Stank afvoer - mogelijk vaatwasser

TvdB

 • #1
Hoi allen,

Sinds een tijd is er regelmatig voor korte duur een rioollucht te ruiken in onze keuken. Dit komt met name voor als de keukenkraan gebruikt wordt na een paar uur geen gebruik. Ik heb zelf echter het idee dat dit niet komt door de keukenafvoer, maar door de afvoer van de vaatwasser iets verderop in dezelfde ruimte. De vaatwasser is verbonden aan een aparte afvoer, maar lijkt niet met iets van een sifon o.i.d. verbonden te zijn.

Wat zijn jullie ideeën hierbij? Is hierop iets te zien wat de stank kan verklaren?

afvoer keuken.jpg Foto 1; afvoer vaatwasser.jpg Foto 2. afvoer vaatwasser.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #2
Die grijze slang van je gootsteen, hangt die los in het Y-stuk?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #3
Misschien is die buis in de muur een loze afvoer zodat je onder de vloer loost.
 

TvdB

 • #4
@Rola ja hangt los. Zit er wel redelijk ver in, dus vrij stevig 'vast'. Maar zit wel enige ruimte tussen.


@Henk253 dat zou wel balen zijn ;) Ik gok dat die afvoer al gauw een jaar of 10-15 gebruikt wordt voor de vaatwasser, daarvoor mogelijk voor wasmachine. Dus bij een loze afvoer hadden we denk ik al eerder wat gehoord van onze onderburen.
 

Kaajee

 • #5
Dat losse flexdeel beter vastzetten met een goed passende rubber manchet zou het eerste zijn. Dta kan alleen maar winst opleveren.

En daarnaast: de vaatwasser zit na het sifon, dat hoeft op zich niet altijd een probleem te zijn, sommige vaatwassers hebben een eigen stankafsluiter, maar het kan ook zijn dat de jouwe dat niet heeft, of niet goed werkt.
Kan dus ook zijn dat de stank via/uit de vaatwasser komt.

Dan zou je de vaatwasser ook zo moeten aansluiten dat hij vóór de sifon aangesloten wordt.
Je huidige sifon heeft een (extra) aansluiting hiervoor (tuutje aan bovenzijde), maar ik weet niet of je huidige slang lengte dat redt. Je zou eventueel de vaatwasser slang kunnen verlengen.
 
 • Like
Waarderingen: Henk253

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #6
Kijk ik kan niet zien waar je woont dus was dat een mogelijkheid.
Als je die slang er uit die bocht? trekt ruik je dan riool lucht als bijvoorbeeld keuken loopt?
En hoe zit die slang in die buis afgedicht?
 

TvdB

 • #7
@Henk253 Zeker waar! Dus fijn dat je zo meedenkt. Over welke slang heb je het nu? op de foto 'Keuken afvoer' of de foto 'afvoer vaatwasser'? Op vaatwasser afvoer is de slang niet afgedicht, is nu los in de afvoerbuis gestoken tot zo'n 10 cm. Kan het daar mee te maken hebben?

@Kaajee de vaatwasser is nu in zijn geheel niet aangesloten op de afvoer van de foto 'afvoer keuken'. Qua afstand red ik dat ook niet. Valt er vanaf de vaatwasser naar de afvoer (andere 2 foto's) nog een sifon toe te voegen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #8
De vaatwasser zei je dat daar stinkt
1690539063220.png

Deze zit in de muur hier hoort een rubber afdichting in.
Is het een mof 40 dan kan er een rubber verloop in 40x32
Ik denk dat het een stuk buis of gedeelte bocht is.
Wat je zou doen is een hele dikke O-ring nemen die om de slang en dan in de buis drukken zodat ie daar goed afsluit, zodat je daar geen stank hebt.
 

Kaajee

 • #9
Is toch makkelijk te controleren?
Gebruik de vaatwasser niet, ga met je kraan aan de slag. Steek je neus in het gedeelte waar je vaatwasser afvoert. Stinkt het daar? Waarschijnlijk wel!
Dan doe je dezelfde handeling nogmaals, maar dan stop je even een nat dweiltje oid in de buis van de afvoer voor vaatwasser. Is je stank er dan niet, dan komt het daarvandaan.

Dan dus de vaatwasser of aansluiten op je bestaande sifon (evt. met verleng slang) maar als dat niet lukt, een apart sifon voor je vaatwasser afvoer realiseren.

Maar/en ook nog steeds die losse afvoer beter bevestigen, zoals gesuggereerd.
 

TvdB

 • #10
@Henk253 Thanks voor de tip! Ik heb het net geprobeerd met een rubberen verloop van 40x32. Helaas niet goed gemeten thuis, dus de verloop past er helaas niet in.

Zoals jij al voorspelde is het inderdaad een bocht (Zie foto). Vast een domme vraag, maar wat voor o-ring bedoel je? Ik denk er nu aan zo'n setje te kopen. Bedoel je zoiets?


WhatsApp Image 2023-07-29 at 12.52.38.jpeg
 

TvdB

 • #12
Hoi allen,

Inmiddels een week of 2 geleden toch een beter passende rubberen verloop op de afvoer van de vaatwasser gezet. Sindsdien is de stank weg. Veel dank dus voor alle suggesties!!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #13
:prima::super:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu