(staal)contructie uitbouw

LuckyLukas

  • #1
Beste forumleden,

Graag uw advies over het volgende.

1. Ik heb een uitbouw uit 1980 en moet sowieso de schuifpui vervangen. Nu zit er (net niet) in het midden van het dak een stalen balk waar de dwarsbalken in - of op - rusten (dat is me niet helemaal duidelijk). Die stalen balk heeft bij de schuifpui een staander. Die valt nu precies op de plek waar twee schuivende delen samenkomen waardoor hij niet opvalt en niet in de weg zit. Echter, naast de schuifpui zit ook nog een gewone achterdeur. Eigenlijk wil ik die er ook uit hebben en dan over de hele breedte een 4-delige schuifpui. Alleen dan komt die metalen staander ineens in de weg te staan. Hoe los ik dat het beste op?
De stalen balk stutten, de staander eraf slijpen, een stalen dwarsbalk onder de kop van de stalen balk lassen en dan aan de uiteinden twee nieuwe staanders die dan weer precies langs de punten lopen waar de schuifdeuren samenkomen?

2. Eigenlijk wilde ik ook meteen het hele dak van de uitbouw wat omhoog brengen, zodat het op dezelfde hoogte komt als de rest van het plafond (de uitbouw is nu iets van 220 hoog en de rest van het plafond ongeveer 260). Een aannemer vertelde mij echter dat er dan sowieso een hele nieuwe staalconstructie zou moeten komen, nieuw dak, muren opmetselen, etc. Dat zou ongeveer 30k kosten (excl. vergunning en pui). Dat het 'm niet worden... Maar als iemand nog een ander slim plan heeft dat (aanzienlijk) minder kost, hoor ik het graag!

3. Tot slot zou ik graag meer licht binnen krijgen. Ik dacht eerst aan een lichtstraat, maar dan zit ook die stalen balk weer in de weg. Nu overweeg ik dus twee lichtkoepels in de plaats daarvan. Ik neem aan dat ik dan gewoon de houten dwarsbalken kan stutten, deze vervolgens kan doorzagen om een gat voor de lichtkoepel te maken en dan slapers monteren tussen dwarsbalken om vervolgens de lichtkoepel te monteren?

4. En als laatste tot slot (;-)) twijfel ik over of ik het dak dan ook meteen van buitenaf moet isoleren. Alleen dan moet ik ook de boeidelen ophogen, nieuwe dakranden, nieuwe loodslabben inmetselen enz. enz. Lijkt me ook nogal een ingreep. Dus toch maar gewoon van binnen isoleren met glaswol en dampwerende folie?

Bij voorbaat dank voor het meedenken!

Mvg

Lukas

IMG_6019.JPG IMG_6020.JPG IMG_6016.JPG 3a61e45e-e280-411b-a64c-2392af2b47b9.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Een constructeur kan uitrekenen wat er aangepast moet worden aan de staalconstructie. Hij controleert ook de stabiliteit en de fundering.

Wat een aannemer aangeeft vinden we hier niets van. We geven alleen advies voor zèlf uit te voeren klussen.

Als er zoveel gaat veranderen, dan is opnieuw bouwen een best logische keuze. Probeer zoveel mogelijk materialen te hergebruiken. Voor een aannemer bespaart dat weinig kosten, als je zelf bouwt wel veel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu