Afvoer wasmachine/vaatwasser

Kaajee

  • #1
Just out of curiosity:
Een losse afvoer van een vaatwasser/afwasmachine wordt vaak/meestal met een losse sifon met een valpijp naar boven gerealiseerd, de buis is dan boven gewoon open en de slang wordt er los ingestopt als het ware.

Als je deze apparaten in een keuken installeert wordt meestal gebruikt gemaakt van een min of meer gesloten systeem, waarbij aan het keuken sifon 1 of 2 slang tules voor deze apparaten zitten, ook zit deze aansluiting vaak minder hoog.

Eigenlijk een compleet andere aansluiting. Het 1 zal niet beter of slechter zijn, maar waarom bijvoorbeeld ook niet in de aparte setting gewoon een "gesloten" systeem?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat heeft te maken met beluchting. Een beluchte afvoer werkt beter dan een niet beluchte.

Bij een sifon kun je niet anders dan de zaak waterdicht aansluiten, bij een losse buis heb je die keuze wél.
Bij dichte aansluiting bestaat de kans dat de afvoer niet lekker werkt of gaat 'klokken' of 'borrelen' (het geluid, niet de activiteit van drank tot je nemen).
Maar bij een sifon kun je ook kiezen voor een belucht model. Dat heb ik dan ook bij mijn vaatwasseraansluiting gebruikt.

In dit topic heb ik daar al eens gewag van gemaakt. Is 18 jaar geleden...
 

Kaajee

  • #3
Helder, vermoeden had ik al.
Beluchting via een "gesloten" keuken sifon vindt (vaak) plaats via de overstroom/overloop unit van een spoelbak.

En met de "standaard" open afvoerpijp van een wasmachine/vaatwasser vindt de beluchting plaats via de opening aan de bovenzijde.

Je zou dan voor een min of meer gesloten systeem ook de standpijp van een wm/vw afvoer kunnen voorzien van een beluchter en de afvoer via een y-stuk.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Klopt. Alleen bij een beluchte sifon heb je de beluchting op een andere plek (na de sifon) dan aan de bovenkant van de aansluiting (bij een open pijp of via de overloop van een wasbak). Indien je de afvoer na de sifon voorziet van een Y-stuk en een (aparte) beluchter, heb je eigenlijk hetzelfde principe.

Dat laatste heb ik toegepast op de afvoer van de wasmachine, die op de 2 etage staat. Een losse beluchter, via een rubberen overgangsstuk aangesloten op een y-stuk. Mocht er ooit een verstopping komen, kan ik die beluchter en het rubberen overgangsstuk er zo uit halen en de verticale buis (een aparte buis alleen voor wasmachine en condensafvoer van de CV-ketel) doorspoelen met de hogedruk reinigingsslang. Zo was mijn redenatie toen ik het ruim 20 jaar geleden aanlegde (Klusidee bestond toen nog niet) . Maar het systeem werkt nog steeds zo perfect, dat ik dat nog nooit heb hoeven doen. :wink:
 

Kaajee

  • #5
En geen idee of het wat uitmaakt, maar heb je dan de beluchter op het rechte stuk aan de bovenkant geplaatst of op het schuine stuk van de y-aftakking?

En de wasmachine (& condensafvoer) met een tule "luchtdicht" aangesloten?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Beluchter zit op het rechte stuk aan de bovenkant. Ik heb namelijk het idee, dat die beluchter op zwaartekracht werkt. Of er een veer in zit weet ik niet (meer), maar heb (destijds) geen risico genomen. Anders wordt ie misschien belemmerd in zijn werking.

De aansluitingen voor wasmachine en droger zijn open, met een eind eronder een sifon. Datzelfde geldt voor de condensafvoer en inlaatcombinatie van de CV-ketel.

Doordat de verticale pijp zo'n 5,5 meter aflegt en maar 40 mm dik is (tegenwoordig zou ik een dikkere gekozen hebben) hoor je altijd precies wanneer de was "naar beneden komt", want dat klettert enigszins in die pijp. Gaat er met een enorme snelheid doorheen, prima om de boel schoon te houden. Omdat wij altijd overdag wassen, is dat geen enkel bezwaar, integendeel, weet je meteen wanneer de wasmachine ongeveer klaar is.
 

Kaajee

  • #7
Haha , zo’n soort reactie ken ik ook, maar dan betreft het toiletten van bovenburen en die gaan wel de hele dag door naar de wc :lol::lol:.

Maar feitelijk had je dus niet eens een beluchter hoeven plaatsen, want de open buis waar je afvoeren (wm/cv) ingaan, is al open en fungeert dus als beluchting.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Nee, want de sifons zitten daar nog tussen. Als ik geen beluchter had geplaatst, zou de waterstroom door de afvoer de andere sifon telkens leeg getrokken hebben of in elk geval zou het risico daarop bestaan. En een (losse) beluchter, wat kost dat nou nog...
 

Kaajee

  • #9
Ik lees het nog eens, maar ik vermoed dat ik mijn opmerking niet helemaal goed verwoord heb.

Doordat de staande buis gewoon open is/blijft (er steekt alleen een afvoerslang los in en er blijft dus ruimte) is die opening zelf feitelijk al een beluchter is en een aparte beluchter plaatsen eigenlijk niet nodig en overbodig is, toch?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Nee, want bij mij zit de beluchter na de twee sifons (1 voor de wasmachine en 1 voor de CV-ketel).
In jouw beschrijving zit de beluchting vóór één van de twee sifons (in feite voor allebei).

Indien de wasmachine veel water afvoert zou de waterstroom kunnen veroorzaken, dat de sifon van de CV-ketel wordt leeggetrokken.

Bij een aparte beluchter na het sifon heb je dat niet.

Ik heb destijds gewoon geen risico genomen en een extra beluchter geplaatst.
Of jij dat ja of nee wilt doen moet je zelf bepalen.
 

Kaajee

  • #11
Mijn situatie wordt zoals in afbeelding. Ik heb dan in feite 2 openingen waardoor er lucht bij kan (beluchting). Dan hoef er toch niet op 1 van de openingen een beluchter bij? (moet ik eerst nog een extra y-stuk plaatsen overigens), want die beluchter gaat dan toch niets toevoegen?
afvoer.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Een beluchting vóór het sifon ist niet gelijk aan een beluchter ná het sifon.
Natuurlijk hoef je geen extra beluchter te plaatsen vóór het sifon (gezien van uit de richting zoals het water stroomt). Dat is inderdaad een open systeem.

Hier een tekening, uitgebreid met een tweede sifon.

afvoer.jpg


Zonder extra beluchter (of een belucht sifon op de plaats van sifon 1) zal, indien er een grote waterstroom vanaf de wasmachine komt, er een mogelijkheid zijn dat sifon 2 leeggetrokken wordt.Er ontstaat namelijk in de kolom boven de pijl een vacuüm. Met extra beluchter voorkom je dat.

Het is trouwens zo, dat een belucht sifon bij niet lekker lopende enkelvoudige afvoer soms ook helpt. Ik heb ook in mijn keuken een belucht sifon toegepast. Of dat nou wel of niet 100% noodzakelijk was, maakte me niet uit toen ik het aanlegde. Prijsverschil met een niet belucht sifon is er nauwelijks en alles wat een goede afvoer kan bevorderen is (voor mij) meegenomen.

Hier wil ik het graag bij laten.
 

Kaajee

  • #13
Helder nu, dank!
 

Charel

  • #14
Als uw afvoersysteem volgens de regels is uitgevoerd dan heb je voor geen enkel toestel een aparte beluchter of ontluchter nodig. Ook niet voor een was- of afwasmachine.
Bedenk ook dat bij een aansluiting onder de gootsteen dit ook niet het geval is en dat daar de afvoerleiding waterdicht wordt aangesloten.
En weet ook dat in de handel inbouwsifons bestaan die je netjes in de muur inwerkt en waarop je de aansluitdarm ook waterdicht aansluit op een nippel vergelijkbaar met die onder de wastafel. Je bent dan meteen verlost van die minder mooi ogende oplossing met een opbouwbuis en sifon.
Bijkomend voordeel is dat het spoelwater steeds onder druk door de leidingen gejaagd wordt waardoor er minder kans op verstopping is.
Nog een voordeel is dat bij een verstopping elders het afvalwater niet de gemakkelijkste weg via die open buis kan kiezen om zo in de woning terecht te komen en dat is iets wat vaak voorkomt !
 

Kaajee

  • #15
Helemaal eens, hier ga ik ook vanuit en ga het proberen volgens "de regels" te maken.

Je schrijft waterdicht, maar dat moet het sowieso worden :lol: :lol: , ik doelde meer op lucht.

En ik schat verder in dat 90% van de wasmachines in Nederland met zo'n staande buis aangesloten zijn. Daar zit dus altijd een soort van opening aan de bovenzijde, aangezien de afvoerslang los in die buis gestoken wordt. Daar heb je dus altijd een risico van overstroming bij een echte verstopping.
 

Charel

  • #16
Uw inschatting over 90 % van de wasmachines die loshangend in een open buis zijn aangesloten zal er niet ver naast zijn. Het is de macht der gewoonte en de gemakkelijkheid waardoor men dat vaak zo blijft voorzien maar dat wil niet zeggen dat het daarom zo moet.
Als je het dan vergelijkt met afwasmachines waarbij het afvoeren van het waswater hetzelfde principe volgt als dat van een wasmachine dan zal daar het percentage waarschijnlijk andersom zijn. Daar bepaalt de macht der gewoonte vaak dat de afvoerslang niet loshangend in een open buis wordt aangesloten maar wel via een waterdichte aansluiting op de sifon van de afwasbak.
En die aansluiting is wel degelijk waterdicht ook bij eventuele verstoppingen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #17
Zal bij ons erg lastig worden. De wasmachine staat op zolder, de afwasbak 2 etages lager in de keuken. Niet iedereen heeft een zodanig grote keuken dat daar een wasmachine past. :mrgreen:
 

Kaajee

  • #18
Charel zal wel bedoelen dat men ook de staande afvoerbuis die vaak standaard toegepast wordt, kunt vervangen/aanpassen door/naar een gesloten systeem net als bij een vaatwasser. Kan redelijk eenvoudig met bijvoorbeeld onderstaand hulpstuk:

1_L_P_2013_7706432_jpg_normal_f6ef4e0075098a99444aa92f7e01a769.jpg

Die past er bij jou ook nog wel op @Kees :lol: :super:

@Charel : als men dit zou doen, kun je dan ook volstaan met een.minder lange standpijp? Deze wordt standaard op zo'n 80cm geadviseerd, maar in mijn geval zou ik ook voor een dubbele vaatwasser/wasmachine aansluiting kunnen kiezen, maar dan zou het wel mooi zijn als deze aansluiting lekker laag, vlakbij het sifon, zou komen te zitten.
 
Laatst bewerkt:

Charel

  • #19
Ik bedoelde inderdaad niet dat je de wasmachine in de buurt van de afwasbak moet plaatsen maar wel dat je de wasmachine op dezelfde manier kunt aansluiten als een afwasmachine en dat dit helemaal niet via een open buis moet gebeuren.
Die aangeraden hoogte van 80cm bij losse aansluiting is om te verhinderen dat door de kracht en de snelheid van het wegpompen er water via de open bovenkant van de buis zou overlopen.
Bij een waterdichte aansluiting bestaat die kans niet en is dit dan ook niet van toepassing;
 
  • Like
Waarderingen: Kaajee

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #20
Bij alle wasmachines staat in de installatiehandleiding, hoe hoog de afvoer moet liggen tov. de vloer. En dat is inderdaad meestal vanaf ca 80 cm. Maar die hoogte wordt niet voorgeschreven vanwege eventueel overstromen van een afvoerbuis, maar vanwege de neiging van (sommige modellen) wasmachines, om te gaan hevelen als de afvoerslang te laag ligt.

Vooral wanneer de afvoer op een laag liggende afvoerbuis (of dat nou een sifon is of niet), bestaat dan het gevaar dat het water weggetrokken wordt uit de wasmachine door het heveleffect. In de wasmachinerubriek (hier en op een ander forum waar ik actief ben) komt dat probleem nog wel eens aan de orde.

Bij een wasmachine, die de afvoer eerst zelf omhoog leidt naar een soort kamertje achterin en daarna pas naar beneden, bestaat dat probleem in mindere mate. Dat wordt vaak toegepast bij de 'betere klasse' machines. Bij de goedkopere merken/modellen zit de afvoerslang direct vast aan de afvoerpomp onderin de machine. Toch vind je het voorschrift voor minimale afvoerhoogte bij alle modellen.

Het is in Nederland vrij ongebruikelijk een afvoerslang van een wasmachine dicht aan te sluiten op de afvoerbuis, tenzij de wasmachine daadwerkelijk ingebouwd is, vlakbij de afvboer van het aanrecht. Ik heb het idee, dat daar ook weinig problemen mee zijn, wél indien het apparaat aangesloten is op een sifon, waar ook nog een inlaatcombinatie van een boiler op aangesloten is. Wanneer daarbij een verstopping verderop optreedt, kan het water neit weg en loopt het water uit de inlaatcombinatie. Daar doe je met een dichte aansluiting niets aan, want de afvoer van de inlaatcombinatie moet open zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu