Afvoerwater vaatwasser stroomt terug

MrTob

 • #1
Sinds een paar dagen merk ik dat het water van de vaatwasser in mijn koophuis terugstroomt. Dit lijkt al even aan de hand te zijn, maar ik kwam er alleen achter doordat er opeens een laag water in de emmer stond die normaliter onder het sifon staat.

Ter controle vervolgens een vaat gedraaid en inderdaad gezien dat het water bovenaan het sifon eruit loopt als de vaatwasser begint met water wegpompen. Vervolgens heb ik alle leidingen gecontroleerd op verstopping, maar daar is niets uitgekomen. De gootsteen zit op dezelfde afvoer aangesloten en heeft geen problemen. Nou is het sowieso een interessante installatie (aangelegd door de vorige eigenaar) en ik ben benieuwd of iemand hier nog ideeën heeft waar het aan kan liggen.

Ik heb zelf nog een paar dingen bedacht:

1) Sifon + PVC vervangen door 50mm buizen i.p.v. de huidige 40mm
2) De afvoerslang van de vaatwasser verlengen en direct aansluiten op de afvoer van de gootsteen

IMG20230826185335(1).jpg


Rechtsboven komt de slang van de vaatwasser de afvoer in, links zou ik eventueel de slang nog kunnen aansluiten.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #2
De afvoer is verder op ook verstopt of verzakt of te veel weer stand
Als ik een waterpaslijn zet van af waar het water er uit komt dan zie je dat je slangen hoger zitten.
En als verder op iets niet goed is spoelt het via je grijze aansluiting er uit.
Je kunt vaatwasser ook aansluiten op linkse omcirkelde aan sluiting.
Ook vind er een hydraulische afsluiting plaats omdat dunnen buizen en schuin weg lopen
1693135130162.png

Naamloos.jpg
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: MrTob

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #3
Optie 2, voor de open sifon heb je daar te weinig hoogte.
Ooit zal er een keer een echte verstopping komen en dan wordt het op deze manier een bende.

Kijk ook even naar die zwarte stekker, volgens mij die ik een blauwe draad in zicht, dat hoort niet.
 
 • Like
Waarderingen: MrTob

MrTob

 • #4
Bedankt voor jullie antwoorden, daar was ik inderdaad al een beetje bang voor. Ik ga de slang verlengen en direct aansluiten op het sifon van de gootsteen.
 

MrTob

 • #5
Inmiddels de benodigde materialen gehaald, de slang verlengd en direct aangesloten op de sifon van de gootsteen. Eerste vaat gedraaid en het water stroomt naar behoren weg.

De afvoerslang is echter wel erg lang nu, die wil ik eigenlijk nog een beetje inkorten. Kan ik die gewoon afsnijden en via het koppelstuk weer verbinden met een slangklem? Ik heb nu namelijk zeker een meter overlengte.
IMG20230828232742.jpg
 

Kaajee

 • #6
Je mist dan wel dat rubberen, flexibele eindstukje, wat zo fijn en makkelijk om het tuutje valt. Het geribbelde zal iets minder goed afdichten uit zichzelf omdat het veel stugger is. Met een goeie slangenklem wellicht, maar is een risiscootje. Was er niet een kortere slang te krijgen? En die meter maakt ook weer niet zo heel veel uit. Kun je dit niet (uit het zicht) wegwerken? Als er maar geen echte knikken in komen te zitten. Ik zou wel eerder de overlengte op de vloer proberen te leggen en pas op het laatste naar boven naar de afvoer.
De pomp moet sterk genoeg zijn het water er doorheen te duwen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #7
Bovendien gaat het juist goed doordat de slang nu hoger zit, voor ie naar de aansluiting op het sifon gaat. Maak je de slang (beduidend) korter, dan heb je dat niet (dan zit de slang misschien lager) en loop je kans dat er weer water terug naar de vaatwasser stroomt.

Je moet er dus goed op letten dat de slang inderdaad zo hoog mogelijk onder het aanrechtblad loopt voor hij naar de afvoeraansluiting gaat.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #8
Je kan best nog last hebben van dat het water slecht weg loopt in het schuine stuk.
Ook moet de sifon nog een lijm kap (dop) op want als verstopt is dan komt het daar er nog er uit.
 
Laatst bewerkt:

MrTob

 • #9
Ik denk dat ik de slang inderdaad laat voor wat het is. Dit was de kortste die ik kon krijgen, en ik wil niet het risico lopen dat hij niet meer goed aansluit omdat ik het rubber doorgesneden heb.

Voor nu ga ik de overlengte wegwerken en de slang met slangklemmen netjes onder het aanrechtblad leiden. Het grijze sifon ga ik waarschijnlijk maar helemaal verwijderen, aangezien dat geen functie meer heeft en op de grijze PVC buizen komt dan nog een dop zodat er geen water uit kan komen, mocht het een keer teruglopen.
 

Kaajee

 • #10
Waarom haal je én die grijze sifon maar ook dat hele witte gedeelte niet gewoon weg als het nu toch niet meer gebruikt wordt? En ook meteen dat y-stuk wat daar zit. Hoed je ook niet af te doppen.

Dan sluit je je huidige spoelbak afvoer rechtstreeks op die (schuin uitstekende) grijze buis links aan , en nog beter, ik zou meteen van dat witte stuk flex buis afscheid nemen en dat vervangen door gewoon (glad) pvc en daarop aansluiten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu