Vaatwasserkraan aansluiten

pauline95

 • #1
Beste klushulpers,

Voor het aansluiten van een vaatwasser dien ik eerst koudwaterkraan te installeren. Volgens mij zit deze aansluiting er al wel, maar dat wil ik even bij jullie checken (zie foto). Er zit namelijk ook een ronde opening voor een evt kraan (zie foto 2). Het is wel een beetje gekke u-vormige leiding. Vandaar mijn twijfel.

Graag hoor ik of ik hierop gewoon een koudwaterkraan kan aansluiten.

Alvast bedankt,

Pauline

IMG_5171.jpeg IMG_5173.jpeg IMG_5175.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #2
Het is niet ondenkbaar dat die aansluiting een koudwateraansluiting is en bedoeld is voor aansluiten van een vaatwasser.

Dat is echter niet met 100% zekerheid vanaf deze foto's te bepalen. Enige mogelijkheid om het zeker te weten is de hoofdkraan afsluiten en de dop eraf halen en er een (wasmachine)kraan in te schroeven (dan wel met de juiste afdichtingsmaterialen). Wanneer het water dat er daar uit komt dan inderdaad koud is en blijft, weet je zeker dat je niet toevallig tóch een warmwaterleiding hebt 'gevonden.

Of je moet op welke manier dan ook, vanaf tekeningen of bij de firma die dit gebouwd heeft, kunnen checken waarvoor die aanlsuiting bedoeld is. Je zou het bijv. ook even bij buren met een gelijksoortige woning kunnen vragen.
 

Spockie

 • #3
Is normaliter geen buis voor water maar eerder voor gas, je ziet ook ribbels onder de witte pvc buis, net onder de afdichtingsdop. Dus kijk wel uit!
Wat je ook ziet is dat de kraan voor water is aangesloten op een andere leiding, links heet water en rechts koud water
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #4
Dat zou inderdaad ook nog kunnen, zeker niet ondenkbaar. Helemaal een reden om tekeningen te bekijken en/of navraag te doen bij de bouwmaatschappij (indien nog achterhaalbaar) en bij buren.
 

Kaajee

 • #5
Ik zat ook aan iets anders te denken dan water. Met name omdat water gewoon rechts allemaal zit, zou raar zijn als je daar dan niet van afgetapt zou hebben.

Te rade gaan bij de makers of andere bewoners. En anders toch zelf testen. Kijk wel uit, want als het inderdaad gas is, kan het wel tricky zijn.

Als je wel water punt daar ergens wilt hebben, kun je natuurlijk altijd vanaf de koudwater leiding achter het sifon gaan aftakken.
 

Pvr

 • #6
Dit is zeker geen gas. Gasleiding is altijd geel bij meerlagenbuis dus of koud of warmwater.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #7
Om te testen of het koud water is: Gebruik een paar uur geen water, de leiding heeft dan de temperatuur van de ruimte aangenomen.
Laat het koude water in de keuken even doorlopen, zeer waarschijnlijk is het met die bocht zo bedacht zodat er geen doodlopende leiding zit en er zal dan koud water gaan lopen. Je zal kunnen voelen dat de leiding koud wordt.

Dit hoort inderdaad geen gas te zijn, ook de bocht begrijp ik dan niet, maar de gaskraan dichtdraaien kan geen kwaad als je niet zeker weet wat het wel is.
 

Kaajee

 • #8
Pvr schreef:
Dit is zeker geen gas.
Tja, als jij het aangelegd hebt, dan kun je dit wellicht zo stellen, maar we zijn op dit forum wel andere situaties tegenkomen. Dus om dit zo stellig te poneren......
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #9
Zit er uit als een gewone doorstroommuurplaat.

Spockie schreef:
, je ziet ook ribbels onder de witte pvc buis, net onder de afdichtingsdop.
Dat is volgens mij gewoon het klemzadel.
 

pauline95

 • #10
Dank voor de tips! Het lijkt me onwaarschijnlijk dat het gas is. Het is een nieuwbouw appartementencomplex dat van het gas af is (WKO)
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: Jackd

Ronny

Specialist Verwarming
 • #11
Ik zie ook niets raars, het is gewoon een meerlagenbuis, geschikt voor water en daaronder een beugel.
Er zitten twee aansluitingen op omdat het een doorstroomplaat is zoals Walker al aangaf.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu