehaald is gaat het programma verder, tot die tijd blijft de klok stilstaan.

Dus verwarmingselement nazien en de stekkers van dit element.
Indien mogelijk meten of er wel spanning op het element komt.
 

Spikkel

  • #14
Waar zit het verwarmingselement en hoe ziet dat eruit? Ik ben hartstikke blond, dus...

Moet ik nu de binnenkant van die deur openschroeven en een foto maken? Ik ben daar eigenlijk best bang voor, want als je dat openmaakt hoe voorkom je dan dat er een keer water inloopt?

Straks schroef ik 'm niet goed dicht en heb ik enorme kortsluiting... of zit ik nu verkeerd te denken, en zit dat spul heel ergens anders? Wie helpt me verder?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Je foto werkt niet echt.
Met een beetje reconstructie kom ik op deze foto


Dat is natuurlijk niet de bedoeling die vaatwasser moet de vaat doen en niet de honden :mrgreen:
 

Spikkel

  • #16
Heej, jou lukt het wél om die foto te plaatsen... Mij dus niet. Maarre, daar waar die hond op staat, zitten daaronder die relais en verwarmingsdingen enzo?

En als je dat openmaakt, hoe zorg je er dan voor dat je het zo goed dicht krijgt dat er geen water inkomt?

PS Dit is niet mijn vaatwasser, en ook niet mijn hond, maar ik zocht een plaatje om te kunnen vragen waar die dingen zitten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
Nee in de deur zitten geen verwarmingen deze zitten meestal onder de kuip.
De deur kan je gewoon dicht laten. Daar hoef je in principe niet bij.
Jij moet onder de kuip zijn.
 

Spikkel

  • #18
Hoe kom ik daarbij? Want nu had ik wel die voorplaat eraf gehaald, zodat ik naar die bodemplaat kan kijken, maar het was daar zo smal. Dat ding gewoon op z'n zijkant leggen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu