Tuinhuis rioleringsproblemen

Campesino

  • #1
Beste forummers,

Dit onderwerp komt hier regelmatig aan bod. De meeste topics erover heb ik wel gelezen en ook allerlei tips uitgeprobeerd, maar helaas het probleem blijft bestaan. Voordat ik nu een prijzig rioolreinigingsbedrijf in moet schakelen, wilde ik alles hier op het forum toch nog even dubbelchecken.

Het gaat om een tuinhuis op een volkstuincpmplex, met een aanrecht, WC en een douche.

Ik heb het vorig jaar juni overgenomen en nooit problemen gehad, tot het noodweer van afgelopen 5 juni. Sindsdien loopt de WC heel erg langzaam leeg, als ik de kraan in de keuken dan ook nog open begint de WC te borrelen, dat stopt na verloop van tijd en dan begint het bad vol te lopen. Het water in de keuken loopt wel vlot weg.

De regenafvoer was aangesloten op het riool, die heb ik ontkoppeld en naar de sloot geleid.
Ook de buitenwasbak heb ik ontkoppeld en afgedopt.

Tijdens het testen vlak na het noodweer ontstond er ook een plas water naast het huisje. Het bleek dat er een nooit afgedopte spookleiding lag. die heb ik afgedopt. Tijdens het noodweer was me trouwens al wel opgevallen dat er aarde-achtige prut naar boven was gekomen in het bad. Of dat nou uit die spookleiding of de regenpijp kwam? Er lag ook zo’n helicopterblaadje van een esdoorn bij, dus wellicht de regenpijp.

Na het lezen van de vele berichten over hetzelfde onderwerp kwam ik eerst tot de conclusie dat het waarschijnlijk een beluchting/ontluchting probleem was, vanwege alle borrel-geluiden. Dat heb ik proberen te testen door de gootsteen, het bad en voormalige regenwaterafvoer af te plakken met duct tape, in allerlei variaties.

Nu is het zo dat het huisje aan de achterkant verzakt. De WC zit ook aan de achterkant. De hoofdriolering van het complex bevindt zich 30 meter vanaf de voorkant van het huisje.
Het kan dus ook aan het afschot liggen dat is mee verzakt.

Een ontstoppingsstuk is onvindbaar. De waterput vond ik onder een grindtegel met daarover 20 cm aarde en coniferenwortels.

Ja het is me wat op zo’n volkstuin. Was ik er maar nooit aan begonnen haha.

Dit gehele bericht terug lezend op spelfouten realiseer ik me dat ik zelf de antwoorden al geef, maar toch:

Wie heeft nog een tip of advies? Camera inspectie/doorspuiten of bestaan er nog wat andere mogelijkheden?

alvast dank!
 

CV__

  • #2
Gresriool met wortels er in?

Of wellicht wat prut teruggespoeld bij het noodweer. Er bestaan van die slangen met nozzle die je op een hogedrukreiniger kunt doen. Maarja, die zijn standaard ook maar 15m ofzo.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Ik zou een camera inspectie uit voeren zodat je precies kunt zien hoe en wat er in de afvoer zit en hoe deze verloopt.

Daarna kan je dingen repareren of schoonmaken.
 

Campesino

  • #4
Dank voor de reacties.
Het lijkt er op dat het probleem verholpen is!

Op youtube vond ik een filmpje van een amerikaan die vertelde dat het water van een toilet over het algemeen met te weinig kracht door een wc pot stroomt. Zijn oplossing: vul een grote emmer met water en stort die in 1 klap rechtstreeks in het gat, het liefst vanaf zo groot mogelijke hoogte.

Ik heb eerst de stoppen van de gootsteen en het bad er in gedaan en die ook nog eens goed vastgeplakt met gaffertape.

Toen emmers water gaan storten in de wc-pot. Het liep telkens langzaam weg terwijl ik een hoop borrelgeluiden onder het bad hoorde.

Na 6 emmers had ik eigenlijk al een beetje de moed opgegeven, toen er ineens heel veel geborrel uit de WC kwam en hij in 1 klap leegliep. Een soort doorbraak?

Ik heb er nog een stuk of 20 emmers achteraan gegooid en ondertussen ook de gaffertape en de stoppen verwijderd. Ook weer een hoop geborrel, maar na verloop van tijd werd dit steeds minder.

De wc loopt nu weer door als nooit tevoren. Maar wat het probleem nou was, verkeerde ontluchting/beluchting, verstopping of een combinatie; we zullen het nooit weten.
 
  • Like
Waarderingen: Aag

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ontluchting/beluchting kunt u vergeten, dan zou de afvoer nog steeds niet goed functioneren.
Het is vrijwel zeker dat er een verstopping heeft gezeten.
 

CV__

  • #6
Te groot afschot of te veel zooi met te weinig water doorgespoeld. Al dan niet in combinatie met antiek riool met wortels er in.
 

Campesino

  • #7
Jan & CV

dat zal het zijn, dank voor jullie reacties.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu