Vaatwasserkraan monteren

Archytas

  • #1
1700244992971.png

Ik heb bovenstaande in mijn keukenkastje. De flexibele slang links gaat naar de keukenkraan. Voor de vaatwasser wil ik een wasmachinekraan monteren. Ik vroeg me af of ik dit voor de flexibele slang kan monteren, met een T-stuk en dan daar de kraan op. Dit lijkt mij makkelijk en goedkoop omdat ik dan het bestaande schroefdraad kan gebruiken. De kraan zou dan niet op de wand komen, maar de constructie is volgens mij wel redelijk stevig. Naast een kraan met keerklep, wat zou ik nodig hebben om dit te koppelen aan materiaal (en gereedschap)?

Een alternatief zou zijn de kraan onder het keukenkastje te monteren, ik denk alleen dat dit vrij ongemakkelijk werken wordt zonder het kastje te verwijderen (achteraan en slechts10 a 15cm hoog).
 

Kaajee

  • #2
Beter/steviger is het om de kraan wel aan de muur te bevestigen, maar het kan wel. Ik heb het ook wel eens zo gedaan en zie het wel vaker.
Wellicht kun je de leiding zelf nog ergens extra vast beugelen om het geheel nog wat steviger te maken.
 

Archytas

  • #3
Dank voor je reactie. Zou ik zo'n stukje er tussen kunnen zetten?

Knel/draad T-stuk 12 x 1/2 x 12 mm
1700251856061.png


Waar meet ik of de 12mm klopt? Ik neem aan dat ik de linkerfitting er dan af kan draaien en de flexibele slang er dan op kan draaien? Tussen de kraan en 1/2" uitgang moet denk ik nog wat teflon tape?
 

Kaajee

  • #4
Ik vermoed dat het 15mm is, maar met een schuifmaat weet je het zeker. (Of even goed op de huidige knelkoppeling kijken, daar moet het ook op staan).

En nee, je kunt niet de huidige flex slang op dat t-stuk draaien, dat t-stuk heeft een conische schroefdraad en je hebt een recht schroefdraad nodig.
Dan heb je een zgn. puntstuk nodig.

Ik was in de veronderstelling dat je er een extra, nieuw t-stuk tussen wilde zetten.

Waar gaat die leiding verder naar boven toe dan?

En de kraan in de 1/2" opening schroeven doe je inderdaad met teflon.
 

Archytas

  • #5
De leiding naar boven gaat naar de warmwaterboiler.

1700252577353.png


Maar als de flexibele slang op een recht schroefdraad moet, dan zit daar nu een recht schroefdraad achter toch. Kan ik daar dan wel zo'n T-stuk op monteren, om het te verlengen, met een aftakking voor de kraan (1/2")?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik zou liever een standaard 15-15-15 T-stuk monteren, dan een stuk 15mm buis naar een knel muurplaat. Die kan je tenminste fatsoenlijk vastzetten.

Anders kans dat we straks de vraag krijgen waar die rare geluiden vandaan komen als de machine water pakt.

Heb je een foto van iets verder af en een lege kast zodat alles goed te zien is?
 
  • Like
Waarderingen: Kaajee

Kaajee

  • #7
Eens, je kunt dan beter dat bovenste puntstuk vervangen door een 15mm t-stuk en vanaf dat t-stuk met 2 stukjes kleine buis het puntstuk van de boiler weer aansluiten en dan de boiler daar weer op. Dan een muurplaat voor de kraan. (Of die rechtstreeks op het andere t-stuk met 1/2" schroefdraad maar dan de boel wel goed vastbeugelen.)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Hier krijg je op den duur lekkage van het is een knel T-stuk 15x15x15 die heeft scherpe rand en snijd de rubber in de slang afdichting door.
1700306062621.png
aansluiting op een slang.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu