Vaatwasser afvoer verstopt

Mx7733

  • #1
Beste medeklussers,

Laatst heb ik een huis gekocht met ingebouwde vaatwasser. Toen ik deze zaterdag aanzette spoot er water uit de afvoer. Kan ik hier nu chemische reiniging in gieten? Het is een PVC buis. Echter, ik weet niet of ik de mogelijkheid heb om het spul door te spoelen. Mocht de ontstopper niet werken, dan blijft het dus zitten.

Is er spul dat geen gevaar oplevert als het er langer in blijft zitten? Maar wel werkt….

Ik ben benieuwd naar jullie ideeën.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je kunt in principe wel chemische ontstopper gebruiken in een pvc afvoer, maar bij voorkeur de vloeibare varianten. Let er echter wel op, dat de aansluiting van de vaatwasser losgekoppeld wordt van de afvoer, en losgekoppeld blijft, tot de afvoer weer geheel goed werkt.

Een vaatwasser is namelijk niet bestand tegen dergelijke ontstoppingsmiddelen!

Een (beter) alternatief voor ontstoppingsmiddel is een ontstoppingsveer gebruiken, alleen komt die vaak niet voorbij een (gelijmde) sifon.

Over sifon gesproken: heb je de sifondop al eens eraf geschroefd, of wanneer het een geheel geschroefde sifon betreft, deze uit elkaar gehaald, en de zaak schoongemaakt?

Vaak ligt de oorzaak van de verstopping gewoon in de sifon!

Plaats anders even een foto van de betreffende situatie! :wink:
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3


Zoals je al zei : hij zat ingebouwd, dan zit deze op de syfon van de keuken en vaak zoals hier afgebeeld, haal de syfon los en de aansluiting van de slang en maak alles even schoon.
 

Mx7733

  • #4
Oke, hartelijk dank voor jullie reactie. De dop van de syfon kan er volgens mij af (zit een dopje onderop). Zal hem eens openen en schoonmaken.

Nu las ik wel dat het aangeraden wordt om eens in de 6 weken in alle putjes ontstoppen te doen? Dit om de leidingen vet en vuil vrij te houden.... Zijn jullie het daar mee eens?

Zo nee of zo ja, hoe doen jullie dit?

Ik heb dit huis net nieuw en baal er een beetje van dat 's nachts als de vaatwasser en/of wasmachine draait, hij zomaar kan overlopen.... Dit kan natuurlijk altijd, maar doen jullie hier iets bijzonders tegen? Om het risico te beperken?
 

Pepjo

  • #5
Niet 's nachts wassen. :wink:
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Geen ontstopper maar 5ltr water koken en 1/2 pak soda er bij doen zo dat je vet aan slag kunt verwijderen.
 

Mx7733

  • #7
Hoe bedoel je dat, verwijderen? Kan er niet echt goed bij...
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Je had er over je putten als alles weer schoon is, kan je evt soda water in de gootsteen, wastafel en douche afvoer gieten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu