Uitbouw in nieuwbouwwoning

Lblb

  • #1
Goedemiddag,

Ik ben geen klusser en heb er dan ook niet heel veel verstand van. Vandaar onderstaande vraag om een uitleg van een aannemer te verifieren.

Wij zijn bezig met het bouwen van een 2-onder-1 kap woning, buitenmaat per woning 10 bij 6,5. Nu wordt bij beide woningen de achterzijde uitgebouwd over een lengte van 3,8m. Hiervoor moet een draagbalk worden geplaats. Deze draagbalk wordt aan de ene kant opgevangen door de draagmuur(buitenkant woning) en aan de andere zijde(kant van de buren) door de binnenmuur.

De aannemer geeft aan dat deze binnenmuur niet de draagbalk kan dragen waardoor er een "poer"moet worden gemaakt om dit te compenseren. Hierdoor krijg je een "puist" op die binnenmuur, wat niet mooi is om te zien en bovendien onpraktisch omdat we op deze wand een rechte strakke keukenopstelling willen plaatsen.

Als ik kijk naar de uitbouwen van alle nieuwbouwwoningen die ik zie, dan zit er nergens een dergelijke poer. Het lijkt mij dus dat er andere mogelijkheden moeten zijn die estetisch een fraaier uitkomst bieden.

Ik hoop van jullie goede tips en/of argumenten te horen waarmee ik naar de aannemer kan.

ps. de constructeursberekeningen zijn nog niet gemaakt.

Alvast bedankt!
 

Droid

  • #2
Beste,

Zonder foto/tekening is dit niet te beoordelen, constructies zijn afhankelijk van vele factoren en dus kan het goed zijn dat je nergens zo'n constructie ziet, maar dat het net bij jullie wel nodig is.

Het is dus niet vanaf hier te beoordelen.

Je zou een bouwkundige in kunnen schakelen om het één en ander te plekken laten bekijken en beoordelen. Als er een constructeur naar kijkt zal hij ook aangeven wat nodig is. Misschien zou je die gegevens af kunnen wachten voor verder te gaan.

Maar denk niet dat je hier je antwoord vind.
 

Lblb

  • #3
Hieronder een tekening/schets van de woning, wellicht dit eea verduidelijkt:



 

Droid

  • #4
En de uitbouw komt waar?
 

Lblb

  • #5
Neem als voorbeeld de linkerwoning. De standaardachtergevel is daar zichtbaar op het minste diepe punt en vandaar kun je hem over de breedte doortrekken. Vervolgens wordt vanaf dat punt 3,8m uitgebouwd, zodat de achterkant uitbouw gelijk loopt met achterkant garage...
 

Droid

  • #6
Voor mij nog steeds niet te beoordelen... Denk toch dat je er verstandig aan doet een bouwkundige in te schakelen met tekeningen op groot formaat. Zo is het echt niet fatsoenlijk te bekijken.
 

Ralph

  • #7
Het kan wel, op 2 manieren zelfs. 1e is een drukverdeler van gewapend beton boven in de wand van 50 cm hoog x 100 cm breed. 2e een staal of gewapend beton kolom in de wand.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dit soort dingen moet je niet aan de aannemer overlaten, die voeren dit soort constructies vaak te zwaar uit om op safe te spelen. Het enige juiste is: bel een constructiebureau en laat het doorrekenen. Zoveel geld kost dat niet. Vaak kunnen die ook knappe alternatieven verzinnen mocht de binnenmuur het echt niet kunnen dragen.

Het raadplegen van meerdere constructiebureau's kan ook wel eens helpen. Bij mij had de derde pas een goede, slimme en esthetische oplossing voor mijn constructieve bouwproblemen.
 

Droid

  • #9
Tsjah, ook daar zijn de meningen over verdeeld. Er zijn ook constructeurs die al snel op safe spelen en overdimensioneren.

Feit blijft dat het hier op het forum niet te beoordelen is imho.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #10
Droid schreef:
Tsjah, ook daar zijn de meningen over verdeeld. Er zijn ook constructeurs die al snel op safe spelen en overdimensioneren.
Daarom zei ik ook Het raadplegen van meerdere constructiebureau's kan ook wel eens helpen.
 

Droid

  • #11
Dat snap ik... Denk dat het belangrijkste is dat de TS een extern persoon (of personen) erbij betrekt en niet hier zijn antwoord moet zoeken.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #12
De TS geeft aan dat hij in zijn omgeving nieuwbouwwoningen ziet met een vergelijkbare uitbouw die niet een poer hebben. Als dit woningen van hetzelfde model zijn is het misschien een goed idee om daar eens op een avond heen te gaan en met de bewoners te gaan praten over hoe het bij hen is opgelost.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13
Die woning is een twee onder een kap.
waarschijnlijk zonder dragende binnenmuur.

Tenzij het een Compleet beton casco is (komt zelden voor bij dit type)
of de gangzone een gefundeerde dwarsmuur heeft
Is de achtergevel 50% van de dwarsstabiliteit.
deze kan je dus niet zomaar vervangen door een balkje
daar moet een portaal in om het metselwerk te vervangen.
dit portaal moet bovendien goed aan de verdiepingsvloer gekoppeld worden.
Omdat u buurman mee doet is het waarschijnlijk wel mogelijk om de kolommen in de dikte van de bouwmuren te plaatsen.
zodat je ze onzichtbaar weg kan werken.
en als je in plaats van een poer een onderbalk toe te past
kan je de bestaande reeds gezette fundering blijven gebruiken.


Een Tip
huur de constructeur zelf in
Dan kan je ook zelf de voor jouw belangrijkste eisen/wensen aangeven.
En je hebt een eigen deskundige indien nodig
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu