Vaatwasser aan thermostaatkraan

Forte

  • #1
Dit leek mij wel een goed idee en inmiddels ook uitgevoerd.
Elektrische warmte is toch zo'n beetje twee keer zo duur als gaswarmte

Vraag is nu , is het koudwater-circuit eigenlijk wel opgewassen tegen die temp (staat nu op 50 graden) m.b.t. kans op lekkage en evt. verkalking?

Bij voorbaat dank voor jullie reacties!
 

Pepjo

  • #2
Ik ben heel benieuwd wat de pro's hiervan zeggen ! Ik weet dat je wasmachines hebt waar je warm water kan aanvoeren, maar vaatwassers, daar heb ik nog nooit van gehoord.
 

Co de Witgoedman

  • #3
Niet doen, de meeste vaatwassers hebben een koude wand nodig om goed te drogen, verder wordt de tijd mbt het verwarmen te zeer verkort.

Kortom, ik zou mijn vaatwasser beslist niet op warm water aansluiten.
 

Marsepein

  • #4
Er is ook nog iets als een ideale spoeltemperatuur waarbei eiwitten niet stollen, maar vetten wel zacht worden.

Dat ligt iig ver onder de 50 graden. Dus voor het beste reslutaat lijkt dit me niet goed.
 

Wasmannetje

  • #5
Goededag,

Ook ik beveel koud water aan, en ook door de redenen hierboven, maar 1 ding is ook erg belangrijk:

Als u een programma kiest waarbij de temperatuur van het wasprogramma lager is dan de uitstroom temperatuur van de kraan, zal de machine het programma vroegtijdig beeindigen, en een zeer slecht was en/of droogresultaat veroorzaken.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #6
Er zijn 2 aspecten: is de vaatwasser er tegen bestand?
Antwoord: ja. 50 graden is geen probleem. Als grens wordt door de fabrikanten meestal 60 graden opgegeven.

Wat betreft de optimale werking: daarvoor moet je opletten of de fabrikant dat opgeeft. Co geeft een paar nadelen aan.

Ik heb met een warmwater aansluiting met beide types gewerkt. Het schoon worden van de vaat is zelfs bij een kort programma geen probleem, het droogresultaat is inderdaad wat minder. Bij een lang programma is ook dat geen probleem. De tijd wordt inderdaad verkort, maar als de vaat schoon wordt is dat alleen maar een voordeel.

Groeten, Hein
 

Co de Witgoedman

  • #7
Situatie werkt zelfs alleen maar als de warmwatervoorziening er heel dicht bij staat, staat deze bijv verder weg, dan zal de vulling over het algemeen koud zijn en alleen maar de leiding ernaar toe verwarmen, verspilling van energie dus.

Bij gebruik van blokjes worden de nadelen ook alleen maar groter.

Ook de harspot, waar de ontharding plaats vind is niet geschikt voor warm water.

Dus de monteurs en fabrikanten geven een duidelijk advies, niet doen dus.
 

Forte

  • #8
De geiser staat op zolder, maar dat is geen probleem want ik heb destijds de inbouwboiler eruit gegooid en een aparte geïsoleerde leiding (let wel 10 mm!) bijgetrokken en hem op de keukenkraan aangesloten .
Na plm. 5 sec. is het heet. De weerstand in de leiding, waar ik bang voor was, bleek geen enkel probleem. :lol:

Het eerste wasresultaat is bemoedigend maar voor de zekerheid heb ik de thermostaat toch maar op 40 gr. gezet.

Het droogresultaat lijkt me hetzelfde, het probleem met water in de kopjes (onderzijde) bij ongunstige stand blijf je toch houden.

Mocht er toch nog ernstige nadelen zijn kan ik de thermostaat altijd nog lager zetten, toch?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Wanneer u de vaatwasser hebt aangesloten op een geyser bent u met een levensgevaarlijke aansluiting bezig, sluit de kraan en haal er een installateur bij die verstand van zaken heeft om de warmwateraansluitingen veilig te maken.

Bedoelt u een boiler dan mag u bovenstaande vergeten, een vaat(was)machine aansluiten op een geyser is zo gevaarlijk dat ik u in elk geval daarvoor wil waarschuwen.
 

Chathanky

  • #10
Wat is het gevaar i.c.m. een geyser, Jan?
 

Co de Witgoedman

  • #11
U vraagt ons of het verstandig is, nee dus, wij raden het u af...
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ik zie dat gevaar met die geyser ook niet zo,

Groeten, Hein
 

Fiesiekus

  • #13
Indien u op de electriciteitskosten wilt bezuinigen (zeer aan te bevelen) zou ik aanraden (indien u dat nog niet heeft gedaan) een dubbeltarief te nemen en de vaatwasser (hebben vaak een optie om de start een paar uur later te laten beginnen) op het goedkope tarief te laten wassen.

(En zoveel mogelijk stroomvreters op dat lage tarief in te schakelen.)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Het gevaar met een geyser is dat de leiding leeggezogen kan worden doordat er een beluchter op de aansluitkraan van de vaatwasser zit, er zijn nog maar weinig kranen met een keerklep in gebruik.

Als de leiding leeggezogen wordt ontstaat er een luchtkolom in de warmwaterleiding waardoor de geyser langer dan normaal kan blijven branden na het dichtdraaien van de warmwaterkraan, het kan gebeuren dat de geyser gaat stomen en zelfs uit elkaar ploft.

Ook is een geyser niet zodanig gebouwd dat de drukstoten die ontstaan door het snelle sluiten van het inlaatventiel op te vangen, hierdoor kan er een plotselinge druk onder het membraan van de geyser komen en kan er een stoot gas de geyser ingeblazen worden.

De tapdrempel is nog een factor, door een te lage druk in de leiding brandt de geyser niet goed, de TS schrijft over een leiding van 10 mm vanaf de zolder, ik heb daar grote vraagtekens bij.

Daarnaast is het volgens mij niet toegestaan een geyser te gebruiken voor de warmwatervoorziening van een af(was)machine, dit probeer ik nog te achterhalen.
 

Chathanky

  • #15
Het is inderdaad zo dat je met een hoop zaken goed rekening moet houden.

Na wat zoeken zijn er verschillende sites waar over wat te vinden is, echter zie je de combinatie met vaatwassers minder.

Dat het een gevaar is in combinatie met een geiser heb ik niet terug kunnen vinden, en ik ben er wel benieuwd naar als dat er is.
Dat het icm. geisers wordt uitgevoerd is wel terug te vinden en ik geef hier 1 voorbeeld mee. Er zijn wel een aantal voorwaardes aan verbonden waar rekening mee gehouden moet worden waaronder het minimale tapdebiet en de afstand van geiser en toestel.
 

Forte

  • #16
Re: fiesiekus

Is geen optie, let wel, nieuwe meter, vastrecht gaat omhoog maar vooral hele installatie wordt opnieuw gekeurd en moet voldoen aan de huidige norm.
In mijn geval o.a. nieuwe groepenkast met aardlek en misschien zelfs nieuwe aarding enz. . tel uit je winst.

re: Jan

Tapdrempel is geen probleem. Is getest. Vergeet niet dat de weerstand wordt gecompenseerd door drukwinst (bijna 0.8 bar) veroorzaakt door het hoogteverschil ong. 8 meter.

Mijn geyser ontploffen? Ik denk het niet, daar is hij voor beveiligd.
Dat zou wat zijn, stel dat door werkzaamheden de leiding afgetapt is en bij het vullen vergeten bent de geyser uit te schakelen. Is overigens wel -een paar keer zelfs - gebeurd. :oops:

Dat van die drukstoten zou kunnen. Maar is het niet dat met die moderne keramische-schijf kranen ook die gevaarlijke druk onder het membraam van die geyser kan ontstaan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Niet alle geysers zijn thermisch beveiligd.
De drukstoten door keramische kranen zijn niet zo erg als die van inlaatventielen, de snelheid van sluiten is bij inlaatventielen hoger.
 

Toon

  • #18
Forte schreef:
Re: fiesiekus

...maar vooral hele installatie wordt opnieuw gekeurd en moet voldoen aan de huidige norm.
In mijn geval o.a. nieuwe groepenkast met aardlek en misschien zelfs nieuwe aarding enz. . tel uit je winst.
Onzin.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #19
Uit het verhaaltje van de link van Chathanky blijkt niet zozeer dat een geyser onveilig zou zijn, maar vooral dat het energie-technisch nauwelijks iets oplevert. Daarmee vervalt ook de oorspronkelijke reden om het te doen.
Ik ga binnenkort een nieuwe vaatwasser installeren en heb besloten om weer terug te gaan naar een koudwater aansluiting.

Groeten, Hein
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #20
Toon schreef:
Forte schreef:
Re: fiesiekus

...maar vooral hele installatie wordt opnieuw gekeurd en moet voldoen aan de huidige norm.
In mijn geval o.a. nieuwe groepenkast met aardlek en misschien zelfs nieuwe aarding enz. . tel uit je winst.
Onzin.
Ach en waarom veilig als het onveiliger kan?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu