Riool vanaf (nieuw te bouwen) tuinhuis naar woonhuis, pompput, vragen!

dbroekie

  • #1
Beste klussers,

Ik zou graag jullie advies krijgen. Ik ga een nieuw tuinhuis in de achtertuin neerzetten, ongeveer 20 meter van het huis vandaan. Het tuinhuis gaat 1 WC en wasbak krijgen, en dus dito afvoer. Helaas ligt de tuin en dus het nieuwe tuinhuis ongeveer 50 cm lager dan de vloer van ons woonhuis. De verzamelafvoer in de kruipruimte waar ik op kan aansluiten ligt 49 cm onder de vloer van ons woonhuis. Dat betekend dat ik geen natuurlijk afschot kan creëren voor de afvoer tussen tuinhuis en woonhuis. zie schematische weergave van de situatie. Nu wil ik graag jullie advies mbt hoe ik de afvoer kan realiseren.

Ik kom zelf tot de conclusie dat ik gebruik moet gaan maken van een pompput, om zo het hoogteverschil op te vangen. Dat is prima, maar nu heb ik een aantal vragen mbt hoe ik deze het beste realiseer, en enkele specifieke vragen over dieptes en soorten materiaal. Het type pompput welke ik op het oog heb is deze:
Link verwijderd, zie forumregels - mod

Deze kan met een pomp vanaf de pompput via een 50mm buis (pvc of tyleen) omhoog pompen naar het riool/verzamelbuis onder ons huis.

Ik heb voor de layout van de afvoer twee opties in mijn hoofd, zie tekeningen opties 1 en 2.

Ik wil 50mm tyleen gebruiken voor de afvoer NA de pompput zodat ik de afvoer minder diep dan 60 cm kan leggen om kapotvriezen te voorkomen. Dit ook mede gezien het terras waar ik onderdoor moet wat hoger is, en ik anders daar mega diep in moet gaan graven.

Welke optie zouden jullie adviseren? Of eventueel andere opties? Een normale sanibroyeur waar ik initieel aan dacht, kan niet over een horizontale lengte van 20 meter omhoog pompen.

Verder heb ik nog enkele specifieke vragen:

1. zouden jullie een terugstroomklep adviseren, en waar in het traject?
2. een verzamelbuis in onze kruipruimte ga ik gebruiken om op aan te sluiten. dit is een 110mm PVC die komt van een hemelwaterafvoer van de garage en de uitbouw (zie foto). Deze buis sluit op zijn beurt weer aan op de algemene verzamelafvoer van het huis. Vraag is het een probleem dat de afvoer van het tuinhuis die dus gepompt wordt vanuit de pompput uitkomt voor deze andere afvoeren, in het kader van eventuele overdruk etc wat problemen zou kunnen opleveren (volgens de leverancier van de pompput pompt hij maar met 0,7 bar overigens)
3.op welke manier zouden jullie de 50mm afvoer buis aansluiten op de huidige 110mm PVC? het liefst zou ik een klemzadel gebruiken om zo niet de hele buis in de kruipruimte te moeten doorzagen. Link verwijderd, zie forumregels - mod

Ik hoor het graag, alvast bedankt!

Mvg
Demien

Schermafbeelding 2023-06-18 om 21.08.13.png Schermafbeelding 2023-06-18 om 21.07.48.png Schermafbeelding 2023-06-18 om 21.27.26.png Schermafbeelding 2023-06-18 om 21.30.43.png Schermafbeelding 2023-06-18 om 22.08.11.png tempImage7wNeKx.png
 
Laatst bewerkt door een moderator:

ADDave

  • #2
Je zal een versnijdende pompput moeten plaatsen. De positie maakt in principe niet uit, maar ik zou hem zo dicht mogelijk bij het tuinhuis plaatsen. De persleiding hoeft namelijk niet op afschot. Vergeet niet dat de put ook belucht moet worden.

Aansluiting op het riool in de kruipruimte: niet met klem zadels gaan prutsen. Vroeg of laat gaat dat een keer lekken en al helemaal als je er een drukleiding op aansluit. Gewoon doorhalen en een fatsoenlijk t-stuk plaatsen. Als jouw woning een goede rioolbeluchting heeft is er geen sprake problemen door overdruk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu