Uitbouw buren op eigen grond?

Pentarou

  • #1
Wij willen een bestaand huis uit 2011 kopen, maar voor de uitbouw woonkamer van de buren lijkt er een deel gebouwd te zijn op de grond van het huis dat wij willen kopen zodat de buren een rechte muur hebben. De verkopers van het huis zeggen dat we de buitenmuur van de uitbouw van de buren kunnen gebruiken als we in de toekomst onze eigen woonkamer willen uitbouwen met een rechte muur.

Om problemen met het uitbouwen van de woonkamer van het huis en conflicten met de buren te voorkomen vroegen wij dus af, mag een stuk van de uitbouw van de buurman op deze grond staan en klopt het wat de verkopers van het huis zeggen dat wij de buitenmuur van de uitbouw van de buurman kunnen gebruiken om de woonkamer uit te bouwen zodat wij ook een rechte, doorlopende muur hebben? Zie afbeelding voor situatiebeeld.

6548fde4-22ff-4014-9296-af2092ea61a2.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dat is helemaal afhankelijk of en hoe eea notarieel is vastgelegd. Als de huidige eigenaar en de buren slim zijn geweest ligt dit vast.

Verder kunnen wij er hier geen uitspraak over doen. Dit is geen klusvraag.
 

Pentarou

  • #3
Oké, dankjewel voor de informatie.
 

MvanV

  • #4
Zoiets wordt zelden notarieel vastgelegd door de kosten.
Grofweg heb je 2 smaken; men bouwt aan de eigen kant en dan is het hun muur waar je verder van af dient te blijven, of men vraagt of de muur op de erfgrens mag staan en dus half oversteekt. In dat geval wordt de muur automatisch gezamenlijk eigendom en mag je inderdaad er gebruik van maken voor je eigen aanbouw.
Officieel zou men de helft van de kosten dan toen hebben kunnen vragen maar dat gebeurt doorgaans niet: de vragende kant wordt gemazzeld dat de muur kan doorlopen en moet toch bouwen.

Achteraf laten weghalen terwijl de vorige bewoners min of meer akkoord waren is geen heel haalbaar pad. De rechter zou bij een ruzie desnoods dan de ministrook grond aan de buren toekennen tegen een te bepalen grondprijs. Maar hoogstwaarschijnlijk zal het oordeel zijn dat men er minstens impliciet mee akkoord was als er geen actie is gebeurd

Zulke muren van aanbouwen op de erfgrens zijn zeer veel voorkomend
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu